Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Takové poctivé, chlapské, frajerské, ale moc jsem se toho nedozvěděl. Snesl bych dalších 20 minut hutnějších informací. V zásadě je celá optika na tu dobu strašně přednastavená. Kdyby člověk nevěděl, o co disidentům šlo, tak to z filmu nepozná. Je to hlavně taková hra na četníky a lupiče, nebo spíš exhibice klackování. ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Dokument je to zajímavý, ale nějak těžko se mi hledal smysl toho dokumentu. Já to beru jako ukázku z jedné životní epochy Vaclava Havla - zaměstnání v pivovaru. Nějak nechápu ty rozhovory s příslušníky StB a některými disidenty (např. Bok - co tímhle chtěl autor říci?) ty StBáci mají ještě drzost vystoupit na kameru, bože co je to za lidi, že se nestydí... Do toho všeho zamíchaná Jiřinka Bohdalová, Lanďák,...no prostě zajímavé, ale nemá to jasný směr, výpověď či záměr. I tak to stojí za shlédnutí (v TV). ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Ač se to nezdá, tak pan Havel je velký šprýmař a provokatér. Jezdit do práce v pivovaru meďourem, když samotný ředitel měl jen moskviče:-) Mnohé historky vyznívaly naprosto absurdně, kupř. jeho sledování, podomácku udělané odposlouchávání, neumožnění opravy předního skla auta...Nebyly přece jenom přikrášlené nebo šlo opravdu o výpověď té doby? Někteří svědci si totiž někdy protiřečili. Lanďák je kulturní barbar, nedá se na něj dívat, ani poslouchat. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

O Václavu Havlovi vznikly v poslední době hned tři dokumenty, nebo možná dokonce čtyři? Nic proti, ale nestačilo by to? Už vzhledem k tomu, že tyhle dokumenty vlastně o Havlovi jako osobnosti nic moc neříkají. Nikde jsem se nedoslechl žádný jeho světonázor, nic o vnitřních stavech duše, nějaké sebekritické sebezhodnocení uplynulých let... Spíše jde o oslavné pandány, a to mne na těchto snímcích štve nejvíc, protože čtyři dokumenty v řadě za sebou, to už vypadá jak agitace za dob komančů, kdy se podobně natáčely oslavné dokumenty o Klémovi a Husákovi a kdovíkom ještě. Podobně tento dokument, který se věnuje tomu, jak občan Havel kdysi manuálně pracoval... Každý, kdo někdy manuálně pracoval, si řekne, no a co? Makal stejně jen pár dní a pak zase filozofoval ve svém luxusním bytě nebo zahraničním autě, jež tehdy měl, díky podpoře ze zahraničí (že mu to nezabavili, co?). Pro pivaře je dokument zajímavý vhledem do dění uvnitř pivovaru. Celkově mi však důvod natočení tohoto snímku uniká. Nedává totiž prostor druhé straně. Jsou v naší republice tací, kteří za komančů taky byli pronásledovaní, ale navíc měli o hodně těžší kriminál a manuálně nejen pracovali, ale se i fyzicky a zdravotně odrovnali. Někteří odpůrci režimu byli popraveni. Sám netuším, kdo má, a kdo nemá pravdu, ale tenhle dokument mi prostě přijde jako neskutečné adorování a v tom případě i neskutečné tlachání o ničem. Zvlášť když tvůrci dokumentu bývalého prezidenta Václava Havla nutí, aby třikrát, čtyřikrát opakoval větu z konce své divadelní hry Aduience: "Je to všechno na hovno." Už napodruhé to i Havlovi evidentně přijde trapné. Dal bych jednu hvězdičku aspoň za ty vhledy do chodu pivovaru, ale nejsu pivař. :-) ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Retrospektivní koláž vyprávění spolupracovníků z pivovaru i kamarádů z branže včetně příspěvků samotného Havla. Řeč je samozřejmě také o Havlově rané jednoaktovce Audience, absurdním dramatu, v kterém přikulovač a též literát Vaněk nese značné autobiografické rysy s Havlem. ~ Nudné a poměrně stereotypní, avšak jako doklad praktik tehdejší doby přínosné. Občan Havel je díky atraktivitě materiálu samozřejmě o mnoho lepší. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Podobnost názvu se starším dokumentem Občan Havel (2007) je ze strany Jana a Adama Novákových nezáměrná. Jejich snímek Občan Havel přikuluje měl totiž své jméno vybrané již několik let předtím. Název totiž navazuje na film Občan Václav Havel jede na dovolenou (2005) stejné autorské dvojice. [distribuční list] (POMO)
  • Uvedení filmu se bohužel nedočkal Arnošt Šerkézy, který kdysi Havlovi přikulování usnadňoval tím, že za něj koulel sudy plné. Bývalý boxer zemřel loni po natáčení na krvácení do mozku. [distribuční list] (POMO)

Reklama

Reklama