Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Zrcadlo mrtvého muže (S05E07)

(epizoda)
  • Velká Británie Dead Man's Mirror (více)

Obsahy(1)

Na dražbě uměleckých předmětů se Hercule Poirot seznámí s významným sběratelem obrazů, arogantním panem Chevenixem. Ten využije tohoto setkání a požádá detektiva o prošetření finančních podvodů, z nichž podezřívá jednoho ze svých zaměstnanců. Poirot s kapitánem Hastingsem tedy odjíždějí do Chevenixova sídla, aby prověřili jeho podezření. Hosté jsou poučeni o puntičkářsky přesném dodržování denního režimu v domě, přesto dojde hned první večer k neslýchané události: pan Chevenix se nedostaví včas ke společné večeři. Poté, co přítomní vylomí dveře jeho pracovny, najdou pána domu s prostřelenou hlavou. Pistole v ruce a krátký vzkaz na rozloučenou svědčí o sebevraždě, Poirot si ale všimne několika nesrovnalostí, které verzi o sebevraždě odporují. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj nejoblíbenější díl, který vznikl podle povídky. Předloha má skoro sto stran, ale tvůrci si s ní poradili naprosto dokonale. Způsob vraždy sice Agatha v Poirotovi zopakovala ještě několikrát, ale to je zkrátka ten nejmenší problém. Epizoda se odehrává v rodinném sídle s uzavřeným počtem podezřelých, což Agathě vždy šlo. Navíc tu jsou skvělé herecké výkony, působivá atmosféra a ke konci také trochu toho napěti. Takže vznikl úžasný výsledek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická Poirotovská zápletka. Rozuzlenie pomerne prekvapivé, prichádza až potom, čo sa zdá, že je všetko uzavreté. Pripomenulo mi to jednu časť Perryho Masona. Z atmosféry sa však dalo vyťažiť viac, je škoda, že je to proste iba ďalší nevyčnievajúci kúsok do televíznej seriálovej skladačky. Potešila ma ale zase stopáž, keď nič nie je príliš naťahované, akoby tomu bolo u potenciálneho celovečerného filmu. Škoda, že trik so šampanským je dnes už tak otrepaný, potom nemôže správne fungovať ani pri adaptácii z roku 1993. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh doprovází velice atmosferická hudba, která místy působila jako by byla z nějakého hororu. Také jsem si všimla jednoho detailu jako Poirot, ale myslela jsem si, že bude mít větší význam. Nakonec bylo všechno ještě mnohem zamotanější. Uzavřený počet osob mi v tomto případě naprosto vyhovoval, protože podezřelými můžou být totiž všichni. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak toto je rozhodně lepší díl a 4* hvězdy mnoho neschází. Všechno je velmi dobré, atmosféra díky excentričnosti oběti velmi hustá, nechybí autorčina záliba v odkládání dětí a záhada zamčeného pokoje (u Agathy neobvyklá) je pak třešničkou na dortu. Paráda! Jenže pak přijde závěr, který je myslím v režii Anthonyho Horowitze a Briana Farnhama a nikoli autorky předlohy samé. A to je takový průšvih, až se chce člověku praštit ovladačem. Manipulativní hlas ze záhrobí nevede k autorčině tolik oblíbené sebevraždě, ale malé šedé buňky zabíjí spolehlivě. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přišlo mi to jako malinko slabší díl, i když ono je to celkem vynahrazeno tím, kdo je vlastně vrahem. V podstatě kdokoli jím mohl být, což se nakonec potvrdilo. Vrah mě snad nenapadl. Je to hlavně proto, že díl je plný stop, které ukazují na všechny možné postavy. Tím se tu celkem dobře udržuje napětí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama