Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Chladný a odtažitý film, který se rozzáří s příchodem Petera Sarsgaarda a uvadá (jen po vizuální a dějové, nikoli kvalitativní stránce) s jeho odchodem ze scény. Po hodně dlouhé době mi dělalo radost koukat na přítomnost herce na plátně. Navíc vedle takových hereckých velikánů, jako jsou Alfred Molina a Emma Thompson, kteří jsou navíc doplňovaní oskarovou nadějí Carey Mulligan (stále ještě fandím Sandře). Přiznám se, byl to právě až Peter v roli Davida, který mě přesvědčil k tahu na plné hodnocení, film si to bezesporu zaslouží. Více na etparadise. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, s (dost zbytečným) morálním poselstvím. _____ An Education u mě zvítězilo (resp. hodnotím jej tak vysoko) hlavně kvůli čtveřici herců. Carey Mulligan - roztomilá herečka a velmi dobrý výkon. Rosamund Pike - stále krásná, do 60. let se mi moc hodila. Dominic Cooper - tam, kde jsem měl problém s hlavním mužským představitelem (vysvětlím za chvíli) to pro mě on zachraňoval. A konečně Alfred Molina, který si roli přísného otce určitě dost užil a na plátně to jde vidět. Bohužel, tady končím s pozitivy. Mám k tomuto, jinak milému a někdy i krásně vtipnému (scéna na aukci), snímku dvě výhrady. Především Peter Sarsgaard. Ten mi byl už od první minuty krajně nesympatický. Nevím proč, ale připomněl mi Ewana McGregora (kterého mám v TOP 10), ale více slizkého, mnohem více. Prostě a jednoduše na mě působil jako ohromný slizoun a jeho roli jsem mu nevěřil. Druhá výhrada se týká příběhu, který by se dal shrnout touto SPOILEROVOU! větou: "Nejdříve si udělej školu/y, pak se můžeš jít bavit/vdát." Neříkám, že by to nebylo pravdivé, ale k sakru, když čekáte od filmu přeci jen něco nového a ono přijde tohle, tak jste trochu zklamaní… 4 hvězdy tomu dávám z výše uvedených důvodů a jsem zvědavý, jestli se můj názor nějak změní po druhé projekci. ()

Reklama

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony Carey Mulilgan a Petera Sarsgaarda jsou víc, než obdivuhodné. Oba dva jsou tak strašně přirození, až úplně zapomenete, že jsou to vlastně herci a své pocity jen předstírají. Nedivím se, že Carey dostala za svůj výkon Zlatý Glób, já bych jí dal rovnou Oscara. Je neuvěřitelně přitažlivá, charismatická a přirozená. Totéž samozřejmě platí i o Peterovi (ne, nejsem gay), ale výkon Carey mě zaujal více. Bohužel s filmem jsem měl trochu potíže. Vůbec mne nezaujal. Co mě jen zaujalo krom výše popsaného byl Alfred Molina - on je snad čím dál tím víc tlustší, ne ? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vedle herců pracuje pro film věrná nálada raných šedesátých let. Na tradici školních uniforem útočí minisukně, na upjaté mravy rokenrol – a také premiantka třídy, jíž perlící Alfred Molina coby otec v kouzelných debatách rýsuje cestu na Oxford a neohrabaný spolužák dojemně a marně nadbíhá, času změn ráda podlehne.Vývoj jiskřivé, byť dlouho cudné romance má podmanivou náladu; bezstarostnou, radostnou, uvolněnou, a přitom s podprahovým tušením, že tu něco neklape. Typicky britský humor se vyžívá v duchaplných žertech i drobných detailech – a náhle použije mrazivou sílu při hrdinčině konfrontaci s učitelkami. Neboť dívka vede svou rebelii víc ze vzdoru než z lásky a za útěk před nudou platí. Škoda že její procitnutí a zmoudření film tolik ždímá a že si autorka předlohy tak okatě fandí. Jinak je Škola života vzorem chytrého vkusu, typicky britského v každičké vteřině. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, možná že i překvapivě. Z obsahu jsem toho mnoho nevyčetl a tak bez jakýchkoliv očekávání se mi dostalo netradičního (především závěr jde proti proudu současné produkce), kvalitního a velmi dobře zahraného dramatu. Lone Scherfig je zručná dánská režisérka a Nick Hornby ostřílený scénárista a na výsledné kvalitě je to znát. Filmu se dostalo dokonce nominace na Oscara pro nejlepší film roku, i když asi jen díky rozšíření na 10 nominovaných. Lepších filmů bych našel letos několik, ale i tak je Škola života (An Education) dobrý snímek, který si zaslouží pozornost. 85%. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Snímek se natáčel na jaře 2008 v Londýně, Oxfordu a Paříži. (POMO)
  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)
  • Předlohou pro film se staly memoáry Lynn Barberové, známé britské novinářky píšící v posledních letech pro nedělník The Observer. Samotná Barberová skutečně v šedesátých letech vystudovala Oxford, po jehož absolvování publikovala sedm let v časopisu Penthouse a posléze například ve Vanity Fair či listu The Daily Telegraph. Proslula svými nesmlouvavě až agresivně vedenými interview. (curfew77)

Reklama

Reklama