Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný příběh pro ty, kteří v Santu nevěří (tedy dospělí a starší děti), protože ostatním by mohl Vánoce pokazit. Filmek je ze začátku spíš drsnějšího zrna a k jistým postavám člověk najde cestu až později v ději. Filmek krásně ukazuje cit hlavního hrdiny k dětem a Vánocím a určitě s ním bude většina rodičů soucítit. Jako doprovod filmu slouží krásná kulisa finské přírody, která filmu dodává mrazivou krásu. Hudební doprovod také potěší, i když za mě by mohl být ještě více emotivnější. I když já na ty Vánoce zas tak nejsem, tak se mi tato legenda, jak vše mohlo vzniknout, hodně líbila a beru jí jako jednu z nejpovedenějších co jsem viděl. Za mě 100% :) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

1. prosince, 1. adventní neděle, 1. čokoládka z kalendáře (btw. úplně hnusná, musím si koupit vlastní adventní kalendář, babičky holt nekoukají na obsah čokolády).... tak mě napadlo, dám si nějaký vánoční filmík. Uvařila jsem si mléko, do toho nasypala veškerou tu hnusnou čokoládu ze zbylých 23 dnů (vážně, zítra musím jít koupit nový, na tenhle nehraju) a sedla si k tomuto malému zázraku. Nebudu tu komentovat otřesné herecké výkony, ani jakýkoliv nedostatek. Jedno je totiž důležitější, a to jak na mě film zapůsobil. Je to naprosto nádherná legenda/pohádka/fantasy (nazvěte si to jak chcete), která mě několikrát dohnala k slzám svou upřímností a lidskostí. Vypotřebovala jsem víc kapesníků než u Father and daugher a že jsem u toho bulela jak malá. Na nic si nehraje, je procítěná, s příjemnou atmosférou severských oblastí - ty záběry krajiny.. wau. Vánoční atmosféra na vás taky dýchne, ale spíš než to, tak vás to zahřeje u srdce svou lehkostí a prostotou lidské lásky. Tohle je bezesporu jeden z nejkrásnějších vánočních filmů, co jsem kdy viděla a také nejméně tradičních (aneb kdo začne pohádku o Vánocích, tím že se malému klukovi utopila celá rodina?). Překrásné, plný počet a kdyby šlo víc, tak je tu klidně i 50*. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční příběh o tom, že Santa je vlastně jen dobrosrdečný člověk, který si ledacos odepře, aby dopřál druhým. Ze začátku malý Nicholas osiří a ujme se ho chudá vesnice. Protože si nikdo nemůže dovolit živit jeden krk navíc, Nicholas putuje rok co rok od jedné rodiny k druhé. O každých Vánocích vyřeže dárky svým kamarádům ve vesnici a postaví je v noci před dveře. Zvrat nastane, když se ho ujme truhlář Lisakki, aby mu chlapec pomáhal vyřezávat nábytek. Každoroční stěhování je u konce a Nicholas získá věrného pomocníka na rozdávání dárků a jak roky plynou,postupně si osvojí i sobí spřežení...Hned od první minuty je jasné,k čemu se celý příběh uchyluje a kdože nám děj vypráví,což by mi vůbec nevadilo. Vánoce zbožňuju a Santa mi vůbec nevadí,naopak. Co bych ale vytkla a nemůžu překousnout je to, že se celý tenhle dojemný příběh odehrává v takovém jaksi taksi realistickém duchu a v posledním záběru najednou zničehonic Nicholas LÍTÁ na saních a je z něj už klasický Santa, kterého každý známe. .Bez vysvětlení. To se tam páni tvůrci teda opravdu nehodilo a samotný závěr je prostě na odpad. Nebýt toho, k dokonalému filmovému zážitku to nemá daleko. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit s vysokým hodnocením tady na csfd. Jako by skoro všichni byli rozněžněni tím vánočním časem a každou ždímačku emocí hodnotili vysoko. Jasně, je to smutný osud sirotka, který se rozhodne rozdávat ostatním dětem dárky, až z toho vznikla legenda o Santa Nicolasovi. Působí však velmi šroubovaně a na mě až příliš násilně - s kolika generacemi se probůh ten člověk setkává v jednom jediném filmu! Prostě ne. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Konečně krásný, nekomerční film o Vánocích a legendě, kterou to všechno začalo. Nyní všechny děti na celém světě jsou alespoň jednou ročně obdarovány a šťastny. Zní to kýčovitě a lacině, ale je to krásné. Laponsko-finská legenda v tomhle směru působí věrohodněji, než kdyby film natočili Američané s mnohem nadupanějším rozpočtem. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama