Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vykalkulovaný a prvoplánový film, na který se sice dobře kouká, ale opíjení rohlíkem je tu na mě až moc okaté. Je směšné, jak celou dobu vime, co se stane... a vlastně se to ani nestane. Hrdince je sice udělena životní rána, ale nenese za ní žádné následky a pointa filmu tak vyznívá spíše naopak - dělej si co chceš, stejně ti nakonec všichni odpustí a můžeš začít ani ne od znova, ale prostě nastoupit zpět do vlaku, který by ale v reálném životě už dávno ujel. O to víc v kontrastu s konzervativní Anglií padesátých let. Zbabělý film. Ale jak říkám, kouká se na něj docela dobře a je tu pár dobrých herců. Kdo chce silný zážitek, musí si vystačit s Fish Tank se stejnou pointou... ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Dějově to není záležitost nikterak nadprůměrná, ovšem style a švih tomu dodává skvělá Carey Mulligan, hudba a úvodní titulky. Jako dobový film je snímek taky zdařený. Párkrát mě zarazilo jak jednoduše vypadá scéna a nebo že s některými záležitostmi kam co hodit a kam si sednout, si tvůrci asi hlavu moc nedělali. Z herců hne dpo Carey musím zmínit Dominica Coopera, který mi konečně sedl a líbil se mi. ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Filmovou adaptaci knihy Nicka Hornbyho – Všechny moje lásky – mám moc rád a řadím ji mezi to nejlepší z filmů takříkajíc ze života. An Education, ke kterému napsal scénář, jsem proto vyhlížel s nemalým očekáváním a těšil jsem se na další skvěle napsanou „lekci ze života“. Dobová atmosféra byla skvělá, herecké výkony v čele s mladičkou Carey Mulligan, kterou v průběhu filmu stále okouzlující Rosemund Pike obdařila účesem ve stylu Audrey Hepburn, a Peterem Sarsgaardem, kterého jsem si jakožto herce celkem oblíbil a v tomto filmu opět dokazuje, že mu žádná role není cizí. Scénář, který si napsal sám autor knihy, už není tolik nápaditý jako v již zmíněné pecce Všechny moje lásky, což by ale nevadilo, neboť An Education je místo cynického vyprávění ukřivděného chlápka, co dostal kopačky, spíše pečlivě budovaným pozvolna plynoucím příběhem první lásky a očarování mladé dívky světem dospělých. To, co film shazuje, je samotný závěr, který v několika málo minutách zbortí vše, co bylo celou předešlou hodinu pečlivě budováno a z nadějného příběhu se nakonec stane jen plochá moralizující báchorka kárající mládež se špatnými úmysly stejně, jako to dělaly výchovné filmy v Americe 50.let. První dvě třetiny jsou velmi dobré, ale konec to celé pohřbívá. Škoda. Zklamání. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Atmosféra 60. let a zpracování je na vysoké úrovni, od příběhu jsem možná čekal něco víc, moralizace se nenosí, ale stále se jedná o nadprůměr. Nenudil jsem se, spokojenost. 75% # pozn.: Pro zajímavost - jedný důvod, proč jsem se na tenhle film díval byla podoba carey na plakátu - připomínala mi Audrey Hepburn. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Není lepší zkušenosti, než nechat si v útlém věku řádně nafackovat od života. Trošku to sice bolí, ale náplasti v podobě mnoha nakouknutí do splněných životních snů mohou leccos vyléčit. Mne tedy šedesátkové retro příjemně potěšilo, ale rozhodně mi nepřidalo na náladě to, že děj směřoval do míst, která by pohádka nikdy nenavštívila, ale život by určitě jiný směr nepřipustil. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)
  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)

Reklama

Reklama