Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Jako religionista jsem ocenil záběry z echt charismatického evangelikálního prostředí a snahu režisérky o nezaujatost. Jako milovník češtiny jsem málem vyletěl z kůže nad frázemi typu "Ježíš tě totálně miluje", "Ježíš je absolutní borec" nebo "Musíme chytit ducha Bible" (Wow! Misionáří hnutí Víry zjevně z USA nejen přinesli "evangelium prosperity", ale nechali si též odborně zamerikanizovat mateřštinu). Jako křesťan jsem byl - už leta jsem - na rozpacích z teologie podobných hurá křesťanských skupin, které prokládají "radostnou zvěst" o bohatství a zdraví rytmickou pop music a v nichž se hysterie, případně ztráta sebeovládání považuje za projev Ducha svatého. A jako divák jsem trochu litoval, že byl film tak zmatený, neměl směr a jen neškodně klouzal po povrchu. ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ježíš, to bylo o hovně. Výpovědní hodnota nulová, nedozvěděl jsem se o nic víc než z chvilkového poslechu řevu a zpěvu těch neškodných zoufalců na náměstí, žádná výživná konfrontace. A při pohledu na ty znuděné děti, kterým šly ty kecy jedním uchem dovnitř a druhým ven, jsem o ně neměl nejmenší strach. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Haleluja to je fakt v hajzlu totok. Nic proti nikomu, nic proti všemožným deviacím, názorům či víře, ovšem jen do doby kdy do toho aktivisté nezatahují proti své vůli jiné. A děti? Jakou sakra můžou mít nějakou vlastní vůli? Jako upřímně, při některých scénách jsem měl vážně chuť přijít a dát některým lidem pořádné dělo. Nejvíce mě ovšem iritovala kráva, co valila klíny do hlavy těm dětem...! PÍČO DEMENTNÍ! Samozřejmě že nehodnotím podle obsahu, o čem dokument byl, to by pak bylo na jistý odpad!. Hodnotím spíše přístup Nvotové, která i když hlásá, že je to s odstupem a bez soudu, tak normální divák může reagovat jen jedním způsobem. Proto je škoda, že se skončilo u hloupého rejpání do jenoho profesora, místo aby někdo něco řekl oněm nebezpečným fanatikům. Přesto volba zajímá a záběry docela beroucí. Jen v tomhle případě nejsem pro nezávislý přístup... Navíc kompaktnost taky kulhá. Přesto teda jsem si jistý názor udělal, dokument mi něco ukázal a neberu ho tak nějak výrazné negativně. Tři hvězdy halelujah Aštan Šeran sleduje tvé probuzení ve Strážní Věži. Halelujah ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument mě vůbec neoslovil. Režisérka možná má s tímto tématem vlastní zkušenosti, ovšem nějak to neumí přenést na diváka. Při rozhovorech s bývalými spolužáky jsem si místy připadal jak na třídním srazu, na kterém nemám co dělat. A jejich debata s bývalým učitelem mohla být také trochu ostřejší a mohla se z toho vyvinout celkem dobrá konfrontace. A z pohledů do náboženských skupin jsem taky neodnesl nic nového a můj pohled na danou tématiku zůstává pořád stejný, protože tenhle dokument mi ten pohled prostě změnit nedokáže. Neměl jsem vůbec proč se nad daným tématem zamýšlet, protože film vlastně ani nepodává skoro žádné otázky.A to je škoda, téma to bylo dobré. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nebudu komentovat dokument po jeho filmařské stránce, ale po stránce obsahové. Ta mě totiž dokonale zvedla krevní tlak. Ježíš je určitě normální, jenže někteří lidé okolo ne. Nevím jestli se dá považovat psychosomatický záchvat malého chlapce za komunikaci s Duchem svatým. Nechci nikomu brát jeho víru, ať si každý věří čemu chce. Vnucovat víru malým dětem mi příjde nenormální, vždyť z toho nemohou mít rozum. Nejsem věřící, i když jsem pokřtěná. Já považuji víru za prostou obranu lidské mysli před svým okolím. Pokud se s něčím nedokážete vyrovnat, hledáte logicky podporu jinde a jste labilnější k jistým věcem, jste snadno zmanipulovatelní. V podstatě se mladá začínající režisérka pokusila vyrovnat se svou vlastní minulostí a vyrovnat si tak všechny účty. Členů Triumfálního centra víry je u nás pár stovek a na většinu věřících nebo nevěřích působí jako vyšinutí klauni. Nechci nikoho urážet, ale je to tak. Jen si je pozorně prohlédněte. Máte možnost je potkat na Andělu, na prostranství před knihkupectvím. Postávají tam s kytarou a tváří se šíleně nadšeně. Až mám někdy pocit, jestli nejsou něčím nafetovaní. Třeba ano. Musím souhlasit s tím, co se píše v textu distributora. Dveře diskuze jsou dokořán. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama