Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu se inspirovali všude, kde se jen dalo a je to hodně vidět. Ale to vůbec nevadí, protože to zde je ku prospěchu věci. Děj je hodně prostý a nic moc neodhaluje ale za to atmosféru má parádní. Několikrát mi opravdu naskočila husí kůže a to je dobré znamení. Napětí se kvalitně udržuje až k prozrazení pointy po jejíjž odhalení jsem to už jen bohužel dokoukával a to byl nejvetší rozdíl oproti Blair Witch. Ještě abych nezapoměl na neskutečně blbé dialogy a trošku nesympatický výběr herců ale i tak dávám výborné 3*. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tohoto snímku je převeliká škoda, protože kdyby na něm tvůrci ještě o něco víc zamakali, mohla to být další skvělá podívaná jako Blair Witch Project. Bohužel, Det okända se zasekl někde v půli cesty. Začátek byl opravdu dobrý. Považuji za velmi působivé hlavně prostřední lesa po požáru, které je jako stvořené pro horor. Herci hrají přesvědčivě a dialogy nejsou vůbec špatné na amatérskou produkci. Ale pak následuje první zádrhel. Udivilo mě pár opravdu prapodivných scénáristických nedostatků, které jsou do očí bijící. Všimněte si, jak postupují vědečtí pracovníci při objevení neznámého tvora. Opijí se, zcela neprofesionálně ho pitvají a nakonec ho vyhodí. Takhle by postupovaly možná tak pětileté děti, ale vědci? No dobře, to bych ještě dokázal překousnout, ale hlavním problémem je druhá půle snímku, kde se vytrácí většina strachu a napětí. Finální pointa byla navíc originální před půl stoletím, tady už to nemá koho ohromit. Vidím v tomhle snímku dost promarněný potenciál. Kdyby se to od začátku drželo na té tajemné hororové úrovni, bylo by to pětihvězdičkové hodnocení jak vyšité. Takhle se nemůžu ubránit zklamání a tři hvězdy dávám prakticky jen za prostředí a vydařenou atmosféru. Chce to víc takových lesních pokusů, příště se to možná povede. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Na tohle sem se hodně těšil. Už jenom CSFD synopse "Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat" a pověst Skandinávského Blair Witch na mě fungovala jako píšťalka na psy... ehm na psy A trochu mě to zklamalo. Ano, ono už jenom srovnání s tím hororem, ze kterého to těží, by vám zkazilo. Zhruba v půlce vám bude vše jasné. A přestane to být tková zábava. Ale do té doby dobré. Film je točen jakoby na home video ve filmu nepřiznaným kameramanem a podle toho taky vypadá. První půlka, kdy člověk ještě moc netuší, je dobrá. Jedna výborná lekačka, tři obyčejné a pak přijde to, o čem už sem psal. A ten film jen tak dokloue do konce. Spíš než jasný jasný doporučení řeknu, že je to v žánru mírny nadprůměr. 6/10 ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama