Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hodnoty dokumentárního žánru bohužel značně prázdný a nenápaditý snímek. Vhodný leda jako tendenční informační materiál pro ty, kteří nikdy neprochází kolem křižovatky pražského Anděla (kde JE můžou potkat) a o podobných církvích dosud nic nevěděli. Přitom téma je velmi atraktivní a rozhodně by se dalo pojmout mnohem osobitěji. Fenomén, o kterém dokument pojednává, nelze povrchně onálepkovat a všechny jeho přívržence označit za fanatické maniaky - což tento dokument de facto dělá. Osobně mě zajímají osudy lidí, kteří přišli k víře, zajímají mě jejich životy, jejich zkušenosti, zajímají mě jejich názory na sebe a na svět. V dokumentu padlo pár poměrně závažných otázek - např. který způsob výchovy a výuky dětí je vlastně manipulativní a jestliže je manipulativní, pak jak a k čemu je nabádající. Je jasné, že vychovávat děti v duchu bezmyšlenkové náboženské poblouzněnosti představuje nepřirozené a neomluvitelné pokřivování jejich náhledu na svět. Jenže stejně tak může ve výchově dětí páchat zhoubu na opačném pólu stojící rigidní materialistická ideologie. Kde mezi tím je přitom snaha o poctivý rozvoj osobnosti, rozkvět skutečné moudrosti, skutečné rozumnosti, skutečné srdečnosti a snad i skutečné duchovnosti? Úsilí o rozvoj těchto hodnot ve vybraných společenstvích by mohl dokument zkoumat spíše než nicneříkající výcuc záběrů aktivit jedné konkrétní církve postrádající hlubší náhled do podstaty věci. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Pochybuju, že někdo z diváků zůstal při sledování dokumentu ledově klidný. Já jsem měla v kině chuť vzteky bouchat pěstmi do opěradel sedačky. Zejména při poslechu fanatických proslovů pastorů Hnutí víry. Je s podivem jakým neskutečným blábolům jsou někteří lidé schopni uvěřit či jim vůbec ochotně naslouchat. Navíc s tím typicky blaženým křesťanským výrazem ve tváři! Odpadem bych ohodnotila samotné hnutí, nikoliv dokument, který nám umožňuje klíčovou dírkou nahlédnout za dveře církevní organizace. Nahlédnutí je to do jisté míry šokující a neuvěřitelné. Mladá režisérka v něm nevnucuje svůj názor, nezaujímá žádné postoje a stanoviska. Nechává na divákovi samotném, aby si jejím prostřednictvím vytvořil na celou věc vlastní názor. ()

Reklama

Z0oMb3E odpad!

všechny recenze uživatele

Slovo božie: Genezis 19:32-38 "Poď, opojíme nášho otca vínom a ľahneme si k nemu, aby sme zachovali od nášho otca potomstvo. Dali mu teda v tú noc napiť sa vína. Potom vošla staršia a spala so svojím otcom. On však nevedel, ani kedy si ľahla, ani kedy vstala. Na druhý deň povedala zasa staršia mladšej: „Pozri, ja som minulej noci spala s otcom. Dáme mu aj v tento večer napiť sa vína. Potom pôjdeš ty dnu a ľahneš si k nemu, aby sme si zachovali od nášho otca potomstvo! Dali teda aj v túto noc svojmu otcovi piť víno. Potom mladšia vstala a ľahla si k nemu. On však nevedel, ani kedy si ľahla, ani kedy vstala. Takto počali obe Lotove dcéry zo svojho otca. Staršia porodila syna a dala mu meno Moab. On je praotcom dnešných Moabčanov. Ale aj mladšia porodila syna a dala mu meno Amon. On je praotcom dnešných Amončanov. " ALELUJA! ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

A do...pr...de...le... tohle myslí vážně? Upřímně jsem trošku v šoku, já si naivně myslel, že postávající, do mikrofonu křičící podivíni, vykřikující Halelujah atd. jsou jen "za mořem" a světe div se, u nás je to v podstatě stejné?! Evoluce je podle nich blbost, hehe, ale jak je vidět, tak i samotná církev prošla vývojem. Za pár let budou nosit kazatelé barevné nátělníky s čísly basketbalových hráču a mše bude začínat větou: " Dj, spin that shit." Hrozný dokument (obsahem i zpracováním). ()

PetrVabruscak odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument místo toho, aby se k danému tématu stavěl kriticky, tak se mi zdá, že s tim i sympatizuje. Chápu, nostalgie lidí, co si dali školní sraz po tolika letech, musí být veliká. Celý dokument dokáže charakterizovat diktátor, který něco řekne a pak to několikrát zopakuje. Toto jednání mam zafixované jako vymývání mozku, ale řiká se, že 1000x opakovaná lež se stane pravdou. Nesmim samozřejmě zapomenout na malého chlapečka v závěru, který po neustálem zpívání mozkožroutních písní neudržel ani slzy - gratuluju, máme tu nového náboženského fanatika. Odpad nedávam za kvalitu, ale z principu! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama