Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o historii v němž vystupují převážně skuteční historici a to fundovaně vybraní. Například v BBC standard, v rámci ČT něco dosti nevídaného. Připočteme-li k domu obrovské množství dílů a tedy i zpracovaných historických událostí, pak je třeba říci že málokdy lze v našem mediálním prostoru najít kvalitnější a fundovanější materiál k novodobé i starší české historii. Vytýkat lze pouze jednotlivosti, například to že hosté nekomentují prostřihy v podobě historických materiálů či rozhovorů. To přitom může být velmi zavádějící, zvlášť pokud se k historickým tématům zdánlivě fundovaně ale ve skutečnosti zpravidla naprosto tendenčně a mylně vyjadřují například spisovatelé či politici... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Matematicka, berg.12, Radek99, Gemini a určitě ještě řada dalších ()

Croft odpad!

všechny recenze uživatele

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-nas-zachrani-vseslovanska-unie-To-muze-tvrdit-jen-idiot-nebo-vlastizradce-pise-tvar-z-CT-499841. Chazar jak vystřižený Kučera žvaní o vlastizradě? Ale která je vlastně ta jeho vlast? Kučera v pořadu-Hystorie cs-nedávno říkal, že se bojí že bude muset psát pod pseudonymem jako za komunistů.Tady vidíte jakej je ten Kučera kokot! :-) PS: Zajímalo by mě jakou má sledovanost tato zcela neobjektivní - propagandistická sračka, kterou tento vlastizrádný oportunistický parasit uvádí. Už nikdy více, stačil mi díl o propagandě to by člověk blil (doslo i na PSM jak jinak, ano prý pochází z ruska - carská ochranka - dávno vyvrácený žvásty, antisemitismus jak jinak, Jefim Fuckštejn prý není sionista, tak on nemusí být, ale je to ukrajinský chazar a prý je to všecko propaganda, Kučera tam tvrdil že nejspíš ruského původu, došlo i na film Jan Cimbura, kde bylo řečeno "toho žida nám tu byl čert dlužen" a už je to antisemitismus a další sračky). Jaký chazar by o tomhle všem nemluvil a nelhal nebo nemlžil, to jsme se zase jednou zasmáli. :-) Staří lidé se prý koukají a Anděla protože tam je propaganda, mladí lidé už nevnímají že tam je. Mno, prostě vodborníci na slovo vzatí a tohle platíme ze svých daní..To vysoké hodnocení hovoří za vše, lidi jsou bud už uplně debilní a nebo zmanipulovaní- zblblí. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Publicistický a diskuzní pořad podle mého gusta. Publicistika prosta plytkosti, buranství a diletantismu, zajímaví hosté, historická témata v souvislostech. Glosy a komentáře Vladimíra Kučery i k současnému dění patří také k mým oblíbeným a vyhledávaným. Přeji všem tvůrcům tohoto záslužného pořadu hodně zdaru a dlouhou výdrž. "To je život," povzdechla si historie, učitelka života, "každý rok učit podle nových osnov..." (Gabriel Laub). ()

mikel 

všechny recenze uživatele

Čím jdeme více do minulosti, tím méně je dostupných faktů a o to více vzniká odlišných interpetací. K některým tématům nemáme skoro nic v ruce a u některých témat mají badatelé do budoucna vystaráno ještě na několik generací. Je to pořad „my o sobě“. Myšlence vytvořit takovýto pořad o historii dávám 5 hvězdiček, za nevyrovnanost dílů dávám 3 a půl. A nakonec protože moderátoři povětšinou naslouchají a ČT sama se nesnaží vymýšlet své interpretace a přenechává komentář odborníkům, dávám celkem pět hvězdiček. V každém případě bych do některých pořadů pozval i pohled z vnějšku našich hranic. Především u pořadů o polním maršálovi Radeckém a o Ferdinandovi d’Este mi odborný komentář ze zahraničí chyběl. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Díl o Valdštejnovi. Ať už jste si o něm něco přečetli nebo ne, bude sledování tohoto pořadu ztraceným časem. Probíhá to tak, že moderátorka klade hostům dotazy, z nichž je zřejmé, že není úplně nepoučená, ale na jejichž základě dostáváme od hostů jen nesouvislé recyklování v literatuře tisíckrát probraných trivialit. Hostům tento formát, jak se zdá, vyhovuje. Čili skoro hodina zbytečného plkání o něčem, co mělo být uvedeno v hutném úvodním bloku, na nějž by mohla navázat skutečná, zasvěceným odborníkem moderovaná debata. Problematik k tématu je dost (hosté se jich alespoň dotkli, ale nezdálo se, že by měli k valdštejnské tématice skutečně co říci). Já jsem naivně očekával, že zjistím, kudy se ubírájí valdštejnská studia od dob Janáčkových či Polišenského monografií, nebo že budu svědkem disputace o významu a zhodnocení této naprosto mimořádné postavy mezi Čechy. Místo toho úryvky z komické Daňkovy hry a jeden záběr z Českou TV nepochopitelně pohřbené hry Popel a hvězdy. Jedině vstup objevitele Valdštejnova podrobného horoskopu byl k něčemu dobrý, kdežto vstup historika vojenství dobrý být mohl, kdyby netrval minutu. Ostatně vévoda Frýdlantský, Meklenburský etc. by si zasloužil spíše dkumentární seriál. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama