Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Malý, milý, príjemný, nenápadný a veľmi ľudský film, ktorý zahreje a poteší...Síce nie je nablýskaný, nemá mega-parametre , ale o to viac môže vyniknúť jeho civilnosť a prirodzenosť. Z hercov u mňa dominuje predovšetkým úžasná Carey Mulligan, ktorá mi v určitých momentoch dokonca asociovala Audrey Hepburn... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kde jsi byl, když jsem si ničila život?"                                                                                                                                            I když je Lone Scherfig vyčítáno, že sáhla vedle, myslím si, že ve své podstatě je romantička a ve svých předchozích filmech to dostatečně předvedla. Nezdá se mi, že by šlo o nějaký lehkovážný přehmat. Po této předloze sáhla naprosto cíleně a s přesvědčením. I když jde nepopratelně po líbivosti, několik věcí se jí nedá upřít. Umí pracovat s herci. Obsazení přesně odpovídá povaze postav, dokázala nás přenést do 60. let a její přenos byl velice přesvědčivý. Zřejmě vystihla polohu, která se většině diváků líbí. Své hodnocení neměním, film není ani přelomový ani geniální, je jen profesně dobře odvedený. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Film je více než průvodcem dospíváním jednoho roztomilého děvčete. Na postavě Jenny ilustruje, jak se úloha ženy ve společnosti začíná měnit. I ženy mohou mít ambice, vzdělání, stejně jako mohou zasahovat do vědy. Už není třeba jen stát za plotnou a sypat ze sebe děti. Jenny předčasně objevuje krásy bohémského života, projde si svou osobní revoltou, s kterou jí nikdo nepomůže a správnou cestu nalezne až díky hořkému zklamání. Ač trochu vykalkulovaně, stále to působí přirozeně a lidsky. Dopomáhá tomu zejména skvělý výkon Carey Mulligan. Škola života sice není žádný zázrak, mohla být v určitých bodech více průrazná a jinde zase méně předvídatelná, ale jako celek působí příjemně. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příjemný anglický retro snímek. Hlavní hrdinka zde dostane trošku životní facku poté co se jí vlastní pomalu budovaná školní kariéra začíná hroutit pod dojmem nových zážitků se starším Davidem, který ji postupně zasvěcuje do života dospělých. Film musím pochválit za vhodně zvolenou atmosféru, která na mě dýchá odevšad. Možná mě trošku více zaráží fakt že tento film byl vybrán mezi 10 kandidátů na Oscara. Dle mého soudu takto daleko pomýšlet nemohl. Ale na stranu druhou nebýt této kandidatury tak bych se k němu asi ztěží kdy dostal. 60% ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, kterému by ale spíš slušela televizní obrazovka. Příběh o dívce, která se zakouká do dospělého muže, aby pak zjistila, že všechno není takové, jak si představovala, a ani její princ na bílém koni není tak báječný, jak se zdálo na první pohled, tu byl mnohokrát. V tomhle případě je ale okořeněný výletem do doby, která byla o něco nevinnější, než je ta naše (a snad i proto bere David vztah s hlavní hrdinkou docela vážně). Konec je ale až moc edukativní a filmu moc nesluší. Původně jsem chtěla napsat, že myšlenka o nutnosti vzdělání pro ženy je trochu anachronická. Pak jsem si vybavila, kolik žen ještě dneska sdílí mozek svého přítele nebo manžela. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)
  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno