Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je noc a venku zuří taková bouřka, že bílá paní Slavěna (J. Molavcová) místo strašení na hradbách hraje se svým milovaným Tomášem (V. Vydra) hezky v teple pexeso. Jejich poklidný večer přeruší bouchání na hradní bránu a volání o pomoc. Za dveřmi stojí kuchařka Fanynka (M. Issová), kterou pronásledují loupežníci. A protože Fanynka je sirotek a nikoho nemá, bílé paní se jí zželí a společně s Tomášem se rozhodnou, že jí poskytnou přístřeší, stravu a také patřičné vychování. Fanynka jim zase na oplátku slíbí, že bude vařit. Všechno šlape jako na drátkách do té doby, než se hrad pokusí přepadnout loupežníci. Je ovšem jasné, že jim to jen tak neprojde. Na pomoc totiž přichází zakletý Slavoj (J. Prachař)… (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

blezg 

všechny recenze uživatele

Mám neodbytný pocit, že by pohádce prospěla mnohem více dramatičnost postav před jejich hranou tupostí a trapnou vtipností. Neznamená to, že si myslím, že pohádka má být suchá nebo ponurá, ba právě naopak, veselá, vtipná, trošku napínavá, ale hlavně ne hloupá. No a to se mi zdá, se zrovna nepovedlo, ne však scénářem, ale ztvárněním "loupežníků" ehm. ()

Gereth odpad!

všechny recenze uživatele

Brrr. Ani tu hodinu jsem celou nezvládl. Issová je otravná hned od prvního záběru, hraje jako dítě na školní besídce a ani ostatní nejsou nijak závratně lepší. Připadá mi, jako kdyby si ty dialogy vycucávali na místě z prstu. Jako kdyby nevěděli co má přijít jako další, a tak prostě něco plácli. Hudba se vůbec nehodí k obrazu a jediná věc, na které jsem se v této "komediální pohádce" zasmál, byl ten pokus o animaci. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Až jsem překvapený, jak příjemná pohádka to byla. Kromě vyloženě pohádkové Jitky Molavcové a Marthy Issové, která se prostě pro svůj sympatický až leckdy naivní vzhled do pohádek vyloženě hodí, jsou zde docela vtipní loupežníci. Jen mi trochu nejde do hlavy, proč se při záběrech na hrad díváme na papundeklový model, což je do očí bijící, když se přitom jinak v exteriérech natočilo. Asi se filmařům žádné pěkné záběry svítání nebo zářné noci nepodařilo získat. To je hlavní kaňka na kráse. Naopak se mi líbily retrospektivní záběry, které byly kombinací digitální technologie a hraní. A stejně tak jako malované záběry z obrazu při vyprávění příběhu duchy. Rozhodně to bylo originální a působilo to zajímavě. V neposlední řadě pak docela kvalitní hudba. Není to sice klasická hitová muzika, ale do relativně romantické pohádky se hodila. Docela překvapivé překvapení se vyklubalo z obrazovky, tím spíše, že jsem ho dosud neznal. ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Děkuji své zvědavosti, že mě donutila se na tuto pohádku podívat. Molavcovou ani Issovou moc nemusím, nemám k tomu žádné obrovské důvody, poze mě nikdy nezaujaly a jejich role mě nikdy nezaujaly, proto jsem byla přesvědčená, že když budou hrát spolu a ještě k tomu hlavní role pohádka pro mě bude katastrofická. Opak však byl pravdou, obě mě zaujali a do svých rolí byli vybrané, jak nejlépe mohli. Musím uznat, že to byla krásná a příjemné pohádka, přestože jí k dokonalosti zbývalo hodně - jsem pohádková a nedá se nic dělat. Jediné, co mě skutečně hrozitánsky bylo do očí byl pohled na hrad - pokud by byl aspoň trošku přirozenější neškodilo by to, přesto jsem celkem spokojená :) ()

honzic 

všechny recenze uživatele

I přes celkem zajímavé herecké obsazení není tak pohádka moc zdařilá. Molavcová se na tuto roli nehodí a ani Vydra ani Issová herecky nic moc a to teprve zklamáním je Táborský s Liškou. Nevím, co touto pohádkou chtěl autor říci a pro koho byla určena, pro dospělého je moc nudná a trapná a pro děti je zase málo pohádková, spíše je to bláznovina. Hodnocení: 30 % ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo na zřícenině hradu Hrádek u Úštěku, známém také jako Helfenburk u Úštěku. (otík)

Reklama

Reklama