Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutách jsem si přál, ať to skončí. Ne proto, že by mne to nebavilo, naopak, něco takhle stylově-retro božskýho jsem dlouho neviděl. A tak jsem se těšil, že tomu dám plnej poečet, konečně zase budu moct ohodnotit naplno, ale přišlo očekávané, film ke konci uklouzl do nahoněných "oscarových vod". __ Ta zašedlá Anglie a v ní přesný opak Holly Golightly a tajemný muž se sporťákem v podání čím dál tím lepšího Petera Sarsgaarda. Ten kontrast s Pařížem je výbornej a do posledních půlhodinky se to nese opravdu v kouzelném rytmu a čisté, plynulé romantice. Jenže... blbej konec, blbej film. Ne vždy, ale tady bohužel ano. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, možná že i překvapivě. Z obsahu jsem toho mnoho nevyčetl a tak bez jakýchkoliv očekávání se mi dostalo netradičního (především závěr jde proti proudu současné produkce), kvalitního a velmi dobře zahraného dramatu. Lone Scherfig je zručná dánská režisérka a Nick Hornby ostřílený scénárista a na výsledné kvalitě je to znát. Filmu se dostalo dokonce nominace na Oscara pro nejlepší film roku, i když asi jen díky rozšíření na 10 nominovaných. Lepších filmů bych našel letos několik, ale i tak je Škola života (An Education) dobrý snímek, který si zaslouží pozornost. 85%. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, s (dost zbytečným) morálním poselstvím. _____ An Education u mě zvítězilo (resp. hodnotím jej tak vysoko) hlavně kvůli čtveřici herců. Carey Mulligan - roztomilá herečka a velmi dobrý výkon. Rosamund Pike - stále krásná, do 60. let se mi moc hodila. Dominic Cooper - tam, kde jsem měl problém s hlavním mužským představitelem (vysvětlím za chvíli) to pro mě on zachraňoval. A konečně Alfred Molina, který si roli přísného otce určitě dost užil a na plátně to jde vidět. Bohužel, tady končím s pozitivy. Mám k tomuto, jinak milému a někdy i krásně vtipnému (scéna na aukci), snímku dvě výhrady. Především Peter Sarsgaard. Ten mi byl už od první minuty krajně nesympatický. Nevím proč, ale připomněl mi Ewana McGregora (kterého mám v TOP 10), ale více slizkého, mnohem více. Prostě a jednoduše na mě působil jako ohromný slizoun a jeho roli jsem mu nevěřil. Druhá výhrada se týká příběhu, který by se dal shrnout touto SPOILEROVOU! větou: "Nejdříve si udělej školu/y, pak se můžeš jít bavit/vdát." Neříkám, že by to nebylo pravdivé, ale k sakru, když čekáte od filmu přeci jen něco nového a ono přijde tohle, tak jste trochu zklamaní… 4 hvězdy tomu dávám z výše uvedených důvodů a jsem zvědavý, jestli se můj názor nějak změní po druhé projekci. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jistě, vždycky existují postarší pánové, kteří svádějí mladá děvčata. Ne každý je ale vezme do Paříže a ne každý dokáže okouzlit i jejich rodiče. Tenhle to uměl. Přestože se k mladičké a inteligentní Jenny zachoval v mnoha ohledech jako sviňák, zároveň jí otevřel dveře z dusného regulovaného života do širého světa. Ublížil ji ale dost, pořád je z příběhu cítit, jak se s ním stále vypořádává - ty narážky na sexuální nedostatečnost. _____ Poctivě natočené retro je svým způsobem jednoduchý, ale silný příběh, kde velkou roli hraje i docela pevný charakter a rozhodnost teprve šestnáctileté dívky. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

V akurátnej uniforme roztomilá Carey Mulligan, opantaná Petrom S., výletom do Paríža, falošným venovaním od C.S.Lewisa a olivami v šampanskom (ktovie, čo z toho bolo pravé). A paradoxne motívy, ktoré ma bavili najviac, autori rozvinuli minimálne (Jenny´s slabosť/rebélia pre/voči Miss Stubbs, platonicky zamilované a smutné pohľady Dannyho smerom k nej). Škoda. Na moj vkus málo Hornbyovské, nadmieru kultivované, v závere príliš zhovievavé a didaktické. Takto anglické žubrienky prichádzajú o ilúzie?! ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)
  • Předlohou pro film se staly memoáry Lynn Barberové, známé britské novinářky píšící v posledních letech pro nedělník The Observer. Samotná Barberová skutečně v šedesátých letech vystudovala Oxford, po jehož absolvování publikovala sedm let v časopisu Penthouse a posléze například ve Vanity Fair či listu The Daily Telegraph. Proslula svými nesmlouvavě až agresivně vedenými interview. (curfew77)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno