Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Recenze (114)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilejších komedií, svého času raritka jen pro pamětníky, dnes už na obrazovkách zdomácnělá, se konečně dočkala červené zóny, naditá vším, co by měl zábavný film mít - krásnýho trošku vagabunda chlapa, sexy babu, nějakou tu chemii a k ní spoustu pošťuchování, starýho vysmátýho násosku, v patách záporáka naopak nevysmátýho a všichni se ženou, letí, plavou .. za pokladem s vypointováním jak cumel. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento nenáročný snímek od protinožců zaujme hlavně příznivce dobrodružných filmů. Ze známějších tváří je zde k vidění jen Donald Pleasence, známý hlavně z "Halloweenské" série, ale to kvalitu nijak nesráží směrem dolů, ovšem ani nezvedá směrem vzhůru. Pokud nemáte na sobotní odpoledne nic lepšího na práci, můžete 2 hodiny klidně zaplácnout sledováním tohoto snímku (pokud jej zrovna bude uvádět některá TV, nebo jej budete mít na videu). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bože tenhle film byl šílenej. Z těch postav mě zaujal hlavní herec, kterej byl trapnou kopií Indiana Jonese, pak ta holka, která byla naprosto brutální hysterka a občas pronesla něco, za kterou bych jí zkop z kopce a pak dědek, kterej neuvěřitelně chlastal a v českym dabingu neměl chybu. Vlastně ten dědek jedinej stál za to tenhle film vidět, protože tam házel jednu hlášku za druhou a vypil tam neuvěřitelný množství chlastu. Dokonce jsem si všim, že během jedné scény vychlastal jednu flašku, placatici a ke konci držel další flašku, která byla skoro prázdná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónov║ len suchopárna traškarina, ktorá skoro nemá čo ponúknuť, v rámci dobrodružných filmov to je fakt slabé na uspatie dobré, kto čo na tomto videl keď to tu má hodnotenie 70%???(25.4.2013) /25%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Co může vzejít ze spojení jednoho z nejosobitějších scenáristů éry ozploitation Evereta De Roche, nesoudného producenta Antonyho I. Ginnanea a konceptu na velkolepý dobrodružný spektákl pro celou rodinu? Ačkoli by se mohlo zdát, že "Souboj o poklad Yankee Zephyru" je první z řady parafrází přiživujících se na úspěchu prvního Indiana Jonese, oba projekty vznikaly v zásadě současně a australský film prostě měl ve výsledku smůlu, že přišel do kin až pár měsíců po "Dobyvatelích ztracené archy". Zatímco Spielbergův film sází na exotické lokality a studiová prostředí evokující starobylá místa oplývající skrytými nástrahami i poklady, film režírovaný Davidem Hemmingsem staví na uhrančivých přírodních scenériích Nového Zélandu. Další atrakcí pak byly adrenalinové kaskadérské kousky, které již tou dobou platily za jedno z charakteristických lákadel australských žánrových produkcí. Obě atrakce jsou v "Souboji o poklad Yankee Zephyru" harmonicky skloubeny ve strhujících sekvencích honiček vrtulníků mezi horskými štíty či vysokorychlostních motorových člunů na horských řekách, které naprosto dech beroucím způsobem nasnímal skvělý kameraman Vincent Morton, jenž je podepsaný i pod dalšími vizuálně strhujícími ozploitation tituly jako "Prodloužený víkend" či "Silniční hry". Ačkoli "Souboj o poklad Yankee Zephyru" ve své době zapadl kvůli Indianovi Jonesovi, paradoxně se právě jeho vyprávění a postavy staly vzorem pro jinou slavnou osmdesátkovou dobrodružku "Honba za diamantem", která se přiživovala na zájmu publika vyvolaném právě Spielbergovou sérií. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný dobrodružný film o honbě za vrakem letedla, který skrývá 50 miliónů dolarů ve zlatých cihlách. Nenáročný film na dlouhé zimní večery. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pozor děti, v tom letadle je kostra člověka. Ale když se přesto přenesete, objevíte parádní dobrodružný film ze staré školy s vyborným houmlesem Donaldem Plesnivcem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Své kouzlo neztratily honičky vrtulníků a motorových člunů skrz nádherné scenérie Nového Zélandu za doprovodu Briana Maye (pozor, nejedná se o kytaristu Queenů, ale o australského skladatele a dirigenta stojícího za hudbou z Šíleného Maxe), ale ten zbytek.. Ruku na srdce, pod pojmem dobrodružný film, co má charismatický příběh i postavy, si třeba představuji o pár let mladšího Krokodýla Dundeeho a ne něco, co po většinu času střílí stejnými náboji jako zlatochtivá skupina kolem úlisného G.Pepparda (tedy slepými). Je jasné, že popularitu Yankee Zephyru lze přičíst nostalgii z časů, kdy při mizerné nabídce cokoliv „exotického“ hravě uspokojilo nenáročnou poptávku.. P.S.spoiler: Z konce jasně vyplývá, že cirhóza a játra Gibbieho Gibsona budou co nevidět přátelé.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tenhle film v sobě skrývá vše, co si představuji pod pojmem oddechové dobrodružství. Hrdina, krásná dívka, srandista, padouši, přestřelky, honičky, zlato, humor a samozřejmě happy end. V tomto případě navíc s potřebnou dávkou nadsázky a blonďatým záporákem s hlasem pana Moravce. 75%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pri love jeleňov v novo zélandskej divočine vypadne náhodou jeden z lovcov z helikoptéry do horského jazera. Na brehu tohto jazera objaví vrak amerického lietadla Yankee Zephyra z druhej svetovej vojny. Sú v ňom zlaté tehly v hodnote päťdesiat milionov dolárov. Začne sa "Súboj o poklad Yankee Zephyra". Je to pohodovy austrálsky dobrodružný film. Natočil ho v roku 1981 režisér David Hemmings. Tento titul má už síce svoje roky, ale stále sa dá pri ňom zabaviť. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dalšího Indiana Jonese nečekejte tohle je trochu jiný styl filmu. Nenáročná dobrodružná komedie s perfektní výpravou a zábavným Pleasancem který si toho hláškujícího kořalu opravdu užívá. Jinak kdyby bylo ve filmu ještě víc akce přidal bych možná i čtvrtou hvězdu. Takhle to bude za lepší tři a k tomu 65% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to len z jedného dôvodu - jednu z hlavných postáv hrá Donald "dostanem ťa Michael" Pleasence. Pekná porcia hollywoodskej zábavy, slušný a zaujímavý dej a dobrý herci. Najviac ma zaujala hlavná ženská predstaviteľka, obzvlášť jej kúpeľ... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jako teenager jsem byl tz tohoto filmu vytřeštěný. Akce střídala akci, divoké honičky, letoun s pokladem v laguně.... Dnes když to vidím, tak si říkám, že i Australáci uměli v osmdesátých létech natočit svižný akní film a zcoby leteckého fandu mně zajímá přímo sama Dakota Yankee Zephyr... Vidět se to rozhodně dá ! * * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

no … No :-) tohle je moje dětská láska, kdy jsem u babičky na malé černobílé televizi s otevřenou pusou koukal na hustý amerikánský (ano teď už vím, že australský) velkofilm … ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Až příliš velkou nostalgií zavánějící souboj napěchovaný dobrodružstvím i sympatickými postavami. Ochmelka Gibbie jednoho dne objeví v jezeře vrak válečného letadla Yankee Zephyru. Netuší, že vedle láhví alkoholu a starých metálů, jsou na palubě také bedny zlatých cihliček, na které si brousí chtivé pařáty i banda zabijáků vedená patřičně úlisným bossem. Jednoduše vedený příběh už něco pamatuje a vznikl ještě před nástupem hollywoodské vlny dobrodružných filmů, kterým vévodil Indiana Jones a Honba za diamantem. Jelikož tenhle snímek vznikl v australsko-novozélandské koprodukci, a jen s malým přispěním americké spolupráce, nemá pel hollywoodského spektáklu, což ho činí tak trochu neobyčejně obyčejným a nevtíravým. V jistém ohledu se to dá brát za přednost. V akčních scénách to není na zlatou cihličku. Ve vzduchu se divák nejednou proletí helikoptérou, kterou pilotuje (pro dámy) fešný Ken Wahl, který měl všechny předpoklady stát se velkou filmovou star, ale tohle je k mému údivu jediný film, který jsem s ním viděl. Roli hlavní hvězdy filmu nenápadně převzal Donald Pleasence, jehož alkoholik projevující větší radost nad láhví dobře proleželého alkoholu než nad bohatstvím, je velmi svérazná postava. Trojici dobrodruhů doplnila sympatická Lesley Ann Warren v roli jeho dcery. Opačnou stranu reprezentuje slizký šéf, kterého ztvárnil zesnulý George Peppard, jež měl pod palcem bandu noshledů v nažehlených oblecích. Souboj o poklad nepostrádá tempo, z kterého občas nemile vypadává, nekorektní hlášky, originální hádky i špičkování mezi ústřední generačně vzdálenou dvojicí mladý pilot vs. vysloužilý ochlasta i zběsilou honičku na motorových člunech a není výjimkou, že se film nebere tolik vážně a je k sobě nečekaně ironický. Veškerá akce ve filmu z dnešního pohledu vyznívá průměrně až slabě, v podstatě ničím nenadchne, ale má své neotřelé kouzlo i časté sympatické náznaky řemeslné režie. Hudební doprovod dodal Brian May a ten už snese, jak přísné měřítko, tak i možné pokárání, když jeden z použitých hudebních motivů zní až podezřele podobně jako slavný ústřední motiv z klasiky "Velký útěk". Film si příliš velké ambice neklade. Odpovídá tomu i volnější dramaturgie, která do filmu ve větší míře pouští i jiné žánrové prvky, které film dělají originálním, ale ve své podstatě převládá typická osmdesátková naivita a jednoduchost., která modernímu divákovi nemusí být zrovna po chuti. Film se ve své době promítal i v našich kinech, kde byl opatřen výborným dabingem, ve kterém po boku Jiřího Bartošky a Soni Dvořákové, také exceloval Zdeněk Dítě dabující Donalda Pleasence. Škoda, že tak excelentně po režijní i scénáristické stránce nebyla vybavena tahle dobrodružná (skoro) komedie, jež spolehlivě obstojí hlavně v nostalgických vzpomínkách těch, kteří si ji pamatují z dob, kdy v kinech bylo filmové pusto a prázdno. Kdo ji neviděl, neprohloupí, když si ji pustí. S tím jejím stářím to není až tak hrozné - je třeba stejný ročník jako Britney Spears. 60% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Parta hledačů pokladů pátrá po ztraceném letounu, ukrývajícím tuny zlata. Tenhle prastarý film jsem viděl už kdysi dávno, ale je to hrozně fajn dobrodružný snímek. Moc rád bych si ho zase někdy pustil. Vzpomínám na něj s nostalgií a vědomím, že takhle nějak se kdysi dělaly opravdu dobré filmy. 80% ()

Reklama

Reklama