Reklama

Reklama

Van Diemen's Land

Trailer

Obsahy(1)

Macquarie Harbour je brutální australská kolonie pro trestance nacházející se v Tasmánii. Trestanci byli odsouzeni hnít tu tisíce mil od domova. Ploty nebyly potřeba, protože nepřátelská krajina kolem se ukázala být více nepřekonatelnou hranicí než klec.  Film je založen na skutečné události a vypráví příběh osmi odvážných uprchlíků, kteří se v roce 1822 snaží uniknout z tohoto pekla do neznámé buše. Skupinku z Irska, Skotska a Anglie spojuje jedno - chuť po svobodě. Buš je však neúprosná. Zoufalí a ztracení jsou nakonec hlady dohnáni k stále děsivějším činům. (beran-ek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv "Van Diemen´s Land" vypráví o jiném čase i místě, hodně mi připomíná "Ohně na planinách" Kona Ičikawi. Mají společné téma - vysilující bezútěšné putování nehostinnou tichomořskou divočinou a především nepřetržité trýznivé hladovění, které dohání lidské bytosti do krajností způsobujících jejich morální a posléze i fyzický rozklad - i určitou formální podobnost v tom, jak se oba snímky vyhýbají popisnému naturalismu při zobrazování brutálních zvěrstev která se v nich odehrávají často mimo obraz nebo jen v náznaku. To jim ovšem nijak neubírá na působivosti. "Van Diemen´s Land" je ponurý příběh plný beznaděje, který jako studie patologického jednání v izolované skupině narušených individuí snese srovnání třeba s Reesovou "Podzemní pevností" (rovněž film na základě skutečných událostí, kde ovšem nebyl katalyzátorem temných povahových stránek postav hlad, ale tma a klaustrofobie) ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Temný,pochmúrny a mrazivý film,natočený podľa skutočnej udalosti.Nič iné len hory,obrovské lesy,zatiahnutá olovená obloha,vlhko a ticho.Van Diemen´s Land je starší názov ostrova Tasmania,kde sa dej filmu odohrával.Príbeh o trestancoch,ktorý utiekli a vydali sa cez divú Tasmániu.Dej sa ale vlečie veľmi pomaly,ale nenudí.Zároveň je to aj príbeh o odvahe,ale aj kanibalizme,pretože hlad je veľký nepriateľ.Na to,že je to prvý celovečerný film toho režiséra,a to veľmi mladého,niet čo vytknúť.Ale to nie je prvý film o týchto trestancoch,v roku 2008 bol natočený film Last Confession Of Alexander Pearce,ale bol hodne kratší a ináč spracovaný.Dobrý film,ale nemal som z neho dobrý pocit.A dosť ťažko sa sleduje. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem to správně pochopila, tak se staví na tom, že odchytili jednoho z osmi uprchlých trestanců a z jehož vlastních vzpomínek se nic nezachovalo. Takže smyšleno od začátku do konce...Že by si osm ostřílených chlapů se sekyrami a nožem, nedokázalo ulovit jedinou rybu , zvíře nebo sníst něco z toho, co příroda kolem nabízela...Naprosto zbytečný povrchní film, který "za stejné peníze" mohl být hodně zajímavý. Jejda, co to tu píšu, vždyť Fugas.cz už tady všechno řekl..... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Trestanci jedné z kolonií Jejího veličenstva se rozhodnou zkusit štěstí v Australské buši a prchnou strážím z nucených prací. Uprlíci jsou zprvu stíháni od čehož je po čase upuštěno a tak jim nebrání nic ve vychutnávání svobody. Problém je jen jediný. V buši není vůbec nic k snědku. A taková Austrálie skutečně je... Když dojdou zásoby, někteří zeslábnou natolik, že jen těžko jdou dál. Myšlenka se kterou si pár mužů hrálo již delší čas přeroste v čin a spícího muže zabijí sekerou. Maso pak upečou a nabídnou ostatním. Tím se celkem jednotná ač z hlediska národností nesourodá skupinka rozdělí na ty co ve jménu Boha nepozřou lidské maso a raději nejí a dál čekají na nalezení potravy a na ty bez předsudků, jež začnou znovu nabývat sil. Jenže zabitý nebožák je za čas sněden a skupina má dále hlad a tak vyhlíží dalšího kandidáta... V partě začne fungovat těžká paranoia, nikdo nikomu nevěří ač se jednotliví muži mezi sebou navzájem ujišťují, že se budou chránit před ostatními....Divák je nucen přemýšlet , jak by se v podobně krajních situacích choval on... Snímek končí naprosto drsně a ještě drsnější na tom je, že byl natočen podle skutečné události.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Toto nie je horor, ale pojednáva o kanibalizme, tak to sem dám. Najhrôzostrašnejšie na scenári je, že operuje so skutočnými udalosťami. V roku 1822 z tasmánskej trestaneckej kolónie utiekla skupina väzňov, ale skôr, než sa stihla prebrodiť nehostinnou a na potravu chudobnou novozélandskou divočinou... sa navzájom zjedla. Prežil len jeden, toho chytili, zasa utiekol, zasa nie sám a zasa jedol ľudí. Tak keď ho chytili následne, prestalo ich to baviť a popravili ho. O tomto incidente pojednáva i dokumentárne ladený film z roku 2008 Posledná spoveď Alexandra Percaea. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Malú rolu vo filme si zahral aj samotný režisér Jonathan Auf Der Heide, a to vojaka v člne. (MikaelSVK)
  • Okrem ostrova Tasmánia sa filmovalo aj v jednom z austrálskych národných parkov. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama