Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na víc než dvě hodiny je tu té zábavy přece jen trochu málo a akční sekvence se pak vůbec nepovedly. Poslední třetinu se "skutečnou akcí" na Grenadě bych úplně vypustil. Clintovo držkování  ale samozřejmě kouzelné a testosteron tu ze všeho stříká proudem a zapamatovatelných hlášek i situací je tu slovy pana seržanta plná řiť. Van Peebles před pádem do zapomnění taky snesitelnej a typickej osmdesátkovej "negr" a tak vcelku  spokojenost. Za tři ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Clint Eastwood příjde s vojenskou peckou, u které se zasměju jako se mně povedlo naposled snad jenom u jednotky M.A.S.H. 4077. Pořád to ale není špatný film. Bojové nasazení má klasický nápad, klasické zpracování, naprosto totožně klasický průběh a o stupeň víc ještě klasičtější závěr. Vlastně je to naprostý průměr. Ten vyvyšuje samotný Clint Eastwood, který jako seržant má jisté, trošičku vostřejší metody, a jeho četa mu na to z vysoka sere. Z toho pak vzniká kopa dobrých, ale i špatných situací a největší problém je v asi samotný četě. Nedokázal jsem jí vystát. Herci sice předváděli naprosto klasický vosery, ale předváděli je tak, že jsem prostě pořád musel fandit víc tomu Clintovi, který měl po celou dobu filmu fakt snahu. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nezbavíte sa dojmu, že tu američania ukazujú, akí sú v armáde najlepší a nemajú konkurenciu. Arogantné. V jednom však najlepší ostanú. A to vo výrobe filmov v takomto žánri. Komédia strihnutá nejakou tou akciou, okorenená niekoľkými z najlepších hlášok, aké som kedy počul, na čele s ultracharizmatickým Clintom, ktorý dostáva film na vyšší level. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chlapáctví teče proudem. 1) Když už mám sledovat takovou limonádu, tak bez zbytečného zdržování. Většina soukromých scén o vztahu k bývalé ženě je zdlouhavá až zbytečná. Jinak je to samé klišé a kýč. Ale kouká se na to pěkně. 2) Lze vidět, jak jinak ve filmu z vojenského prostředí, hromadu pěkných kluků. Zaujal mě mj. agilní 29letý Mario Van Peebles (otravný černoch, muzikant Stitch) původem Mexičan, který se z vysokoškolsky vzdělaného ekonoma stal hercem, scénáristou, režisérem i producentem. 3) Co dodat? My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass that all of you numbnuts put together. Now Major Powers has put me in charge of this reconisence platoon. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jmenuju se zbrojní seržant Highway a vypil jsem víc piva a vychcal víc krve a měl víc děvek a zmlátil víc chlapů než vy všichni blbci dohromady." Tak to je ta správná vojna. Seržant Highway nezná hodiny nebo možná lže, ale umí naučit improvizovat, překonávat a adaptovat se tak dobře, jako nikdo z úřednickejch teoretiků. Výcvik je to zkrátka dokonalej a akce typu trička, AK 47 a Švéd ("Utrhnu ti hlavu a naseru ti do krku.") dokáže skvěle pobavit. Horší je to se samotnou invazí na Grenadu, která byla i rezolucí Valnýho shromáždění OSN prohlášena za porušení mezinárodního práva. Navíc srovnávat týdenní napadení Grenady s prohranou válkou ve Vietnamu a remízou v Korei je poněkud nesmyslný, ale pro účely filmu to celkem funguje. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)

Reklama

Reklama