foto

Ryan O'Neal

  • nar. 20.4.1941 (78 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Charles Patrick Ryan O'Neal se narodil přímo v Los Angeles. Dědeček z matčiny strany byl Ir, babička Ruska. Otec byl hollywoodským scénáristou a oba rodiče také hráli. Bratr Kevin se také vydal po filmařské dráze. V Mnichově, kde otec krátce pracoval pro Rádio Svobodná Evropa, vystudoval Ryan americkou střední školu. V mládí vcelku úspěšně boxoval (13 knockautů), v letech 1956-57 se účastnil amatérských turnajů „Golden Gloves“.

Hereckou kariéru začínal jako komparsista a kaskadér. Poprvé si zahrál v německém seriálu "Tales of the Vikings" (1959), počátkem 60. let byl k vidění v různých westernových sériích (hostoval například v „Two Faces West“, pravidelně vystupoval v „Empire“). Velké popularity dosáhl v letech 1964-1966, kdy se vysílal seriál „Peyton Place“ (s Leslie Nielsenem a tehdejším nováčkem Miou Farrow).

U filmu měl raketový nástup: drama LOVE STORY (1970) a hned nominace na Cenu Akademie pro „nejlepšího herce“ a Zlatý glóbus. V roce 1973 skončil na 2. místě (za Clintem Eastwoodem) v žebříčku deseti kasovně nejúspěšnějších hvězd! Zazářil v sérii komedií režiséra Bogdanoviche jako CO DÁL, DOKTORE? (1972, s Barbrou Streisand), PAPÍROVÝ MĚSÍC (1973, s dcerou Tatum, která za tuto roli získala Oskara a Ryan svůj druhý Zlatý glóbus) nebo BIJÁSEK (1976, opět s Tatum O'Neal).

K dalším filmům z té doby patří Kubrickovo dobrodružné historické drama BARRY LYNDON (1975), pokračování LOVE STORY s názvem OLIVERŮV PŘÍBĚH (1978) a film plný honiček ŘIDIČ z téhož roku. Uvažovalo se o něm pro obsazení role Michaela Corleoneho – KMOTR (1972) a původně měl hrát i Rockyho – ROCKY (1976, scénárista Sylvester Stallone si však při prodeji práv vymínil, že hlavní roli ztvární on sám).

Koncem 70. let filmová kariéra Ryana O'Neala uvadala. V 80. letech ještě přišla zdařilá dobrodružně akční záležitost ZELENÝ LED (1981) s Omarem Sharifem a Anne Archer, za zmínku stojí jeho „režisér“ z komedie IRRECONCILABLE DIFFERENCES (1984), kde jeho postava volně vycházela z osudů skutečného režiséra Bogdanoviche. Na obrazovky se pak vrátil začátkem 90. let se seriálem „Good Sports“ (po boku s Farrah Fawcett) a objevoval se i v seriálu „Sběratelé kostí“ (2007-2008).

Byl blízkým přítelem Lee Majorse, postupně mu však byla bližší jeho žena, Farrah Fawcett, se kterou následně strávil hezkou řádku let. V roce 1997 se rozešli, v roce 2001 mu byla zjištěna chronická leukémie, v roce 2006 měl už nejhorší za sebou a byl oporou Farrah během jejího vlastního boje s rakovinou. V červnu 2009 jí údajně znovu položil otázku ohledně sňatku, ke svatbě však již nedošlo: koncem měsíce Farrah zemřela (podle O'Neala tehdy se sňatkem souhlasila).

Ženatý byl s herečkami Joannou Cook Moore (1963-1967) a Leigh Taylor-Young (1967-1973). Má čtyři děti: už zmíněnou Tatum a syna Griffina (s Mooreovou), Patricka (s Taylor-Youngovou). Syn Redmond James (nar. 1985) pochází ze vztahu s Fawcettovou. Ryan O'Neal byl tchánem Johna McEnroa a Rebeccy De Mornay a během života udržoval údajně poměr i s Ursulou Andress, zpěvačkou Dianou Ross a nikaragujskou kráskou Biancou Jagger, dřívější ženou Micka Jaggera.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2015 Knight of Cups
2012 Slumber Party Slaughter
2007 Waste Land
2003 Gentleman B.
Nejhledanější v Malibu
2002 Lidi, co znám
2001 Taurus (TV film)
1999 Brzy to přijde
Vysoká hra
1998 Efekt nula
1997 Hacks
Jak dobýt Hollywood...
1996 Smrtící telefon
1995 Táta jak má být
1992 1775 (TV film)
Vánoční skrýš (TV film)
1989 Je naděje
Malé oběti (TV film)
1988 Sam Found Out: A Triple Play (TV film)
1987 Drsňáci netančí
1985 Fever Pitch
1984 Irreconcilable Differences
1982 Partneři
1981 Je to fajn
Zelený led
1979 Žena v ringu
1978 Oliverův příběh
Řidič
1977 Příliš vzdálený most
1976 Bijásek
1975 Barry Lyndon
1973 Papírový měsíc
Thief Who Came to Dinner, The
1972 Co dál, doktore?
1971 Divocí tuláci
Love Hate Love (TV film)
1970 Games, The
Love Story
1969 Big Bounce, The
1968 European Eye (TV film)
1967 Go!!! (TV film)
1962 This Rugged Land

TV seriály

2017 Sběratelé kostí (TV seriál)
Tvář netvora (S12E07)
Mozek v robotovi (S12E02)
2016 Sběratelé kostí (TV seriál)
Noční můra (S11E22)
2015 Sběratelé kostí (TV seriál)
Smrt minigolfisty (S10E14)
2014 Sběratelé kostí (TV seriál)
Výbuch v trezoru (S10E10)
Kostra v liánách (S09E18)
2013 Sběratelé kostí (TV seriál)
Žena v bílém (S09E06)
Výstřel ze tmy (S08E15)
2012 Sběratelé kostí (TV seriál)
Budoucnost v minulosti (S08E01)
Smrt matematika (S07E13)
Rodinný spor (S07E11)
2011 Sběratelé kostí (TV seriál)
Změna hry (S06E23)
Kulka v hlavě (S06E11)
2010 Sběratelé kostí (TV seriál)
Chlapec s odpovědí (S05E21)
2009 Sběratelé kostí (TV seriál)
Santa s bombou (S05E10)
Vražda v nočním klubu (S04E25)
2008 Sběratelé kostí (TV seriál)
Kost, která vybuchla (S04E10)
Rozsudek (S03E13)
2007 Sběratelé kostí (TV seriál)
Santa Claus na blátě (S03E09)
Rytíř na síti (S03E08)
Máma v dodávce (S03E02)
další epizody (5)
2006 Sběratelé kostí (TV seriál)
Jidáš na kříži (S02E11)
2005 Zoufalé manželky (TV seriál)
Tvoje chyba (S01E13)
2003 Miss Match (TV seriál)
2000 Býk (TV seriál)
1991 Good Sports (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)
1962 Empire (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1961 Westinghouse Playhouse (TV seriál)
1960 Two Faces West (TV seriál)
1959 The Many Loves of Dobie Gillis (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1957 Bachelor Father (TV seriál)
Leave It to Beaver (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)

Dokumentární

2017 Filmworker
2015 Andrea Bocelli: Cinema
Jednota
2014 Kubrick Remembered
2002 Ten kluk bude točit
2000 Headliners & Legends: Farrah Fawcett (TV film)
1999 Mia Farrow: The E! True Hollywood Story (TV film)
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)
1979 Getting in Shape for 'The Main Event' (TV film)
1971 Moviemakers, The
Perkele! Kuvia Suomesta
1970 Rodney (TV film)

Host

TV pořady

2011 25th Annual Genesis Awards, The (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2005 Chasing Farrah (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
Jamie Kennedy Experiment, The (TV pořad)
2001 Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
1992 The Larry Sanders Show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1973 Peyton Place Revisited (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace