Počas jedného víkendu sa odohrá návšteva troch synov v rodičovskom dome. Otec ich zavolal pre "neodkladnú záležitosť", z ktorej sa vykľuje obyčajné kosenie lúky. Pre každého - otca i jeho synov je však kosenie Jastrabej lúky aj akýmsi symbolom rodiny, mladosti, spoločných zaužívaných rituálov. Počas tohto rodinného stretnutia sa teda rozvíja úvaha o kvalite medziľudských vzťahov, ktorá je založená na konfrontácii rozličných životných názorov a postojov. (oficiální text distributora)
Riešenie rodinných vzťahov a to je všetko, nič na vyše. /40%/(2.7.2010)
LiVentura
Krásná hudba a příroda se snoubí ve slovenském filmu o povahách členů jedné rodiny.(2.7.2010)
WANDRWALL
Herci i tvůrci předkládají přes rodinné vztahy i krásy a jedinečnost slovenské kultury.(2.8.2010)
triatlet
Téměř pohádkově laděné hledání středobodu světa prostřednictvím konfrontace vesnických tradic (studánka, kosení), modernizace venkova (reportáž televize) a maloměšťáckých názorů. Konfrontace ženského a mužského světa, rodičovského a dětského pohledu. I přes zdánlivou jednoznačnost postav každý z dospělých prožívá svá malá (spálená záda) či velká dramata (nemoc). Herecky přesvědčivé, krásné lyrické pasáže doprovázejí přirozeně odvyprávěný příběh jedné rodiny "z pod hor". A vážnou rovinu - "Pro alkoholika zůstane středobodem krčma." - doprovází veselejší nota - "Attention!" / - "Ty už umíš francouzsky?"/ - "Některý výrazy už nám."/ - "A jak se řekne kosit?"(1.7.2010)
Andreas
Scénář postavy Rudy Jelínka: ( "Vieš, čo povedal Buddha ? // Vieš, čo povedal Dostojevskij ? // Vieš, čo povedal Shaw ? ). Nevím, jestli Uher chtěl jen machrovat, nebo si myslel, že 150 citátů slavných dodá filmu automaticky hloubku... každopádně tohle mě iritovalo tolik, že jen 3.(10.7.2010)
nascendi
Je škoda, ak pri výpočte kladov slovenského filmu musím začať (a aj skončiť) krásnou prírodou (čo zvýraznila kamera Ladislava Szomolányiho) a poetikou života v podhorskej dedine (stelesnenou tradične výborným Jozefom Kronerom). S nedostatkami plocho napísaného scenára sa nedokázal popasovať ani taký režisér, ako Štefan Uher (inak tiež spolupáchateľ scenára) a zbytočne importovaní českí herci tiež veľa vody nenamútili. Rudolf Jelínek hral ešte horšie ako v Zemanovi. Je mi ľúto, že môj päťstý komentovaný film dopadol takto. A to som ešte trochu nadsadil, pretože medzi dvoma a troma hviezdičkami je príliš veľa priestoru.(17.7.2010)
klúčik
Krásny príbeh rodiny, ktorá sa stretá v lete doma a pomáha otcovi pri kosení Jastrabej lúky. Štefan Uher natočil ľudský príbeh v ktorom sa dá spoznať aj niečo z každého z nás. Výborné herecké obsadenie ( Króner, Jelínek, Spišák, Polónyi ) Odporúčam si ho pozrieť. 75%.(20.1.2006)
dopita
Celkem solidní film, který i přes srozumitelně vykreslené charaktery jednotlivých postav, v poslední čtvrtině začínal trochu nudit. Jozef Kroner filmu dominuje. Co mě na filmu bavilo byla vesnická atmosféra, která mě připomněla dětství a letní prázdniny ztrávené u babičky a dědy na venkově.(2.7.2010)
dr.fish
Poetika tohoto příběhu stojí na setkání tří synů s otcem. Každý z nich už má svůj život, přesto si najdou čas otci pomoci a zároveň zavzpomínat na doby, kdy byli mladí a čistí. Je to konfrontace, která každého z nich zasáhne a ani divák nemůže zůstat stranou. K synům samozřejmě patří jejich manželky, které si to rozehrávají zase po svém. Stojí za vidění...80%(4.1.2012)
marlon
Ťažko je ľahko žiť !!!(1.8.2010)
`barocco
Dalsi z paradnych filmov od Stefana Uhera, plny poetiky a hladania odpovedi na kazdodenne starosti v rodine ktorym sa nik v zivote nevyhne.(27.1.2009)
JoudaCZ
"Rodinná oslava" v reáliích slovenské vesnice přelomu 70. a 80. let. Skvělý Kroner, tragický Jelínek.(28.7.2010)
Mikecat
Prirovnal by som situaciu k "Pásla kone na betóne..." ťažké vnútorné zamyslenie nad ľudskou povahou a charakterom(16.12.2011)