Je tak málo možností vidět Jana Pivce ve zralém věku ! Tohle ovšem stojí 100% za to.(10.2.2003)

Nemůžu si pomoct, ale mě ty hádky a malicherné spory a dialogy Jana Pivce a Jiřiny Šejbalové nepřipadaly vůbec humorné, spíše nudné. Až na ten odporně zajímavej kožíšek :-)(14.10.2003)

Scénář: Jan Jílek(6.10.2011)

Klasika a pro mě i vrchol našich komediálních televizních inscenací. Zároveň jedno z mála děl, které nejen že můžu vidět každý rok, ale i ho aktivně v programu vyhledávám.(24.12.2007)

Nestárnoucí legenda českého divadla a filmu Jan Pivec v tomto filmu předvádí jak jinak než zcela excelentní herecký výkon a dokazuje nám všem že do starého železa rozhodně ještě nepatří. Jeho neustálé se divení něčemu a opakování frází jako "jééžišmarja" nebo to snad není možné se stalo takřka kultovními. Jen si vzpomeňte kolikrát zazní třeba v jiném televizním filmu např. v "Příběhu dušičkovém".? Stále považuji Pivce televizního za lepšího než toho filmového. Toď můj názor a nikomu ho nevnucuji. Ve filmu není vidět jen Pivec velmi zdatně mu při jeho excesech sekundují Bohouš Záhorský a Jiřinka Šejbalová. Jak moc jsem se zasmál při scénách na výletní lodičce na Vltavě, či se stříháním drahého kožichu (a lištiček na něm) z výprodeje resp. ze starožitností. Nebo u Záhorského doma, kdy mu Pivec povídá proč si nezatopí nebo proč si nato jídlo nevezme talíř. A on mu odpovídá něco jako ve smyslu to bych ho musel mejt a to bych se musel zvedat.! Televizní klasika a zlatý fond naší televizní zábavy. To se prostě musí vidět-a to nejlépe několikrát, o tom psát prostě nejde. Film získal v roce 1967 Cenu televizních diváků a Cenu za nejlepší mužský herecký výkon Janu Pivcovi na MTF Zlatá Praha.(3.11.2006)

U této komedie jsem se dost nasmál. A herecké výkony Jana Pivce, Bohuše Záhorského či Jiřiny Šejbalové, no to je extraklasa!(9.5.2009)

Bezesporu jeden z pokladů naší televizní tvorby. Našinec má alespoň šanci vidět naprosto brilantní a vyzrálé herectví Jana Pivce a Jiřiny Šejbalové, když ti dobytkové (mám na mysli filmové režiséry) tuto hereckou generaci přehlíželi.(1.2.2004)

Poznání, že o každý lidský svazek, zejména o ten manželský, je nutno bojovat i v pozdním věku, tvoří výchozí bod naší poutí touto skvělou televizní inscenací. Herecký koncert, jehož nepopiratelným dirigentem je Jan Pivec a zdatnými spoluhráči v pomyslném triu Šejbalová a Záhorský, určitě tento námět zatraktivňuje. Snaživé statování dětí, opět hraných předními osobnostmi naší Thálie, tento pocit dále utvrzuje. Stále přežívající "divadelně kukátkové" prvky ve snímání kamery a děj, který není štván akčním ámokem, mohou zejména mladší diváky odradit. Na faktu, že tato perla naší televizní a vůbec vizuální tvorby má nadčasové hodnoty a parametry, to však zřejmě nemůže změnit vůbec nic. Tím méně je pochopitelné, že toto DVD Česká televize už dávno nevydala v klasické řadě svých DVD. Třeba by těch vděčných diváků ještě přibylo.(23.9.2007)

No skvělá televizní hra....velice jemný humor.....geniální herci "staré" školy! To je podívaná.. Bohužel jedno z posledních představení se před kamerou Mistra Pivce, více mu nedovolili, a možná by i dovolili, ale režisérům tehdejší doby se nehodil. PS: Ten konec mohl být na komedii uvolněnější.. :-))(6.8.2007)

V době renesance kulturní scény a nástupu nové vlny natočil František Filip, bezmála čtyřicetiletý, tuto TV komedii. Jistě neměl v úmyslu soupeřit s Formanem, Menzelem, Papouškem nebo Chytilovou a přesto se do zlatého fondu tímto filmem, byť televizním, zařadil. Komedie se nemá tvářit jako umění a přitom se uměním a vysokou kvalitou stala díky skutečným umělcům v hlavních rolích. Zejména dialogy a hádky Jana Pivce a Jiřiny Šejbalové jsou tak autentické, že překonávají snad i slavnou rodinu Homolků. Herecká exhibice s věčnou a trvalou hodnotou.(24.5.2008)

Do dnešní doby ve filmovém umění podle mého nikdy nikdo nepřekonal umění dvojice Jana Pivce a Jiřiny Šejbalová v tomto nádherném snímku. S takovým přesvědčivým, dokonalým a vyspělým hereckým uměním Šejbalové a Pivce spolu s dobovými hereckými kolegy Bohušem Záhorským (Náš dědek Josef), Marií Rosůlkovou (Taková normální rodinka) a tehdy ještě mladým Josefem Vinklářem, či v tomto snímku nezúčastněnými Danou Medřickou a Karlem Högerem (Romeo a Julie na konci listopadu) se v naší kinematografii asi hned tak rychle nesetkáme. Bohužel. Pravda, šedesátá léta byla na herecké špičky (mimo výše zmíněných i Marvan, Kemr, Růžek, Filipovský, Zázvorková, Bek, Pešek, ... adt.) mimořádně štědrá a zanechala nám v podobě filmových pásů mnohdy nadčasové vzkazy. Čtěte se mnou mezi "filmovými řádky" komedie Láska jako trám a mějte všichni na paměti slova Johna Galsworhyho, která měl herec Jan Pivec v roli Rudolfa této slavné televizní komedie na psacím stole pod sklem: Tímto světem projdu jen jednou. Proto každé dobro a laskavost, kterou mohu prokázat kterékoliv lidské bytosti či němé tváři, nechť vykonám nyní a nechť je neodkládám. Neboť nepůjdu znovu touto cestou..."(9.3.2009)

Nebaví...(5.10.2011)

Když jsem tento film viděla poprvé (někdy v roce 1968), tak jsem se tak strašně smála, hlavně scéně, kdy si pan PIVEC s paní ŠEJBALOVOU vyčítají navzájem své rodiny. To je totiž úlet hádek v každé rodině, když dojdou jedné nebo druhé straně argumenty. Film je to tak vynikající, že nemohu absolutně pochopit, jak jej může někdo hodnotit jinak než 5*. Buď tomu filmu nerozumí, anebo je na toto téma příliš mlád. V tom případě bych doporučovala : než hodnotit hloupě, nehodnotit vůbec. Já patřím ke starší generaci a některé dnešní filmy (jako Rafťaci nebo Snouborďáci atd.) nehodnotím vůbec, poněvadž takovému humoru nerozumím a nechci mladému divákovi brát iluze.(8.10.2007)

Tolik citu, krásy, moudrosti, lásky i síly, obsažené v Jílkově původní hře, je patrně jedním z univerzálních klíčů nadčasovosti tohoto malého diamantu československé televizní dramaturgie šedesátých let. Oč prostší se zdá být téma, jež je na druhé straně pro současného diváka spíše nedostižným vrcholem společného lidského soužití, tím více jakoby získávají dnes už legendární výkony špičkových hereckých interpretů. Pivcův suverénní primát, doplněný o neméně kvalitní kreace Šejbalové a Záhorského, a balancující mistrně na hranici tragikomiky zcela nepochybně spoluvytváří hrdý pomník svému nositeli, přičemž je víc, než jen pouhým záznamem Pivcova nenapodobitelného výrazu. Láska tisíckrát podléhající a tisíckrát vzdorující rozhodně není archetypální záležitostí a má-li v sobě punc ryzí člověčiny jako v případě generační manželské dvojice Jílkovy hry, pak nezbývá, než přiznat chyby a doufat, že jednou budeme třeba v onom listopadovém dni stát na nábřeží my. Jediným nepochopitelným faktem tu zůstává vytrvale nesmyslná absence snímku na DVD.(5.10.2008)

Fakt srandovní film. Jenom občas se tam najdou hluchý místa. Jana Pivce jsem nikdy neznal, ale hned po tomhle filmu jsem si ho oblíbil. A Bohuš Záhorský byl taky dokonalej trouba, chch.(11.7.2008)

Dosti zajímavý počin, kdy komedie maskuje dosti šokující vyznění. Staří lidé tu jsou vykresleni jako přesluhovači, kteří chtějí stále pracovat či se bavit jako zamlada, což vede k oněm hádkám a situacím, kterým se smějeme. Hlášky stylu "tvuj bratr nám okopal vanu" nebo "kdybych nepojmenoval naše děti, tak se nijak nejmenujou" jsou podány naprosto vážně a realisticky, což ještě u mě potvrzuje dojem, že finální obraz (podpořený i záměrně nesladěnou hudbou) devalvuje všechny důchodce na úroveň hloupých dětí. Rozhodně je Láska jako trám film velice působivý.(6.10.2011)

... a samozřejmě (a hlavně) JAN PIVEC! Naprosto kouzelná hořká komedie o stáří, stárnutí a přetrvávající lásce.(20.5.2002)

Tohle je televizní skvost. Jan Pivec ,Bohouš Záhorský či Jiřina Šejbalová herecký koncert. Co slovo to perla, co dialog to neskutečně realistické autentické ,jak kdyby pouze inprovizovali. Pana Pivce mám opravdu velice rád jeho nazaměnitelný hlas je nepřekonatelný.(23.8.2008)

Herecký koncert paní Šejbalové a pana Pivce. Dá to asi zabrat, ukrýt kožich:-))(20.5.2006)

Další PERLA a klasika a prosím reprizovat každoročně!(5.8.2007)

<< předchozí 1 2 3