foto

Jitka Molavcová

  • nar. 17.3.1950 (67 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jitka Molavcová vystudovala polygrafii na Střední průmyslové škole grafické, od dětství však měla umělecké ambice. Se svou touhou prorazit jako zpěvačka uspěla na soutěži Talent 70, kde se umístila na první příčce. Její mírně zastřený dívčí soprán se sice neprosadil v dlouhodobé konkurenci v populární hudbě, nicméně některé její písně z počátku 70. let se staly dočasnými hity (Hej, Tóny, Teď hádej atd.) Hned v roce 1970 nastoupila do divadla Semafor, kde působí dodnes. Po úspěšném angažmá v řadě her (Kytice, Smutek bláznivých panen, Víkend s Krausovou) se postupně z lyrických rolí přehrála do hlavní ženské osobnosti divadla Semafor, která s Jiřím Suchým vytvořila velice populární dvojici. V této souvislosti je nutno zmínit především její postavu Žofie Melicharové, která se objevila poprvé ve hře Jonáš, dejme tomu v úterý (1985) a s touto rolí sklízí Molavcová úspěchy dodnes. Úspěšné bylo také představení Vetešník, s nímž Semafor v anglické verzi vystupoval ve Finsku a v USA. Nesporný herecký talent ve spojení s nevšedním pěveckým projevem umožnil Jitce Molavcové získat také role v jiných divadlech. V 90. letech tak po několik sezón hrála hlavní roli v muzikálu Hello, Dolly v Karlínském hudebním divadle a za tuto roli získala také cenu Thálie za rok 1996. V Karlíně pak hrála ještě ve hře Zvonokosy. V poslední době se pak Molavcová objevila ve Formanově hře Dobře placená procházka v Národním divadle.

Od počátku 70. let se Jitka Molavcová uplatňovala také ve filmu a televizi, zpočátku v menších rolích, hlavní roli Dorotky po boku Karla Gotta hrála v nepříliš zdařilém muzikálu HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (1974), poté hrála další menší role ve filmech různých žánrů, připomeňme například postavu švagrové v dětském filmu PRÁZDNINY PRO PSA (1980), v 80. letech se prosadila především v televizi. Její komediální talent našel uplatnění v pohádkách, ale hlavně v pořadech pro děti (Malý televizní kabaret, Studio kamarád), kde často vystupovala se svým semaforským kolegou Josefem Dvořákem. Pro televizi namluvila také večerníček KÁŤA A ŠKUBÁNEK, na obrazovce se uplatnila také jako moderátorka a uváděla například populární pořad KOMIK A JEHO SVĚT.

Na druhou stranu, pokusy o zfilmování její nejslavnější divadelní role dopadly rozpačitě a nesetkaly se se zájmem ani u diváků, ani u kritiky (JONÁŠ A MELICHAROVÁ, 1986; JONÁŠ II. ANEB JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI MELICHAROVOU, 1988). V 80. letech hrála také menší roli v oscarovém AMADEOVI (1984), vidět jsme ji mohli také jako hraběnku Kolovratovou v německém historickém seriálu SASKÝ LESK A PRUSKÁ SLÁVA (Sachsen Glanz und Preussen Gloria, 1985). Z pozdějších filmových rolí je známější její vystoupení ve filmu SATURNIN (1994), v posledních letech se objevuje příležitostně již jen v televizních pohádkách.

Nadále se Jitka Molavcová uplatňuje i jako zpěvačka, a to nejen v duetech s Jiřím Suchým, ale i jako sólistka (pro děti nahrála například LP desku Zpívánky). Je také autorkou několika pohádkových knížek. K všestrannosti Jitky Molavcové dodejme ještě fakt, že v průběhu semaforského angažmá se naučila výborně hrát na kytaru a saxofon, tyto schopnosti pak nezřídka uplatnila ve svých televizních vystoupeních. Jitka Molavcová spojila svou profesionální dráhu s legendárním divadlem, byť v dobách jeho zašlé slávy, v televizi se uplatnila v menších dramatických formátech a nikdy nezískala masovou popularitu, přesto patří k velmi oblíbeným herečkám a výrazným osobnostem českého divadla.

Jitka Molavcová je rozvedená, s bývalým manželem Janem Petráněm (*1937), scénáristou a režisérem, má jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2013 Laura a Oliver: Reality show (divadelní záznam)
Opera Betlém (divadelní záznam)
2011 Hodiny jdou pozpátku (divadelní záznam)
2009 Julie miluje Shakespeara (studentský film)
Lysistrata (divadelní záznam)
2008 Fišpánská jablíčka (TV film)
Michal Tučný - Fidlej a hraj
O bílé paní (TV film)
Soukromé pasti (TV seriál)
2007 Kdo hledá, najde (TV film)
2006 Berta a Ufo (TV seriál)
Blues pro Pavla D. (divadelní záznam)
Lojzička je číslo (TV film)
2005 .....Nikoho nezabije (recitace hladce a obrace) (divadelní záznam)
Patero důvodů pro voo doo (divadelní záznam)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2002 Pré (divadelní záznam)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Vohnice a Kiliján (TV film)
Zajatec lesa
2000 Tři příležitosti k smíchu (TV film)
Víkend s Krauzovou (divadelní záznam)
1999 Královna bublin
1998 Babana
Fífa
Putování za švestkovou vůní (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
Prsten a řetěz (TV film)
1994 Písničky k smíchu (TV film)
Saturnin (TV seriál)
Saturnin
1991 Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
Robot mezi námi (TV seriál)
1990 Jonáš, Melicharová a pavilon (TV film)
Obyčejná koňská historie (TV seriál)
Poslední motýl
Zvonokosy (TV film)
1989 O Budulínkovi
O čarovné Laskonce (TV seriál)
O kočičce, myšičce a červené slepičce
Podivné premiéry (TV film)
Stačí stisknout (TV film)
1988 Jonáš II. aneb Jak je důležité míti Melicharovou
Kalhoty od krejčího ze Lhoty (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
Vyjdi ze stínu (TV film)
1987 Dámská jízda (TV film)
Nechte to koňovi (TV film)
Páni Edisoni
Třetí hrb
Vltavská víla (TV film)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Jonáš a Melicharová
Plaváček (TV film)
Smutek bláznivých panen (divadelní záznam)
Velká filmová loupež
1985 Jonáš dejme tomu v úterý (divadelní záznam)
O chytrém Honzovi (TV film)
Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Aus dem siebenjährigen Krieg (TV film)
Sachsens Glanz und Preußens Gloria: Brühl (TV film)
Unesli nám Leonarda (TV seriál)
Žáku Kašíku, nežeň se! (TV film)
1984 Amadeus
Koloběžka první (TV film)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Prozrazení (E13)
Peníze z hvězd (E12)
Stane se zítra (E11)
Stav nouze (E10)
Sólo pro návštěvníky (E09)
další epizody
Zimné sníčky (TV film)
1982 Doktorská pohádka (TV film)
Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40 (divadelní záznam)
Jojo (TV seriál)
Káťa a Škubánek (TV seriál)
O brokátové růži a slavíku z perleti (TV film)
Rok má dvanáct měsíců (TV seriál)
Taneček přes dvě pekla (TV film)
1981 Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Povídka malostranská (TV film)
Začalo to karafiátem (TV film)
1980 Prázdniny pro psa
1979 Hastrmanská povídačka (TV film)
Kde šiješ, Hamlete? (TV film)
Žena pro tři muže
1978 Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
1977 Motýl
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1976 Festival v Dolínku (TV film)
1975 Francouzské pohádky (TV seriál)
1974 Hvězda padá vzhůru
Lidé z metra
1973 Toulavý Engelbert (TV film)
Zlatovláska (TV film)
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
1970 Plakala panna, plakala (TV seriál)
Ten pes je váš? (divadelní záznam)
1969 Skřivánci na niti
1953 Rozmarýnek-Televizní dívánky (TV seriál)

Dokumentární

2016 Koncert o čtyřech kapitolách (koncert)
Večer lidí dobré vůle - Velehrad 2016 (koncert)
2013 Parta Analog
2012 Bedřich Smetana, život žitý zaživa
2011 Jiří Suchý...v takový krásný společnosti (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
Patrola Šlapeto živě v Semaforu (koncert)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
2007 Dobře placená procházka '07 (TV film)
2004 Bláhový básník Jiří Suchý
2003 Předčasná úmrtí: Chlap má umřít v botách (TV film)
Příběhy slavných:Štěpánka: "Těžší život je lepší" (TV film)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
1999 Semafor atd. (TV seriál)
1997 Jan Skácel aneb Kolik příležitostí má růže
Papírové blues
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1993 Košamatýna aneb obrana humorem (TV film)
1986 Jiří Šlitr
Přijď, at' zase omládnu
1984 O čem šumí listy
Praha - neklidné srdce Evropy
Ukážu ti svou tajnou skrýš

TV pořady

2016 A tančím dál ... (TV pořad)
2015 Poslední zhasne (TV pořad)
2014 Adventní koncerty 2014 (TV pořad)
2013 Čtení do ouška (TV pořad)
Krampoloviny (TV pořad)
Muzicírování (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Česká hlava 2011 (TV pořad)
Silvestr 2011 (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Česká hlava 2010 (TV pořad)
2009 Semafor "50" (TV pořad)
2008 Atlet roku 2008 (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
Večerníček má narozeniny (TV pořad)
2004 České maličkosti (TV pořad)
Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Paškál (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
Vánoce, Vánoce (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
ČESKÝ SLAVÍK Mattoni '99 (TV pořad)
Kouzelná školka (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Písně zbožné, milostné a darebné (TV pořad)
1992 Moje omyly (TV pořad)
The Best of Večírek (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
Werichiáda (TV pořad)
1991 Ach, ta láska nehezká (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)
Vyvěste fangle (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Reklamy Jitky Molavcové (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Dva z jednoho města (TV pořad)
Magazín Jů Hele: Cesta do srdce osmého trpaslíka (TV pořad)
Písničky známé a nejznámější s Orchestrem Karla Vlacha (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Haló, tady Orchestr a balet ČST (TV pořad)
Já ubohá děvečka aneb Jsou mlynáři jsou chlapíci (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
Studio Kamarád (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
Víno, vínko, vínečko (TV pořad)
1977 Malý televizní kabaret (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
Program orchestru Karla Vlacha (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace