Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (36)

  • Severoamerické tržby dosáhly 115,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 210,9 mil. (NIRO)
  • Délka mateřské lodě kreveťáků je 2,5 km. (Varan)
  • Natáčelo se od 10. října 2007 do 30. března 2008 v Jihoafrické republice a na Novém Zélandu. (Varan)
  • Autoři dali mimozemšťanům lidská jména, protože usoudili, že právě to by lidé udělali, než by na naši planetu mimozemšťany pustili. (Olík)
  • Tvůrci falešných dokumentárních záběrů natáčeli nezávisle na hlavním štábu. Aby získali věrohodné reakce, angažovali několik neherců. (Olík)
  • Převážná většina záběrů Jižní Afriky byla z archivů. (Olík)
  • Aby bylo dosaženo drsně vyhlížejícího města, natáčelo se v zimních, suchých měsících. Letní Johannesburg je poměrně zelený. (Olík)
  • Jelikož ze snímku vyplývá, že mimozemšťané přistáli na Zemi již před dvaceti lety, jedním z úkolů týmu speciálních efektů bylo dosáhnout dojmu, že veškerá mimozemská technologie je takto stará. Na věci byla použita byla směs šelakového aerosolu a vody, která vyvolává chemickou reakci. (Olík)
  • Film byl natočen ve formátu 4K RAW digitální kamerou Red One, kterou zpopularizoval Peter Jackson. (Hawaj)
  • Název filmu byl inspirován událostmi, které se odehrály v okrsku Six v Kapském Městě během éry apartheidu. (třešta)
  • Většina mimozemských zbraní je vzhledem (a často i funkcemi) převzatá z několika počítačových her. Například Wikus (Sharlto Copley) ve svém robotickém obleku zvedne ze země mrtvolu prasete a vrhne ji na nepřátele, a to pomocí antigravitační zbraně nápadně připomínající Gravity gun ze známé počítačové hry „Half-Life 2“. Kreveťácká zbraň použitá Wikusem proti dvěma členům gangu se zase podobá tlakové pušce ze hry „Dead Space“. Další zbraně pak mají původ ve hrách „Doom“ či „Halo“. (Corpsegrinder)
  • Obrněný transportér, který používá MNU, je Casspir-S využívaný v Jihoafrické republice po třicet let. Auto, kterým uniká Wikus van de Merwe (Sharlto Copley), je Toyota Hilux. (Steewe)
  • Když se Wikus (Sharlto Copley) s kreveťákem dobývají do laboratoře MNU, na zdi lze zahlédnout nápis „TETRA VAAL“. To je jméno fiktivní společnosti vyrábějící roboty v jednom z Blomkampových předchozích krátkých filmů, který se rovněž odehrával v Johannesburgu. (HellFire)
  • Velká sniper puška použitá ve filmu je skutečná zbraň - Denel NTW-20 s 20 mm náboji. Vyrábí se v Jižní Africe. (HellFire)
  • Nápad s posedlostí mimozemšťanů konzervami s kočičím žrádlem vyvstanul na mysli Neilla Blomkampa při procházení chudinských čtvrtí Johannesburgu, kde lidé prodávali levné syrové „cosi“ v plechovkách. Že to budou právě plechovky s kočíčím žrádlem rozhodl jeden z producentů, který toto jídlo používal při lovení krevet ve Vancouveru. (HellFire)
  • Většina chatrčí je pravá, jejich obyvatelé byli přestěhováni do lepších. Jediná chatrč, která byla postavena pro potřeby filmování, byla ta Christophera Johnsona (Jason Cope). (TomikZlesa)
  • Většina zmrzačených zvířecích zdechlin ve filmu byla pravých. (TomikZlesa)
  • Všichni „kreveťáci“ byli vytvořeni pomocí počítače, kromě jedné vyjímky, té na operačním stole v lékařské laboratoři. (TomikZlesa)
  • Filmaři natočili celkem 6 různých závěrů. (don corleone)

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama