Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Jako religionista jsem ocenil záběry z echt charismatického evangelikálního prostředí a snahu režisérky o nezaujatost. Jako milovník češtiny jsem málem vyletěl z kůže nad frázemi typu "Ježíš tě totálně miluje", "Ježíš je absolutní borec" nebo "Musíme chytit ducha Bible" (Wow! Misionáří hnutí Víry zjevně z USA nejen přinesli "evangelium prosperity", ale nechali si též odborně zamerikanizovat mateřštinu). Jako křesťan jsem byl - už leta jsem - na rozpacích z teologie podobných hurá křesťanských skupin, které prokládají "radostnou zvěst" o bohatství a zdraví rytmickou pop music a v nichž se hysterie, případně ztráta sebeovládání považuje za projev Ducha svatého. A jako divák jsem trochu litoval, že byl film tak zmatený, neměl směr a jen neškodně klouzal po povrchu. ()

PetrVabruscak odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument místo toho, aby se k danému tématu stavěl kriticky, tak se mi zdá, že s tim i sympatizuje. Chápu, nostalgie lidí, co si dali školní sraz po tolika letech, musí být veliká. Celý dokument dokáže charakterizovat diktátor, který něco řekne a pak to několikrát zopakuje. Toto jednání mam zafixované jako vymývání mozku, ale řiká se, že 1000x opakovaná lež se stane pravdou. Nesmim samozřejmě zapomenout na malého chlapečka v závěru, který po neustálem zpívání mozkožroutních písní neudržel ani slzy - gratuluju, máme tu nového náboženského fanatika. Odpad nedávam za kvalitu, ale z principu! ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem katolík. Ale to neznamená, že budu neustále někde v podchodu metra vykřikovat "Ježíš je borec!". Dokument o lidech, kteří neustále přemlouvají lidi, aby začali věřit v boha. Tak já nevím, nemá si člověk svobodně vybrat? Pár mých známých v boha nevěří, ale přemlouvat je nebudu. A to, jak neustále vykřikovali "Halelujah" za každým čtvrtým slovem... Neuvěřitelné zostuzení katolické církve (vlastně ne katolické, tohle byli spíše fanatici, kteří byli propuštěni za "dobré" chování z blázince). Ještě aby svědci Jehovovy začali natáčet podobné dokumenty. To by bylo něco! ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument poslední doby. Nedává odpovědi, neodsuzuje, jen ukazuje a dává subjektivní důraz tam, kde cítí tu potřebu, nutí se ptát a zamýšlet se nad duchovním úhorem nás, tedy těch, jejichž karmou je bloudit po těchto polobarbarských končinách... Je lépe zůstat nedotčen? Projít si katechezí a udělat si vlastní názor? Přimknout se k víře jako nepostradatelnému průvodci životem? Bravo, Terezko! PS. Trochu se směju nad zdejšími výlevy těch, co zklamaně hlásí: tak tenhle dokument mě neoslovil... Až se chce zlomyslně poznamenat: Ale milánkové, jak by VÁS mohl oslovit? ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument vidím jako skvělou možnost, aby si lidé uvědomili nebezpečí náboženství. Je chyba myslet si, že časy křížových tažení a inkvizice jsou dávno pryč. Chápu, že pro pár slabomyslných jedinců, bez víry v sama sebe, touto pseudo-vírou možná přežijí částečně ve společnosti, ale nechápu vnucování to ostatním lidem. A ještě méně chápu, spíše odsuzuji, jako by měl každý normálně a moderně myslící člověk odsuzovat to, že to cpou do hlavy dětem. Ti lidé jsou buď totálně šílení, anebo sjíždějí na drogách, nic víc snad k tomu nejde říct. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama