Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Kvůli překročení rozpočtu a časového plánu musel Donald Pleasence (Gilbert Carson) odstoupit z role Blaira ve filmu Věc (1982). (Marek06)
  • Letoun DC-3 použitý ve filmu objevil produkční designer Bernard Hides. Letoun byl vyroben během čtyřicátých let v Oklahoma City, USA. Nejdříve sloužil v Royal New Zealand Air Force. Poté jako výcvikový letoun, komerční letoun a nakonec jako stagliner, tedy jako transportní letoun převážející živou vysokou zvěř po Novém Zélandu. (Cheeker)
  • Původně se měl film natáčet v Queenslandu v Austrálii, ale nakonec se točilo v okolí Queenstownu na Novém Zélandu. (Cheeker)
  • Černobílá nahrávka na začátku filmu není pravá, ale byla natočena speciálně pro film. (Cheeker)
  • Film je inspirován skutečnou událostí z 2. světové války, když se ztratil americký letoun DC-3, který vezl výplaty pro americkou Tichomořskou flotilu. Letoun havaroval a posléze byl nalezen u Cape York na severu australského Queenslandu. (Cheeker)
  • The Yankee Zephyr byl nákladní letoun DC-3 - Dakota NZ3518, který skutečně představoval letadlo ve filmu, ale byl přelakován a následně ponořen do jezera Wakatipu poblíž Queenstownu na jižním ostrově Nového Zélandu. Po skončení natáčení byl letoun vytažen na souš. Podle fóra na webových stránkách Wings Over New Zealand Aviation byl letoun několik měsíců po ukončení natáčení uvázán u poloostrova Kelvin na jezeže Wakatipu. Čas od času plul až 100 metrů od pobřeží na konstrukci připevněné pod křídly a trupem. Nakonec byl však letoun sešrotován a prodán. Jediné, co bylo z letounu zachováno, byl kokpit. (Cheeker)
  • Ve filmu se objevují helikoptéry Hughes 300, Hughes 500C, Hughes 500D a Bell 206 JetRanger III. (Cheeker)
  • Film je věnován řidičům motorových člunů Johnu Rillstonovi a Billu Clarkovi a jejich koordinátorovi Colinu Robinsonovi, kteří zahynuli při natáčení. (Cheeker)

Reklama

Reklama