Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

honajz

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen první díl, tak nehodnotím, ale zaujal mne velmi. Jak se mi pan Plesl jako herec moc nelíbí, tady je docela vtipný a dovedně nahrává panu historikovi, takže z toho vznikají skutečně zajímavé a užitečné postřehy a informace. plus k tomu ty dokreslující animace a kresby, skutečně nabité podrobnostmi. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokumentární seriál - bohužel se sestupnou tendencí. Poslední tři díly už byly slabší. Taky mě mrzelo, že se to týkalo pouze českých hradů s občasnými výlety do Německa, ale na Moravu tvůrci nezavítali ani jednou (přitom jsou u nás k viděni skvosty jako Helfštýn, Bouzov, Pernštejn, Špilberk a mnoho dalších - třeba úchvatné "loupežnické" hrady v Jeseníkách). Přesto dám s radostí 4 hvězdy ()

Reklama

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Na ČT opravdu trochu nezvyklý dokument... že by se konečně začínala Česká televize probírat do jiného světa a přestala předstírat, že se po roce 1989 vlastně nic nestalo? Byť se jedná o seriál pro širokou laickou veřejnost se všeobecně známými fakty, musím podotknout, že se to sleduje velice příjemně a zvláště tuto tématiku nemohu hodnotit jinak než příznivě. A kdo jiný by měl takovýto pořad provázet, než mírně kontroversní dinosaur české castellologie Doc. PhDr. Tomáš Durdík DrSc. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší, co se v Čechách urodilo z dokumentů o českém středověku. Zvídavý divák si podobné dílka sám najde a standardního ignoranta to k obrazovce v žádném případě nepřiková. Velmi to připomíná české školství, nikoliv naučný, ale poučující způsob vyprávění, přehlcení fakty, přeskakování mezi tématy i hrady, minimální systematizace předložené faktografie, minimální animace – tj. tam kde se vykládá o stavebních postupech, způsobech obrany i obléhání a kde by byla vysoce žádoucí, není vůbec, použije se pouze k dokreslení hradu v místech, kde jsou dnes jen ruiny. Navrch její úroveň je stejná, jako malířské možnosti Mr. Beana při restaurování obrazu Whistlerovy matky. O rekonstrukci některých událostí za pomocí herců a hraných scének se autoři ani nepokusili. Tomáš Durdík je evidentně odborník na slovo vzatý, ale také brutálně nudný patron a uspavač hadů. Kdosi tu psal, že by měla být delší stopáž, aby to bylo ono. Neměla, usnuli by i ti, které historie baví. Jak na konci, tak na začátku každého dílu jsou stejné, nicneříkající kecy páně Plesla, místo toho by tam mohlo být jedno až dvouminutové opáčko a shrnutí o čem vlastně (na začátku minulý, na konci právě shlédnutý) díl byl. Na historický dokument je formát Kalendária Saskie Burešové poněkud nešťastné řešení, navrch bez časové posloupnosti prezentovaných údajů. Na to, kolik hradů ten kočovný cirkus s natáčením navštívil a kolik to muselo i tak stát, je velká škoda, že televize nedala do projektu víc peněz a nezkusila jednou formát, který by byl schopný i exportu. V Čechách špička, bohužel jen v Čechách. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a příjemný dokument, který si rád zopakuji i vícekrát. Ale stejně. Víme toho dost, přesto si vždy říkám, jaké by to doopravdy bylo procházet se po nádvořích a komnatách v době slávy hradu a potkávat lidi, kteří tenkrát opravdu žili? Vždycky při návštěvě takového místa musím přemýšlet, jaké by to bylo mít podobný prostředek jako v knize Dům na pobřeží. Komu při sledování podobného dokumentu nezačne pracovat fantazie? ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama