foto

Emilia Clarke

  • nar. 23.10.1986 (31 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emilia Clarke se narodila v Londýně a vyrostla v Berkshire. Její otec je divadelní zvukový technik, matka podnikatelka a mladší bratr studuje politiku. Její zájem o herectví začal když ve třech letech viděla muzikál Show Boat, na kterém v té době pracoval i její otec. Vzdělávala se na školách ST Edward's ( 2000-2005) a Rye ST Antony. Na škole Drama Centre London absolvovala v roce 2009. Kdyby nebyla herečka, chtěla by být architektka, zpěvačka nebo grafička. Je fanouškem fotbalového klubu Chelsea FC, přezdívá se jí Milli a umí zpívat, hrát na piáno, flétnu a na kytaru.

Na začátku své kariéry se objevovala ve školních divadelních hrách a taky v televizní reklamě pro Samaritans. Její první televizní role byla v epizodě seriálu Doctors a ve filmu Trias útočí. Byla jmenována časopisem Screen international jako jedna z "Britských hvězd zítřka".

Rok 2010 byl pro Emilii průlomový, získala totiž roli Daenerys Targaryen ve fantasy seriálu Hra o Trůny který byl natočen v produkci HBO podle bestseleru Píseň ledu a ohně od George R.R Martina. Tato role jí přinesla několik ocenění a mnoho nominací. V roce 2011 byla oceněna jako nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatické seriálu a v roce 2013 ve stejné kategorii byla nominována na cenu Emmy.

V roce 2013 si také zahrála ve filmu Spike island a v témže roce ztvárnila hlavní roli v broadwayském divadle ve Snídaně u Tiffanyho. V příštím roce by se měla objevit po boku Arnolda Schwarzeneggera ve filmu Terminátor: Genesis v roli Sáry Connorové.

Dominik "sakal98" Moulis

Herecká filmografie

Filmy

2018 Above Suspicion
Solo: Star Wars Story
2017 Voice from the Stone
2016 Než jsem tě poznala
2015 Terminator Genisys
2013 Dom Hemingway
2012 Spike Island
2010 Trias útočí (TV film)

TV seriály

2017 Zviřátka (TV seriál)
Rats. (S02E01)
Hra o trůny (TV seriál)
Drak a Vlk (S07E07)
Za zdí (S07E06)
Východní hlídka (S07E05)
další epizody (7)
2016 Hra o trůny (TV seriál)
Vichry zimy (S06E10)
Bitva bastardů (S06E09)
Nikdo (S06E08)
další epizody (8)
2015 Hra o trůny (TV seriál)
Matčino milosrdentsví (S05E10)
Tanec draků (S05E09)
Tvrdodomov (S05E08)
další epizody (8)
2014 Hra o trůny (TV seriál)
Děti (S04E10)
Hora a Rudá zmije (S04E08)
Drozd (S04E07)
další epizody (8)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
Mhysa (S03E10)
Deště Kastameru (S03E09)
Druzí synové (S03E08)
další epizody (8)
Futurama (TV seriál)
Rozum a čich (S07E25)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Valar Morghulis (S02E10)
Oheň a voda (S02E09)
Princ ze Zimohradu (S02E08)
další epizody (9)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a krev (S01E10)
Baelor (S01E09)
Bodej ostrým koncem (S01E08)
další epizody (9)
2000 Doctors (TV seriál)

Dokumentární

2015 Coldplay's Game of Thrones: The Musical
Hra o trůny V. - Den na natáčení (TV film)

TV pořady

2018 The 75th Golden Globe Awards (TV pořad)
2016 2016 MTV Movie Awards (TV pořad)
68. Emmy Awards (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
The Graham Norton Show (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace