Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, kterému by ale spíš slušela televizní obrazovka. Příběh o dívce, která se zakouká do dospělého muže, aby pak zjistila, že všechno není takové, jak si představovala, a ani její princ na bílém koni není tak báječný, jak se zdálo na první pohled, tu byl mnohokrát. V tomhle případě je ale okořeněný výletem do doby, která byla o něco nevinnější, než je ta naše (a snad i proto bere David vztah s hlavní hrdinkou docela vážně). Konec je ale až moc edukativní a filmu moc nesluší. Původně jsem chtěla napsat, že myšlenka o nutnosti vzdělání pro ženy je trochu anachronická. Pak jsem si vybavila, kolik žen ještě dneska sdílí mozek svého přítele nebo manžela. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Ondro, měl jsi pravdu. My hornbyovci jsme sice nevychovatelní a nevzdělavatelní, ale možná právě proto jsme vhodný materiál pro vědu- a samozřejmě Education, ačkoliv naše racionální slupka se zdráhá uvěřit tomu, že existuje někdo, kdo by odhodil Oxford kvůli nějakému floutkovi. Jen škoda, že ne Cambridge:) ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Princ na bielom koni versus Oxford. Chvíľu som mala pocit, že severská režisérka ide na film viac rozprávkovo ako realisticky, čo v konečnom dôsledku neublížilo. Snílkovský počiatočný rozmer v priebehu filmu nabral správny spád, časom dozrel v jasnejšiu perspektívu a bolo veľmi príjemné sledovať ako sa s témou dozrievania režisérka citlivo a bez zbytočných klišé popasovala. Aj keď celý čas ide o hru emócií a rácia, celkovo to malo svoj štýl a patričnú melanchóliu. Navyše súhlasím s Jojineckom, Carey Mulligan asociuje Audrey Hepburn. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úvod ma zaskočil, znova žid v hlavnej úlohe, fajčí sa tam a berie sa to ako sranda, to čo už opäť zafungovala židovská a fajčiarska lobby, ktoré to financovali? No nakoniec to dopadlo úplne opačne a to, čo malo vyzerať ako užívanie si života sa ukázalo ako zlé zlyhanie a tieto moje obavy zrejme nie sú opodstatnené. Film mal normálny nevtieravý štýl reči, ktorá nebola trápna, bola dosť realistická. Rozprával príbeh poblúznenia mladého dievčaťa v období, keď si myslela, že dospela, no názory a hodnoty nemala veľmi pevné a hľadala sa. Vedela svoje problémy a chcela ich riešiť, ale ako prvú cestu si zvolila tú horšiu. Film je svojím spôsobom aj takou menšou ukážkou dievčenského správania, je to návrat do minulosti ako film celkom príjemná záležitosť, avšak dosť jednoduché. Taktiež mohli vypustiť scénu s fajčením dievčat pri strome, ktoré vyzeralo dosť frajersky, aj keď hlúpo, úplne by stačili iné okamihy, zlé veci by sa totiž nemali podporovať macherstvom, trendami a podobne. Toto je pre mňa príjemný film, ktorý svoju úlohu prakticky zvládol, aj keď neponúkol nič viac. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Keď som mal tak pätnásť, Hornby bol môj obľúbený autor. Také High Fidelity mám rád stále, jak knihu tak film. A toto akože napísal on? Film, ktorého všetky kvality spočívajú v atmosfére a načrtnutí myslenia doby. Mulliganová hrá vážny part, Molina veselý a Sarsgaard je jasný od začiatku. Všetci absolútne podľa šablony, príbeh neoriginálny, naťahovaný, nepostačujúci. Nadpriemerné asi len kvôli hercom a keby to nebolo retro, bola by to iba nuda. Príprava na prvý sex potešila. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)

Reklama

Reklama