Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

boshke 

všechny recenze uživatele

Hnus. Fakt. A to jsem, prosím pěkně, životní prostředí studoval. Nechutně patetická hudba, nechutné tlačení na pilu osudovým komentářem, který navíc asi první půl hodinu působí spíše jako přednáška pro druhý stupeň základní školy - "voda se vyskytuje na planetě Zemi ve třech skupenstvích - pevném (led), kapalném (voda) a plynném (pára)", ne vážně?! Dramatické přelety nad Zemí se poněkud přejí už po prvních několika desítkách minut, takže ve finále není proč Home sledovat dále. Já jsem si to však masochisticky užíval a byl jsem zvědav, kolik ekopatosu se jim tam ještě podaří nacpat. Nechápejte mne špatně, sere mne, jak si tu planetu k*rvíme, ale je to asi ten cynik ve mne, který říká "lidi jsou idioti a dokud nebude pozdě, nic se nezmění". A pokud se lidi rozhodnou něco změnit, nebude to na základě tohohle debilního dokumentu. Potěšil leda poměrně positivní závěr filmu... 20% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Působivá agitka za záchranu planety. Snímek světoznámého fotografa je jednou velkou epopejí se zaníceným komentářem o všem, co lidstvo stihlo za dobu své krátké existence napáchat. Dechberoucí záběry úchvatné přírody střídají záběry jiné, méně líbivé. Satelitní snímky ukazují, jak během krátké doby mizí pralesy, vysychají vodní toky a jezera, tají ledovce... Vše podbarvuje uklidňující a skoro až relaxačně působící hudba, která výsledný efekt ještě umocňuje. Jako filmové dílo skoro dokonalé. Jako poselství místy skoro až děsivé, ale s jiskrou naděje. Vydrží tahle jiskra hořet? Změní se v plamen a pak v oheň? ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Home sweet home". A aj tak sa k nemu v toľkých prípadoch správame ako hovadá, ako chamtivci, ako háveď, ktorá je tejto planéte na príťaž. Do kedy budeme tolerovaní? Spolok "Greenpeace" to svojim vyčíňaním za obranu flóry/fauny často krát prekysličuje, ale nerobia náhodou to isté aj nadnárodné koncerny keď (napr.) neprimerane rozmnožujú ropné vrty? Začneme konečne naplno využívať solárne panely? Ušetríme aspoň jeden prales? Spamätáme sa? Verím v nádej, no nedôverujem tým, ktorý chudobným berú a bohatým dávajú, tým čo zapredávajú vlastnú česť agentom skazy, všetkým tým pre ktorých je peniaz viac než život. Kiež by takých zmrdov nebolo veľa, bodaj by miest s trendom ako Dubaj nebolo už treba. Obávam sa však, že tí čo velia na to majú iný názor, preto tento ekologicky-agitačný "sightseeing" vnímam ako nadmerne dobre spracovaný dokument (obsahovo vystužená stavba celého konceptu, profi "in/out zoom", premyslené previazanie foto/video) a na (občas nemiestne) vyzývavé preslovy pána Svěráka nenahliadam očami naivného jedinca. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Videl jsem nemeckou verzi dokumentu pod nazvem Faszination Erde - Der Blick von oben, delka cca 100 min. Rikal jsem si, jak by asi vypadala Baraka/ Reggiova trilogie -qatsi, totiz ze by k obrazum planety Zeme pribyl i titulek mista. Tady se podarilo, z estetickeho hlediska pusobi komentar prece jen ponekud rusive. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Fascinujúce obrazy, príjemná hudba, komentár, o ktorom by sa dalo diskutovať, ale predovšetkým smútok je tým, čo by malo byť celkovým dojmom. Smútok z toho, že sa považujeme za najinteligentnejšie tvory planéty a pritom systematicky pracujeme na záhube celku pre krátkodobý prospech časti. Smútok nad tým, že patrím k nim a nič proti tomu nezmôžem. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Home si klade za cíl být šířen volně v globálním rozsahu. Jeho jediným ziskem bude přenos tísňového volání mezi všechny země světa. [Zdroj: SPI] (POMO)
  • V roku 2009 získal Michael Brennan Gold Award od austrálskej kameramanskej spoločnosti Victoria & Tasmania v kategórii Divočina a príroda a v roku 2010 bol film nominovaný na cenu César za najlepší dokument. (Marek1991)

Reklama

Reklama