Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (537)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce naprosto výborné, akce parádní (hlavně útěk a následný útok na věznici neměl chybu) a některé scény správně silné. Jenže to má také klasický neduh životopisných filmů, kdy se někdy přesunete až hodně vpřed a člověku chvilku trvá, než mu docvakne kdo je zase tahle nová postava a kam se sakra poděli ty lidé co tam byli předtím. Mesrinovi jsem se taky moc pod kůži nedostal a pořád jsem nechápal jeho vyjímečnost a oblibu u médií. Vincent Cassel je ale naprosto bezchybný. 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl zvědavý co s tím příběhem nejslavnějšího francouzského gangstera Francouzi sami předvedou, ale příliš se mi do toho nechtělo. Ono už to slovo gangsterka mě příliš nezaujme, ale občas některé překvapí a některé přímo zazáří, jenže tahlencta je furt někde mezi. Rozhodně má scény, u kterých se mi vařila krev, ale také jsem chvílemi nevěděl, kde vlastně jsem a co po mně režisér vůbec chce. Nemůžu mu to mít za zlý, snaží se natočit nejdražší francouzský film jaký kdy snad vůbec natočený byl, a to se mu bezesporu daří, ale že bych z něj byl tak udřený, to se také nedá říct. Rozhodně mě to bavilo, ale závisí hodně na tom, co vlastně od filmu člověk očekává, a od gangsterky já čekám opravdu hodně, hlavně tedy něco, co jsem nikdy neviděl, a co mě dokáže překvapit, a jelikož je tento film o opravdovém gangsterovy, tak se nedokáže zbavit několika scén, které jsou bohužel tak skutečné, že ve filmu by to už nepřekvapilo, bohužel, realita je někdy opravdu hodně často ve filmu využívána tak nejkrutěji, jak to jen jde, a tady to teda jde na plno, a že je to všechno s tak mocnou šlechetností netřeba dodávat, furt je ten zabiják Francouz, a ti to mají trošku v krvi, ale mně prostě Vincent Cassel nepříjde jako pravý charismatický herec, hodný Francouze. Nikdy nebyl a asi ani nikdy nebude, i když tohle je zřejmě jeho životní role... ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí druhého dílu měním hodnocení na plný počet, protože oba VEŘEJNÉ NEPŘÍTELE vnímám jako celek, který by jeden bez druhého dost dobře nefungoval. Č. 1 je výborné v tom, nakolik se nestálost a postupné změny Mesrinova charakteru otiskly i do formální stránky filmu, ve kterém se střídají ze scény na scénu nálady, žánry, postupy a zdvojuje se pohled na jednotlivé události, čímž se upomíná i na stylistické postupy filmů let 70. Po všech čertech zábavné, rychlé a výborně natočené i zahrané, jenže to není ničím víc než "výborným příslibem do budoucna". 9/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

"Nikdy som nechcel byť ako vy. Nemal som rád zákony. Nemám ich rád ani teraz. Obmedzenia, zálohy. Nechcel som nasledovať vzory, byť len ďalšou rybou v mori. Chcel som tvoriť, niečo stvoriť. Štandard zboriť. Nechcel som počúvať rady môjho fotra, mojej mami, učiteľov a ďalších. Nato som nemal predpoklady. Šiel som hlavou proti múru, často proti prúdu. Vďaka tomu som si aj párkrát rozbil hubu." - Zverina vystihnul presne Mesrina. ___ Bonnie Schneider and Clyde Mesrine ___ Po dlouhé době další mafiánská sága o vzestupu velkého muže, kterého bych klidně svojí popularitou přirovnal k našemu Kajínkovi, kterého znají už děti v druhé třídě. Je to sice film o jeho kariéře a životě, ale je to uděláno v takovém cuku letu, že vlastně z toho nemáte dohromady nic, proto jsem třeba já jsem nebyl schopen to s Jacquesem prožívat naplno, spíše jsem to jen sledoval a oceňoval práci tvůrčího týmu, kterej to fakt zvládl na jedničku. Scarface z toho není, ale po výborném Americkém gangsterovi přichází výborný "Francouzský" gangster, který sice není tak epický, ale za to je syrový, dramatický a hodně drsný. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Sebesvižnější režie nedokáže zachránit nesmírnou plytkost popisu první poloviny kriminální kariéry prý největšího francouzského gangstera. Nejde o nic víc než zkratkovitý popis několika jeho zločinů, bez uceleného rámce či snad dokonce snahy o něm sdělit něco víc, než že asi byl opravdu moc a moc zlý a arogantní. 6/10 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení probíhalo ve Francii v Clichy v departmentu Hauts-de-Seine a Paříži, dále ve Španělsku v L'Escala v provincii Girona v Katalánsku, v USA v Monument Valley v Arizoně a v Kanadě v Montreélu v provincii Québec. Natáčelo se od května 2007 do ledna 2008. (noelcoward73)
  • Vincent Cassel měl během natáčení přibrat 20 kilogramů, poněkud postup změnil, nejdříve zhubnul 9 kilogramů a pak během natáčení postupně přibíral. (Snorlax)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama