Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 2

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (258)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Klatě, místy jsem sledoval s mrazením v zádech nevěda proč, krom toho jsem si na konci filmu uvědomil, že se po celou dobu přiblble usmívám. Tenhle film mě prostě dostal, od úchvatné animace přes příběh pro dokonale nepopsatelnou atmosféru - ať žije "alternativní" animace! Ať žije Pangur BaN A Ať žije odvaha tvůrců pustit se do něčeho takhle animačně neobvyklého, ona je totiž výtvarná stránka Tajemství Kellsu dokonale skvostná a plná skvostných detailů, které oběvuju stále nové a nové a to jsem to viděl už nejmíň desetkrát. Prodal bych ledvinu, kdyby to dopomohlo k tomu, aby tvůrci mohli stvořit další film. PS: dabing je snesitelný a dokonce i píseň Aisling (která je sama o sobě naprosto dokonalá postava, kterou platonicky miluju) tím nijak zvlášť netrpí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pokud milujete počiny typu Tria z Belleville či Persepolis, tak není co řešit. The Secret of Kells je totiž ze stejného ranku alternativních animáků. A je i neméně kvalitní, audiovizuálně nápaditý či vnitřně bohatý. Skutečné umělecké dílo, zvláště v HD verzi (obrazem i bez nadsázky referenčním prostorovým zvukem). ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Tomm Moore a Nora Twomey jsou animační iluminátoři ve všech významech těchto slov. Nejen, že jejich film vdechuje život středověkému umění rukopisných iluminací, který navíc živelně propojuje se světem keltských bájí, ale také divákům přináší osvícení svou vpravdě dech beroucí výtvarnou stránkou a okouzlujícím příběhem. "Brendan a tajemství Kellsu" na jedné straně nezapře inspiraci mijazakiovskými elementy, ale současně se řadí po bok překvapivě malé skupiny celovečerních animáků, které vycházejí z étosu starých legend a revitalizují staré výtvarné styly, jako např. "Syn bílé kobyly" (1981) Marcella Jankovicse, "Dobrodružství prince Achmeda" (1926) Lotte Reiniger či nedokončený projekt "The Thief and the Cobbler" Richarda Williamse. Moorův nádherný projekt uchvátí nejen nevídanou ornamentálností a sladěním tradiční kresby s počítačovou 2D animací, ale také pečlivě vystavěným scénářem, který právě po vzoru Mijazakiho snímků vždy na prvém místě myslí na emoce a nepodceňuje dětské diváky. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Sbohem 3D. Vítej jednoduchá geometrická animace. První záběr filmu mě až vyděsil svou jednoduchou vizualizací. S každým dalším jsem si ale na svět obdélníků, ostrých hran a měkkých oblouků zvykla a spolu s úžasným příběhem, atmosférou, moudrostí a hudbou mi to celé přišlo jak vystřižené ze sna. Jsem ráda, za invenci, jsem ráda za originalitu a odvahu v animovaných filmech, ve kterých nejde o to, jak dokonale se postavy podobají reálným lidem. Naopak tady jsou hrdinové, ďáblové a zlosynové vyobrazeni jednoduše, mnohdy jen jako stín, a snad o to více děsivěji, či barvitěji. Kdo má rád fantazii, nezvyklé kresby a moudrost v pohádkách, které jsou mnohem více než právě pohádkami, ať sáhne po Brendanovi a tajemství Kellsu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tomm Moore robí vskutku fascinujúce filmy. Tak ako ma dostalo na kolená jeho "Song Of The Sea" tak teraz po zhliadnutí jeho predošlého filmu "Secret Of Kells" musím povedať, že ide o skutočne nádherný film. Animácie patria medzi jedny z najlepších čo som videl. Hudba je rovnako fascinujúca a scénky, kde film predstavuje film vizuálne s hudbou patria medzi najlepšie. Len príbeh je trošku komplikovaný a miestami je ťažšie ho sledovať. Ale na druhú stranu to vedia všetko postavy vrátiť otočiť, lebo sú sympatické a dokážeme ich chápať. Pre mňa skutočne vynikajúci film. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Jméno kočky Pangur Ban použil již v 8. století irský mnich pro kočku ve své básni. Hrdinka Aisling se pak jmenuje podle žánru irské poezie ze 17. století. V irštině znamená její jméno „noční sen“. (mr.filo)
  • Film získal dvě ceny diváků. Jednu na Annecy International Animated Film Festival. Druhou na MFF v Edinburghu (Skotsko, Velká Británie). (Terva)
  • Film popularizuje skutečnou uměleckohistorickou památku - "Knihu z Kellsu", která je často považována za nejcennější irský národní poklad. (M-arta)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama