Reklama

Reklama

Policejní důstojník Ben Shockley má přivést do Las Vegas svědkyni. Guss Mallyová však nechce opustit vězení. Bojí se, že ji zabijí. Shockley naloží hysterickou ženu do sanitky. Nezbylo totiž, než Gus připoutat k nosítkám. Když před jeho očima exploduje osobní auto, kterým měli pokračovat dál, policista pochopí, že Mallyová může být pro někoho velmi nebezpečná. Neznámý udělá vše pro to, aby dvojice do Las Vegas nikdy nedorazila. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (133)

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zábavná sebeparodická variace na Dirty Harryho. Nahláškovaná až po okraj a s množstvím groteskních postaviček (démonizovaný zkorumpovaný komisař, prosťoučký dobrosrdečný parťák, bodrý policista chlípník či zastydlí hippies na motorkách), kterým vévodí vyhořelý a tak trochu natvrdlý detektiv Ben Shockley dospívající k životně rozhodujícím zjištěním jen za pomoci oprsklé prostituující mužatky ztvárněné roztomile přehrávající Sondrou Locke. Příběh i přes svou zdánlivou naivitu a plochost výborně funguje, dokonce je místy i celkem přesvědčivě dojemný - především ve vyobrazení přirozeně sílící vzájemné nákonnosti mezi hlavními protagonisty, vznikající v těch nejnepříhodnějších podmínkách, a v jejich romantických vizích společné budoucnosti. Závěrečné Eastwoodovo heroické gesto vstříc jasné smrti působí trochu jako z nějakého historického spektáklu, ovšem není ani zdaleka nechutně patetické, nýbrž je krásnou ukázkou bláhové odhodlanosti a nezlomnosti lidmi a životem zklamaného a zrazeného hrdiny v moderním světě. Zajímavé a netradiční je, že Eastwood za celý film nezastřelí jediného člověka a vlastně zde nedojde ani k jakékoliv přestřelce - veškeré akční pasáže sestávají z honiček v různých dopravních prostředcích a z několikaminutových scén totálních destrukcí aut, vrtulníků, domů a autobusů. Eastwoodovky, především ty šedesátkové a sedmdesátkové, jsou jednou z mých největších filmových lásek už od raného dětství a tahle patří k mým nejoblíbenějším - proto, a mimojiné i protože z tohoto filmu pramění moje dlouhodobá iracionální obsese Phoenixem, ji neobjektivně hodnotím takto vysoko. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovka atypická tím, že Clint tentokrát hlavně drsně mluví a v tom jednání to zase taková sláva není (prakticky nevystřelí a víc ran dostane než rozdá). Většinu času to má ale docela dobrou atmosféru a i ta netradiční dvojice polda/štětka víceméně funguje. Bohužel jde film totálně do kopru v závěru. Ementál-bus by ještě šel při velké dávce tolerance přežít, ale zúčtování v hloučku policistů už je čirá parodie. Nejzajímavější na tomhle filmu je, že ho naprosto okatě vykradli autoři 16 bloků (polda/svědek, cesta k soudu, zkomrumpovaná policie, autobus) a dokázali udělat lepší film. 50% ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Přestřelená akční ptákovina, kde se potvrzuje jednoduché pořekadlo: Všeho moc škodí.   Nesnesitelně dlouhé ale stereotypní akční sekvence (rozstřílení domu, hon motorky s vrtulníkem...) postupně ubíjí divákovu pozornost a tak ani opět značně přestřelené finále s  částečně obrněným autobusem tlak nezvedne.   Vcelku nanicovatý a děravý scénář bych pak nebýt výše uvedeného ani nezmiňoval, ale takhle jen dotváří vcelku zpotvořený obrázek nepříliš zvládnutého akčního béčka. Škoda, nostalgické vzpomínky mne tady trochu obelhávaly. Na hranici mezi dvěma a třemi hvězdami. ()

woody 

všechny recenze uživatele

No jo Clint byl je a bude velkej machr.Zde zrovna hraje namachrovanýho policajtskýho vožralu.Od začátku je pronásledován jak svými kolegy, mafiány a dojde i na odporné nemyté tuláky ve vlaku, kterým dá samozřejmě co proto! Nejlepší ja závěr, kdy se Clint, společně s příčinou předešlých výbuchů a honiček Sondrou pokouší opancéřovaným autobusem dostat hlavními ulicemi Pheonixu přes celý policejní sbor (samozřejmě s puškami plnými ostrých) až k velitelství policie. Kdo neviděl neuvěří jak Clint dokáže udělat perfektní akční scénu jen s prázdnými ulicemi a pomalu nepojízdným autobusem. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle je snad nejcallahanovatější Harry Callahan, i když to vůbec není Harry Callahan, ale Ben Shockley. Rozstřílenej barák, rozstřílené policejní auto a rozstřílenej autobusovej dojezd, to je něco, na co se nezapomíná - akorát teda nevím, proč neprostřelili kola... a křížová palba taky asi nikoho netrápila. Bophužel dějově to není moc chytré a ten konec, jak tam všichni ti cajti jenom stojí a nic nedělají, jenom nechají zabít svého šéfa a státního návladního, to už bylo taky takové uhozené. A ta chemie mezi děvkou a Eastwoodem funguje jen do té doby, než do toho začnou míchat lásku, proboha! Pro Sondru Locke to je její nejlepší role, ale myslím, že většina diváků by uvítala jinou herečku... nezachrání to ani její nevzrostlé poprs, která na nás párkrát ukáže. Jinak na plakátu k filmu (s vrtulníkem) mi to připadá jak nějakej fantasy film nebo Armáda temnot, heh. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (12)

  • 250 000 dolarů stálo natočení efektní scény exploze helikoptéry. (ClintEastwood)
  • Během závěrečné scény bylo na autobus vezoucí Bena a Gus do centra Phoenixu vystřeleno 8000 střel. (ClintEastwood)
  • Mnoho Clintových kolegů, včetně Dona Siegela, považovalo tento film kvůli jeho nerealističnosti v akčních scénách za pitomý. To Eastwooda poněkud popudilo. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama