Reklama

Reklama

Počas dňa je Arthur Poppington iba prostoduchý stavebný robotník, ale v noci si oblieka elastický kostým a brázdi ulice kriminalitou prežratého veľkomesta ako samozvaný strážca práva zvaný Defendor. Nemá žiadne superschopnosti, jeho zbrane pripomínajú skôr inventár kreslených grotesiek pre deti než sofistikované prostriedky pre boj so zločinom. Niet pochýb, že Arthur je psychicky chorý. Ale v skazenom reálnom svete môže byť naozajstným hrdinom iba cvok. V okruhu jeho známych dominujú len dve osoby - psychiatrička a mladá prostitútka, s ktorou sa spriatelil počas nočného pátrania v uliciach. Ale pozor, nepodceňujme nikoho, najmä nie tých, čo majú permamentné nutkanie konať dobro. Čo ak sa napokon stanú skutočnými hrdinami? (TV Wau)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (486)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když si Superretard myslí, že je Superhrdina, může evidentně místo nějaké fekální kraviny s panem Rogenem či Sandlerem vzniknout moderní donquijotský Superepos s zářícím panem Harrelsonem. Rocinanta je sice dvacetimetrová pojízdná hydraulická plošina, Dulcinea štětka na cracku a Sancho je zrovna na koridě, nicméně naprosto odzbrojující Woody metající vražedné skleněnky do xichtů svých protivníků je dokonalým předobrazem Cervantesových masturbačních fantazií. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Defendor je na první pohled „indie“ superhrdinskou komedií, ale to, jakým směrem se celý film nakonec vyvine, je více než překvapující. Superhrdinský koncept je nakonec dodržen, hrdina má dvě identity, nechybí tu ani hrdinův úhlavní nepřítel, maskovaný Defendor navíc udržuje vřelý vztah s kapitánem policie (zjednodušeně řečeno), což připomíná duo Gordon/Wayne v Batmanovi. Tohle vše je ale něčím, co do realistického světa zavedla až samotná hlavní postava, která jede podle zaběhlých komikových klišé, takže proto vystupuje, jak vystupuje, vypadá, jak vypadá a v konfrontaci s těmi, kteří na rozdíl od něho neberou komiks jako vážnou věc, působí jako směšná figurka. Hrdina na rozdíl od ostatních věří, že existuje ve světě, který funguje podle pravidel komiksů, proto musí mít druhou identitu při boji se zločinem, proto svého úhlavního nepřítele nazývá „Kapitán Průmysl“ a proto věří ve vlastní nezranitelnost. Titulní Defendor je ve skutečnosti psychicky nemocným člověkem, kterého v dětství postihlo nejedno trauma (ztráta matky/ztráta rodičů v Batmanovi) a jako obranu proti světu plnému kriminality si vytvořil idealistické alter-ego. Jeho konfrontace s realitou je neodvratná. Tento film je nakonec dramatem se sociálními a psychologickými prvky, které sice nabízí několik úsměvných momentů, které čerpají z konfrontace psychicky nevyrovnané osoby s reálným světem, což je podobný případ jako u filmů Rain Man nebo Forrest Gump. Ačkoliv by mohl být film z psychologického hlediska přeci jen propracovanější (nikoliv z hlediska komiksového filmu samozřejmě), bravurní herectví Woodyho Harrelsona to vynahrazuje mírou vrchovatou. Navíc mě potěšilo obsazení mého oblíbence Eliase Kotease a Kat Dennings, kteří utáhnou i několik těch hlušších míst, které se ve filmu vyskytují. Defendor je příjemnou alternativou ke komikovým filmům a jakožto tematicky originální a zajímavý počin dokazuje, že i tímto směrem vede cesta.80% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Skromnější prostředky, ušlechtilejší cíl. Defendor kicks nejen Kick-Ass´s ass a stačí mu k tomu pouhá maličkost - mít duši.. Komiks je ve Stebbingsově vydařené prvotině jen prostředkem a o nějakém jeho parodování nemůže být ani řeč. Takže, buďte v životě poctivý jak Arthur, za sebe a své blízké DEFEND(OR) ATTACK a pamatujte, že zbraně jsou jen pro zbabělce.. Dvojice W.Harrelson a R.Downey jr. chytla v posledních letech po jistém útlumu druhou hereckou mízu a já jim v jejich počínání ohromně fandím. A Elias Koteas? No podle té podoby si myslím, že mu ještě doteď posílá bohatý taťka DeNiro výživné.. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Woody Harrelson má za sebou sakra dobrý ročník. Představil nám jednoho z nejvíce cool zabijáků zombíků, varoval nás před koncem světa a dokonce byl nominovaný i na toho zlatého plešouna. No a jako šťavnatá třešnička na dortu nyní přichází jako Defendor, rádoby superhrdina, který likviduje zloduchy kuličkami a vzteklýma vosama. A není to překvapivě až tak moc vtipné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Humor tu teda je a většinu času funguje na jedničku, ale zároveň je to má také svoje vážnější okamžiky. Ty navíc fungují ještě lépe a je to proto takový slepenec mez psychologickým dramatem a komedií. A i když to zní divně, tak se tento mišmaš hodně povedl. Navíc se tu neztratí ani ty superhrdinské propriety. Harrelson je samozřejmě opět vynikající a díky jeho výkonu (a maličkosti že Defendor dostává velmi často přes hubu) se s hlavním hrdinou ztotožníme více, než z kdejakým velkorozpočtovým borcem z komiksů. Režie je nápaditá, celé to příjemně uteče a navíc k tomu hraje velmi dobrá hudba. Suma sumárum tu máme zatím největší překvapení na začátku roku a další dobrý krok ve Woodyho kariéře. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Woody (jak jinak než) exceluje v roli lehce 'zpomaleného' klaďase, který se vžívá do superhrdinského alter ega a neohroženě bojuje proti zločinu. Ten charakter je výborný a přímo odzbrojujícně naivní. A hláškuje jak z komiksu vyšitý. Nečekejte větší spád akce nebo humoru, je to dojemná vážnější komedie a aby to tak fungovalo (funguje), s obojím se muselo šetřit - není to škoda. Skutečná superhero story. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Během příprav filmu se uvažovalo o obsazení Ellen Page. Ta si později zahrála ve snímku s podobným tématem Super (2010). (MeanWhile)
  • Okrem narážok na jedného z najznámejších superhrdinov - Supermana a jeho partnerku L. Lane, je vo filme počas jedného vypočúvania spomenutý napríklad aj veľmi známy vyšetrovateľ, a to poručík Columbo. (MikaelSVK)
  • Scenár k filmu bol hotový už v roku 2005. (Greenpeacak)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama