foto

Michal Pavlíček

  • nar. 14.2.1956 (60 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michal Pavlíček (1956 ) je především známý jako jeden z nejlepších kytaristů dneška. Vystudoval filmovou fakultu Akademie musických umění FAMU a působil v hudební skupině Bohemia. V roce 1981 vzniká již druhé album na kterém se Pavlíček podílí a to Horký dech Jany Koubkové (první album Zrnko písku nahrál se skupinou Bohemia v roce 1978).

Na začátku osumdesátých let rovněž vstupuje do legendy české hudby a politicky angažované skupiny, Pražského výběru, kde tentýž rok vydávají své první album s názvem Straka v hrsti (vydáno však až v roce 1988 kvůli výskytu na černé listině tehdejšího režimu). Rok 1986 je počátkem hudebního tělesa Stromboli, jež je Pavlíčkovým projektem, kde, dalo by se říci, shrnuje svou dosavadní tvorbu. V tomto roce se také resuscituje kapela Pražský výběr a vydává veleúspěšnou desku s názvem Výběr. V roce 1989 nahrává s M. Kocábem album Black Light a v roce 1991 se účastnil slavného koncertu Adieu C.A., jež byl rozlučkovým večírkem Pražského výběru s okupací ČR jednotkami rozapdajícího se SSSR.

1992 trio Big Heads vydává své instrumentální album a tvoří i scénickou hudbu pro výstavu Expo 1992. V roce 1994 dosahuje s uskupením BSP, jehož je členem, nominace na Grammy za píseň Země vzdálená, jíž je autorem. Skládá také divadelní muzikál Klaun a je žádaným autorem hudebních spotů pro reklamní účely. Nové cd Běr Pražského výběru vychází v roce 1997 a v následujícím roce Michal Pavlíček začíná i svou kantorskou činnost na jazzové konzervatoři. V tomto roce také vychází Habaděj což je další z řady cd počinů Pražského výběru.

Po roce 2000 vycházejí cd Stromboli in Quartet, Čombió (s kapelou Big Heads). Vzniká příležitostné uskupení One season band a vroce 2003 natáčí CD verzi své kompozice Oslava svobody pro summit NATO. Vzniká také jeho první muzikál Exculibur, jež odstartuje v Lucerně úspěšnou premiérou. Roku 2004 je nominován na cenu Alfreda Radoka, kterou později obdrží za hudbu k představení Akvabely (2006) a za hudbu k představení Velice modrý pták (2008). Následuje muzikál Obraz doriana Graye a 2cd Pražský výběr Beatová síň slávy. Roku 2006 se rozpadá Pražský výběr vinou hádky M. Kocába a Pavlíčka, kdy se profesionálně i osobně rozcházejí. Obdrží též cenu zlatého Anděla a tvoří hudbu pro muzikál Dáma s kaméliemi. Jeho autobiografie vychází pod názvem jednoho z jeho nejslavnějších hitů:Země vzdálená.

Jeho autorské projekty a filmová činost se do značné míry odrážejí na snímcích: Proč?, Nefňukej veverko a především loutkové zpracování románu Krysař (Jiřího Barty)! Ze snímků věnujících se osobnosti Michala Pavlíčka jmenuje: MICHAL PAVLÍČEK - BEATOVÁ SÍŇ SLÁVY, ROCKER a PRAŽÁKŮM TĚM JE TU HEJ. Televizní pořady, kde byl Michal Pavlíček jedním z hlavních hostů poté jsou: NA PLOVÁRNĚ, NOC S ANDĚLEM, KRÁSNÝ ZTRÁTY či BIGBÍT. Dodejme také Michal Pavlíček - tentokrát bez kytary. Od roku 1995 má i vlastní televizní pořad s názvem NA KLOBOUČKU. Rok 1996 znamená nejen památný Štvanický koncert Strombolů, ale také dokument o tomto koncertě Stromboli o Stromboli.

Z filmové hudby ( krom mnoha scénických skladeb k divadelním a muzikálovým představením i kromě hudby k počítačovým hrám) neopomeňme jeho tvorbu ke snímkům: Holčičky na život a na smrt, pro BBC hudbu k Červenému bedrníku a Červenému bedrníku II, Přepadení, Znásilnění, Politik a herečka, Svatí andělé, Experiment, Svědek, Help for you, seriál Místo nahoře, Jiný člověk, Hadí tanec, Zlatá brána, seriál Outlaw (Zbojníci), seriál Dobrá čtvrť, Živnostník, seriál Místo v životě, Nevlastní bratr, Cesta zpět, V hlavní roli, Karambol, Na půdě, Divnolásky a mnoho dalších.

Vercinix

Skladatelská filmografie

2016 Akvabely
2013 Přijde letos Ježíšek?
Špačkovi v síti času (TV seriál)
2012 Sejít z cesty (TV film)
Život je ples (TV seriál)
2011 Odcházení
2010 Hasiči (TV film)
Višňový sad (divadelní záznam)
2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?
Stínu neutečeš
2008 Divnovlásky (TV film)
Na vlky železa (TV film)
Oběti: Karambol (TV film)
2007 V hlavní roli (TV film)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
2003 Past (TV film)
2001 Oběti: Svědek (TV film)
Politik a herečka (TV film)
1999 Červený Bedrník (TV seriál)
Oběti: Přepadení (TV film)
1995 Holčičky na život a na smrt
1994 Inkarnace (TV film)
1990 Nemocný bílý slon
1988 Iba deň
Nefňukej, veverko!
Oslovská léta (TV film)
Sedm hladových
Veverka a kouzelná mušle
1987 Proč?
1985 Hledám dům holubí
1983 Straka v hrsti

Dokumentární

2009 Útěk na Mauricius
1989 Hory Krušné (TV film)
Příběh čs. fotografie II

Herecká filmografie

2008 Oběti: Karambol (TV film)
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
Oběti: Hadí tanec (TV film)
1995 Jediná na světě (TV film)
1990 Pražákům, těm je hej
1985 Krysař

Dokumentární

2016 Srdeční záležitosti Michala Pavlíčka (TV film)
2013 ČT Live - Pražský výběr (koncert)
Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2012 ČT Live - Michal Pavlíček (koncert)
Intimní portrét Jany K. (TV film)
Tribute (koncert)
Zuzana Michnová a hosté
2008 Vítkovice - Gala večer (koncert)
2007 ČT Live - Vlasta Redl (koncert)
13. komnata Báry Basikové (TV film)
13. komnata Michala Pavlíčka (TV film)
2006 ČT Live - Michal Pavlíček (koncert)
Michal Pavlíček - Beatová síň slávy (koncert)
Strážci plamene
2000 Laterna magika - život se snem (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1995 B.S.P. Live (koncert)
1992 Bonrock (koncert)
1991 Pražský výběr (koncert)
1988 Stromboli
1984 Nesmírná únava materiálu (studentský film)

TV pořady

2016 Ceny Anděl 2015 (TV pořad)
2014 Ceny paměti národa (TV pořad)
2013 Copak bych vám lhal? (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Klobouček (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Paškál (TV pořad)
2001 Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Český slavík ’98 (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
1997 Na Kloboučku (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Michal Pavlíček: Story 1982-2006 (hudební videoklip)
1994 Země vzdálená (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(96)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace