Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

lajkus 

všechny recenze uživatele

Občasná bulvarizace, záleží dle hostů a dle tématu, největší prdel byl díl o Sámovi, v zásadě tu 2 studovaní lidé odříkají moderátorovi ten odstaven z Fredegarovi kroniky, kde je jediná kratinká zmínka o Sámově říši, moderátor se pak snaží z nich dolovat věci, které nejsou dokázané a nebo jsou neznámé a tak mu říkají bylo to možná tak či tak, ale my víme prd, chudák moderátor....... často blbě položené otázky, výklad historie je dán naší dobou, malá objektivita...... ale opět záleží díl od dílu.... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pořad „Historie.cs“ vypadá takhle na první pohled dost kultivovaně. Problém tkví v tom, že „názory“ přítomných odborníků jsou často prezentovány jako fakta a fakta jako názory. Ne, prostě ne, já osobně si z touto formou pořadu dnes už nevystačím, já radši onu historii pod pokličkou, tu kterou nás neučili, a tu, o které se v podobných pořadech nikdy nic nedozvíme. To si mohu otevřít rovnou wikiprdii:-) Lže se všude a všem, tak proč by se nemohlo lhát i tady? „Koho chleba jíš toho píseń zpívej“. Většina lidí bude věřit všemu možnému jenom ne pravdě. Pravda je totiž to, čemu nikdo nikdy nechce věřit. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Václav Křístek mě zaujal jako režisér Bigbítu. Tady má navíc i sexycy Marii Koldinskou jako moderátorku (krásná historička mi připadá až neuvěřitelným zázrakem a protimluvem). Neviděl jsem mnoho dílů, neboť se televizi vyhýbám, mám žaludeční vředy a vysílání mě je vždy rozbouří. Avšak těch asi 10 se mi velmi líbilo, v současnosti byl nejvtipnější o lotru Babinském a dalších glaserech. Naší novodobí glaseři, zejména ti v politice a bankách mají rozhodně z čeho čerpat....Hlavně dlouho se nezdržovati na stejných místech, působiti v Rakousích, Polsku i Lužici-hezké a poučné. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o historii v němž vystupují převážně skuteční historici a to fundovaně vybraní. Například v BBC standard, v rámci ČT něco dosti nevídaného. Připočteme-li k domu obrovské množství dílů a tedy i zpracovaných historických událostí, pak je třeba říci že málokdy lze v našem mediálním prostoru najít kvalitnější a fundovanější materiál k novodobé i starší české historii. Vytýkat lze pouze jednotlivosti, například to že hosté nekomentují prostřihy v podobě historických materiálů či rozhovorů. To přitom může být velmi zavádějící, zvlášť pokud se k historickým tématům zdánlivě fundovaně ale ve skutečnosti zpravidla naprosto tendenčně a mylně vyjadřují například spisovatelé či politici... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Matematicka, berg.12, Radek99, Gemini a určitě ještě řada dalších ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Letitá oáza inteligence, ke které se ráda vracím. Kdysi jsem měla osobní problém s projevem Vladimíra Kučery a hořce jsem litovala přerušení účasti paní profesorky Koldinské, v poslední době ale jako by se Vladimír Kučera srovnal s partikularitou své role v pořadu, lépe reaguje, méně vyčnívá a moderuje adekvátněji. Výběr hostů je vždy excelentní, občas se tu seznámím s pro mě dosud neznámým historikem, jehož práce ráda sleduji i dále. Preferuji spíše témata ze starší doby, historie 20. století mě tolik nezajímá, ale s povděkem přijímám i časově širší tematické průřezy. Někdy není faktický přínos až tak hutný, ale to je pochopitelně dáno tím, že my, diváci tohoto pořadu, se o historii zajímáme, osobně si v tomto příjemném provedení četné znalosti ráda připomenu, zopakuji i rozšířím. Sympaticky střídmá dramaturgie pořadu okatě stvrzuje nesmyslnost nadbytečných efektů, hraných pasáží a zdánlivě důmyslných prostřihů pro celkovou efektivitu pořadu, tyto prvky jinde otravují a prodlužují stopáž na úkor zajímavých informací. Tvůrcům i nám divákům přeji, aby tento pořad ve své skvělé formě ještě dlouho vydržel. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama