Reklama

Reklama

Touha po moci i pomstě žene Daenerys proti těm, kteří neuznávají její nárok na Železný trůn. Arya se ocitá v ohni nemilosrdné válečné vřavy v ulicích King´s Landing. Sandor Clegane jde vstříc bratrovražednému souboji. Rodinná pouta Lannisterů pečetí jejich osudy. (DavidWark)

Videa (2)

Trailer

Recenze (266)

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většina těch nekritických pábitelů, kteří by dali pětihvězdu i za crossover GoT vs Princezna Fantaghiró, nejspíš nestíhala měnit plínky. Ono to totiž vypadá, že je to epic a že konečně dostali, co chtěli. Tzn. draka v plné akci, vykošťovací rubačky pěkně za plného světla, výraznou redukci postav... . A to, že je to úplně mimo ducha nejen knižní předlohy, ale i prvních ser.řad, že je to jeden velký kinder-fan service, že se z toho stala typicky americká scénáristická břečka...to už spousta lidí nevnímá. Ano, epizoda má 80 min., ale dobrá třetina je jen ničení a akce ve stylu mortal revenge. Scénáristi si to tak ohavně zjednodušili, že není problém dovtípit se, co se bude dít dál. Kdo doufal v nějaký zajímavý zvrat, nebo pointu, bude zklamaný. Ano, je otázka, jestli bylo vůbec možné uspokojit diváka, který si liboval v parádních scénářích prvních řad. A kdo ví...možná to takto Martin naplánoval, ale nějak si myslím, že pokud knihy dopíše, vydá se jinou cestou. Nemůžu říct, že byla tato epizoda vysloveně špatná, bylo tam i pár pěkných momentů, ale jako celek je to bolestně prázdné a tupé, fantazie a nápadu prosté. Většina postav si zasloužila dočista jiný scénář, případně konec. Smutný závěr jednoho seriálového fenoménu. Teď už je totiž vcelku jedno, co se bude dít v šesté epizodě. PS: dost mi vadí, že pokud někdo hodnotí hůř než za 4*, dělají z něj pábitelé hatera a trolla. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuto epizodu jsem si musel pouštět na vícekrát, protože z Dany jsem byl naprosto na nervy, nikdy jsem nevěděl, co udělá příště. Už když stála s kruhy pod očima u okna na Dragonstone, myslel jsem, že spáchá sebevraždu ve stylu Tommena. A nakonec by to asi tak bylo nejlepší. Naprosto tragické - Varys měl pravdu a zaplatil za to, navíc zrazen nejlepším přítelem. A nejhrůznější moment pravděpodobně celého seriálu byl ve chvíli, kdy zazvonily zvony a Dany přesto udělala to, co udělala. Myslel jsem, že třeba ve výbuchu hněvu tedy rozboří Red Keep, ale ne, ona jela uličku po uličce, dokud celé město a skoro všichni v něm nehořeli. Ale i to dává smysl, chtěla přece Cersei odstranit "root and stem". Přišla ve chvíli o všechny, které milovala (ještě ale, že se toho Jorah nedožil), krom Jona, který ji v jejích očích zradil, stejně jako Tyrion. A ve svých očích dělala dobrou věc. Nakonec tedy stejně převládlo Targaryenské šílenství... Dany jako postava byla rozhodně velice komplikovaná a tento její pád není vůbec neopodstatněný (už její reakce na Viserysovu smrt v první sérii byla znepokojující). Je mi líto lidí, co vše hejtí jen proto, že se postava nezachovala podle jejich představ. Dany nám připomíná, jak snadno se můžeme zmýlit i v lidech, kterým věříme, či dokonce milujeme. Ani já bych si nemyslel, že udělá to, co se stalo, rozhodně ne poté, co zazvonily zvony... Ale také jsem se spletl. A zaslouží si kvůli tomu epizoda odpad? Nemyslím si. Co ty úžasné momenty jako dojemné rozloučení Tyriona a Jaimeho, poté Ohaře a Aryi - a velice se mi líbila ta její scéná s bílým koněm, která pro mě symbolizovala, že nakonec v ní zvítězila něžná stránka, že není živa jen touhou po pomstě, protože její příběh k tomu dlouho směřoval. Vizuálně a hudebně navíc opět nádhera. A znovu nám GoT ukázalo, že můžeme soucítit i s těmi "zlými", jako se Cersei. Její scéna, kdy se bojí o své miminko a říká, že nechci umřít, byl další naprosto srdceryvný moment. A opět to ukazuje, že kdyby ty postavy nešly sobecky po moci, mohly být šťastné. V posledních momentech i Cersei poznala, že to nejdůležitější je láska. Zkrátka nakonec šlo o boj mezi dvěma teroristkami a s oběma lze soucítit. Zklamala mě Dany? Jistě. Zklamaly mě GoT? Rozhodně ne. ()

Reklama

kepiash 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Půjdu proti proudu, ale tato epizoda pro mě představuje takový závan starých dobrých časů. Líbila se mi. Měla hned několik skvělých momentů, jako třeba poslední rozhovor mezi Aryou a Ohařem, dojemné rozloučení bratrů Lannisterů, nebo šokovaného Jona, který si uvědomuje, že měl přeci jen zůstat s Igritte v té jeskyni na severu. Scény, kde drak likviduje město jsou vizuálně špičkové, líbily se mi i poslední momenty lorda Varyse, jedné z významných postav seriálu. A pokud jde o to nejpodstatnější - proměnu Daenerys v šílené vraždící monstrum - poté co odpadne šok, přijde uvědomění, že tento vývoj dává smysl. A přiznejme si, že určité náznaky sledujeme už od první série... Po dlouhé době se seriálu podařilo to co dlouho ne - připomněl mi, proč mám celou ságu tak rád. Moc se těším na poslední epizodu a na Vichry zimy! ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epická bitevní epizoda, jež je denním a ohnivým protipólem noční a ledové třetí. Střet Cleganů mě až tak nebral, vzhledem k tomu že Hora už vlastně moc není sám sebou, ale všechna lannisterská loučení i Jon s Dany ždímali emoce na maximum. Kdo říká, že se charakter Daenerys otočil během jednoho dílu, ten poslední dvě řady (ale i předcházejících šest) nedával pozor. ()

lamps 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle už je zklamání jak prase. Zoufalá rozhodnutí postav, ignorování nastavené dějové logiky, dramatizace prostřednictvím prázdných dlouhých záběrů, blbé skony důležitých aktérů a občas katastrofální střih (souboj Jamieho a Eurona bych lépe sestříhal i já po deseti pivech). Naprosto zabitý potenciál osudového finále, ve které jsem pořád věřil (a ve které budu ještě trochu doufat v epizodě poslední). Nebýt Ohaře, je to čistokrevný scénáristický průser. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Emilia Clarke se nechala slyšet, že je znechucena tím, co její postava Daenerys v této epizodě provedla. (Duoscop)
  • V 6. sérii (2016) můžeme vidět z Rudé Bašty za Královým přístavištěm kopce, kdežto v tomto díle se za hořícím Královým přístavištěm nenachází nic, jen planina. (Sayko)

Reklama

Reklama