Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent CIA Cross, který už opustil aktivní službu, je v podezření, že prodal Rusům některá z důležitých tajemství. K této domněnce vedou šéfy CIA vztahy stárnoucího muže k ruskému agentovi Žarkovovi. Proto je rozhodnuto, že jako možná hrozba pro zájmy americké bezpečnosti musí být odstraněn. Muž, kterému je tento úkol přidělen, je Crossův bývalý žák a chráněnec Jean Laurier, jehož kódové jméno je Štír. Ani dlouholeté přátelství, které oba muže spojuje, nezabrání chladnokrevnému Laurierovi ve splnění úkolu, což se ovšem ukáže být mnohem obtížnější než zabít vlastní dívku, která se ukázala být nepřátelským agentem. Cross totiž naučil Jeana řemeslu, ale za ty roky ve službě má v rukávu dost triků, aby si dokázal chránit kůži a bez váhání je používá. Žarkov se Crosse pokouší přesvědčit, aby emigroval, ale ten odmítá. Chce zůstat ve své zemi a nelítostně vyrovnat některé staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak od špionážního thrilleru, ve kterym hraje Alain Delon, jsem čekal, že to bude nějaká bomba, ale jsem z toho akorát zklamanej. Rozjíždělo se to docela nadějně, ale postupně se to všechno začne zamotávat, začnou přibejvat různý postavy, který zase najednou někam začnou mizet, a v tom se nějak plácá Alain Delon a Burt Lancaster, aby se doplácali k tak trochu překvapivýmu konci. Ale já jsem tim filmem byl už tak znuděnej, že mi to bylo nakonec stejně jedno, jak to všechno dopadne. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

první třičtvrtěhodina je docela toporná a nudná ( ale pro další vývoj a celkové vyznění filmu je nutná)...místy působí i nedůvěryhodně - ne z hlediska realistické uvěřitelnosti, ale z hlediska uvěřitelnosti v ranku daného žánru, jeho vypravěčské koherence řekněmež...jako by se scénárista i režisér tak nějak hledali...ale jakmile se film přesune do Evropy ( dobře využitá Vídeň), začne šlapat a konečně působit jako dospělé dílo ( evokuje mi Forsythovy romány )...finální twist a vyustění jsou nejen překvapivé, ale značně deziluzivní a až existenciálně tísnivé... ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Štír je krycí jméno pro agenta Jeana Lauriera (Alain Delon), nasazeného na svého přítele a bývalého učitele Crosse (Burt Lancaster), kterého CIA podezřívá z prodeje tajných informací ruskému agentovi Žarkovovi. Laurier je odhodlán zadaný úkol splnit a nebere ohled na nic kolem. Velmi netypický snímek se špionážní zápletkou, příjemnou změnou oproti různým francouzským kriminálkám je výběr tématu a také spolupráce Delona a Lancastera. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Docela prostá fabule.Nicméně do úplně jiné roviny posunuje film herecké obsazení a hlavně výkony protagonistů.Pánové Lancaster a Delon jsou vyloženě dobří.Celý příběh je postaven na drastickém rozdílu mezi etikou agentů a odporným jednáním jejich nadřízených.Žák pronásleduje svého učitele.Bizarní.No nic.Parádní je debata opilého Crosse a Žarkova. Dotkli se podstaty mezispolečenských konfliktů a politických rozporů.Velice přesně se zmínili o invazi vojsk varšavského paktu do naší země.Podobně jako v Coppolově Apokalypse.Je tu opět a nutně poukázáno na skutečnost,že špína a vydírání je součástí práce jakékoliv tajné služby.Z toho mrazí,ale jsou pořád lidé, kteří tohle stále dělají.A film končí v těchto intencích.Cross je zabit a jeho kat ho po pár minutách následuje.......Zabijáci jsou odklizeni,svědci také.Není kdo by se ozval....... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický špionážny thriller, ťažiaci najmä z castingu. Poteší solídna výprava, dokonca až tak, že sa človek začne viac sústrediť na to, čo je v okolí postáv ako na to, o čom sa rozprávajú. Asi preto, že to počul už stokrát niekde inde. Film má jeden akčný vrchol, čo je inak štandartná naháňačka a explózia, aby potom ešte nabalil na seba jednu podzápletku a trochu umelo pokračoval ďalšiu polhodinu. Výsledkom je mierna rozťahanosť deja a dlhší subjektívny čas, ako ten reálny. Poteší zmienka o invázii do Československa z Lancasterových úst. 70% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Natáčalo sa od júna 1972 vo Virginii, Washingtone, Viedni a Paríži. (m.a.t.o.)
  • Burt Lancaster (Cross), ktorý bol kedysi akrobatom v cirkuse, zvládol všetky kaskadérske kúsky bez zastúpenia dablérom. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama