Reklama

Reklama

Stínu neutečeš

  • Česko Vnučka (neoficiální název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Pátrání po rodinném tajemství, které je ukryto v minulosti. Řehoř si žije spokojeně. Jeho žena Evženie ne. Po šedesáti letech manželství přichází osmdesátiletá Evženie za svou vnučkou – právničkou Katkou, aby jí pomohla rozvést s pětaosmdesátiletým manželem Řehořem. Katka je šokována babiččiným rozhodnutím i její tvrdostí a neústupností. Co se muselo stát ve vztahu prarodičů, že to ani celá desetiletí nezahladila? Katka nechce rozbít svou milovanou rodinu a pokusí se rozluštit babiččin důvod. Odkryje dramatickou minulost vlastní rodiny, ale tajemství prarodičů pro ni zůstane neodhaleno. Babička riskuje ztrátu vnučky a pravdu jí zatají, tíhu dávné viny nechce přenést na další generaci. Sama se pokusí s minulostí vyrovnat a smířit. A Řehoř? Ochrání ho Katka? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

sharky 

všechny recenze uživatele

42% Jako 20minutové školní cvičení by to bylo zajímavé, jako celovečerní film je to tragické. Za prvé je to natočené neskutečně amatérsky. Kamera snímá z divných úhlů, že se dá těžko vstřebat, co se přesně děje, navíc se kameramanovi pěkně třese ruka (točit na ruční kameru je mnohem těžší než na tu klasickou a do málokterého filmu se to hodí, nedšlšjte to, když to neumíte). Ale největší problém je ve střihu, záběry na sebe vůbec nesedí, působí to dojmem, jako by každý druhý zůstal na podlaze střižny a filmu byla jen půlka. Stejný problém mám i dialogy, nějak nesedí k sobě a furt jsem měl pocit, že něco chybí, ztrácel jsem se v ději. čekal jsem na nějakou pointu, hlubokou myšlenku, nic z toho se ale nekoná. Nejvíc mě zklamal hrozně laciný závěr, který už jsem tak od půlky předpovídal ale furt se mi nechtělo věřit, že to tak fakt skončí. Největší problém z celým filmem mám v tom, že je šíleně nudný. Děje neni víc než na 20minutový kraťas. Autorka už asi hodně zoufale tápala, co tam ještě dát, že přidala i neskutečně trapnou scénu masturbace halvní hrdinky, přirtom se nabízelo tolik možností jak propojit linii s přitelem v zahraničí í s příběm prarodičů, ale to zůstalo zcela zahozeno v pozadí. Jediné pozitivum filmu je perfektní casting a herecké výkony všech zúčatněných. I když teda alois švehlík moc nevypadá jako landovského syn (v reálu je mladší jen o tři roky). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Aniž bych to měl nějak v úmyslu, mám za sebou celou tvorbu Lenky Kny. a ačkoli ani jeden z jejich filmů není bůhvíjak povedený, tenhle se jí asi povedl nejlíp. Prvních 10 minut vypadá jako nějaký celkem solidní český pokus o psycho film, celkově to má docela dobrou kameru, o postavách víme dost a námět sám o sobě taky není marný, jenže i tak se Kny nepovedlo s tak dobrým náčrtem vytvořit podařené umělecké dílo. Scénář je zvláštně vedený a divně graduje, chování postav je nedůvěryhodné a ne každá je plně využita (třeba ta, kterou ztvárnil Hádek - co tam kromě převozníka měl za funkci? Proč ta romantická linka mezi ním a Katkou tak rychle vyšuměla do ztracena, proč se s ní ani trochu nepracovalo?), herecké výkony jsou slabé a většina herců často přehrává. Navíc Kny nějakou atmosféru neumí vytvořit a ačkoli se to tady podepsalo asi nejmíň, i tak je ten film vleklý, nudný a vatoidním scénám se taky nevyhne (např. ta out of nowhere masturbační scéna - a teoreticky tam jsou dvě, teda pokud Řehoř nemá problémy s močením). Nějaká snaha na tom znát je, proto ten film nechci moc zatracovat, navíc se snaží být něčím jiným, než se zde normálně točí, a to já budu cenit vždycky, ale prostě víc jak lepší dvě hvězdy dát fakt nemohu. Navíc ten závěr mi též přišel strašně náhlý, jako by Kny nevěděla, jak to zakončit, tak tam prostě prdla to nejočekávanější. Äle stejně mě mrzí, že u tohohle stylu nezůstala a začala točit romantické komedie, třeba by se časem začala zlepšovat a za něco by to stálo. Potenciál to totiž má. Ale asi to byl propadák a aby Kny mohla dál točit, rozhodla se tvořit to, po čem touží diváci... A pak česká kinematografie vypadá tak jak vypadá. Lepší 2* ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

O tom, ako sa rúca starostlivo budovaná fasáda rodinných tajomstiev pôsobením času a ich vlastného naliehavého bujnenia v zásuvkách zamknutých úst. O tom, ako tajomstvo násilím držané aj pred najbližšími, vrastie do človeka a nevie sa ho už vzdať. To je zrejme hlavná téma tejto, na české pomery nezvykle temnej drámy, pretože navodené konflikty a motívy z ďalekej minulosti sa ďalej nejako zvlášť nerozvádzajú - autorke nejde o vykreslenie minulých dejov, ktoré sa odohrali a viedli k neveselej súčasnosti tejto rodiny, ale práve len o aktuálny vývoj drámy medzi nimi, patologický v zabehaných koľajach, ktorý sa tlakom vystupňuje do krízy. Deje sa nevysvetlia do tej miery, aby sme plne pochopili ich pozadie, ich ignorovaním by sme mohli povedať, že ide len o klasický každodenný príbeh dominantnej pedantnej ženy držiacej všetko pevne pod kontrolou a jej muža, ktorý uniká tým, že nasáva, pričom ona to rieši tak, že do konfliktu zaťahuje ďalších ľudí, najlepšie z rodiny, aby nemohli nijako uniknúť. S oným pozadím a pátraním, ktoré vytvára nepretržité napätie snímku, je to však omnoho plastickejšie, i keď sa nakoniec vyjaví, že to vlastne nebolo tým najpodstatnejším... Oproti väčšine súdobých českých drám, ktoré plávajú po povrchu a svoj konflikt vystavujú okato na obdiv, STÍNU NEUNIKNEŠ znepokojuje svojou náznakovitosťou, nevypovedanosťou, majstrovskou evokáciou pocitov a budovaním napätia v tej - z pohľadu diváka - možno takmer triviálnej historke. Kým iné filmy sa snažia vytvoriť dramatický vír, debutujúca autorka Lenka Kny pracuje s nenápadnými bublinkami na povrchu, ktoré prezrádzajú neviditeľné vrenie pod hladinou... Ďalší nanajvýš pozoruhodný český debut v tomto roku ! http://www.nekultura.cz/film-recenze/stinu-neuteces.html ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pokus o české citové drama, které až moc často klopýtá. Ošklivé rekvizity (hodně takových těch starých, nepotřebných věcí, které najdete v babiččině bytě) a ošklivé chování zahořklé babky a starého ožraly vytvářejí poměrně působivou atmosféru. Škoda, že tu zlou čarodějnici a ochlastu od Adamové a Landovského člověk tak nějak čeká. Oceňuji, že se Lenka Kny nesnažila do filmu propašovat milý český humor a stvořit tak další tragikomedii. Nicméně i tak je tu hodně školometských chyb co se týče vedení herců (ten divadelní přednes hodně tahá za uši) a zdlouhavého vyprávění. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Volyňští Češi jsou v české kinematografii v podstatě naprosto nevyužitým tématem. Lenka Kny něco nakousla, ale jen ona sama ví, jestli tímto filmem chtěla i něco říci. Měl jsem v úmyslu kritizovat některé herce, ale jelikož netuším, co po nich vlastně autorka chtěla, tak toho nechám. Jaký smysl mohla mít ve filmu postava ztvárněná Matějem Hádkem? Povědomý statista? Vylhané drama o jedné vylhané rodinné historii dokazuje, že českému filmu zoufale chybí scénáře, které mají hlavu a patu. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Původní název byl Vnučka. (sator)
  • Natáčelo se převážně v Děčíně a v Praze a okolí. (sator)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama