foto

František Filip

  • nar. 26.12.1930 (86 let)
    Písek, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér František Filip spatřil poprvé světlo světa v Písku. Psalo se tehdy 26. prosince, léta páně 1930. K filmu se dostal přes dětské divadlo, takže studium na pražské FAMU, obor režie, začíná až ve svých dvaceti letech, a to v roce 1950. Divadlu zůstává věren ve své první studentské práci, kdy jako ročníkový dokument natočí titul „Ústřední loutkové divadlo“. Další ročníkový dokument je již z jiného oboru, jak svědčí jeho název „Zpívající Prácheňsko“.

Po studiu mu učarovala televize a profiluje se tedy především jako televizní režisér. Např. v publikaci Filmové profily jeho jméno vůbec nenajdete. S televizí začal vlastně spolupracovat již během studií na FAMU a po studiích pro ni režíroval na 600 dramatických, hudebních a zábavných pořadů. Do povědomí malých diváků se v roce 1960 zapsal loutkovým seriálem „Jak šel Ferda do světa,“ natočeným podle legendární postavy Ferdy mravence od Ondřeje Sekory, a do srdcí dospělých diváků legendárním seriálem „Tři chlapi v chalupě“, kterým nastartoval éru vynikajících TV seriálů, jejichž výčet vidíte vedle ve filmografii. Mezi televizními diváky různých věkových skupin jen málo takových, komu jejich názvy nic neříkají.

František Filip je vnímán především jako režisér televizní, přesto jeho spolupráce s Barrandovem přinesla i v oblasti filmu díla, která si dobře pamatujeme - „Utrpení mladého Boháčka“ s Pavlem Landovským v hlavní roli, „Hrdina má strach“, "Odvážná slečna". K vrcholným uměleckým skvostům jeho bohaté TV tvorby patří „Nezralé maliny", „Ikarův pád“, „Tažní ptáci“, „Kočár nejsvětější svátosti“ s Janem Werichem v hlavní roli a další.

Frtantišek Filip byl též skvělým autorem adaptací dramatických a prozaických předloh domácí a světové klasiky pro TV obrazovku. Mimo jiné je autorem přepisu opery Prodaná nevěsta z roku 1982 nebo operety Netopýr z roku 1981. Řada jeho prací získala mezinárodní ocenění a dočkala se příznivého ohlasu u diváků nejen doma, ale i v zahraničí.

Na FAMU se režisér Filip vrátil v roce 1990, jako profesor a své zkušenosti a mimořádnou schopnost zachytit lidský život v jeho kontrastech tak předal již řadě studentů oboru filmové a televizní režie.

Pavel P. "PaRi" Ries

Režijní filmografie

Filmy

2004 Nadměrné maličkosti: Podfuk (TV film)
Nadměrné maličkosti: Případ mediálního trpaslíka (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
Nadměrné maličkosti: Vše pro syna (TV film)
Tři dámy s pistolí (TV film)
2002 Na psí knížku (TV film)
1999 Kašpárkovy rolničky (TV film)
Nebát se a nakrást
O bojácném Floriánkovi (TV film)
Ortel (TV film)
1998 O pyšném panovníkovi (TV film)
1997 Ptačí král (TV film)
Svatba (TV film)
Zvědavý osel (TV film)
1996 Prsten a řetěz (TV film)
Slavík (TV film)
1995 Den, kdy unesli papeže (TV film)
Kníže Václav (TV film)
Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
Lucerna aneb Boj o lípu (divadelní záznam)
Pohádka o Faustovi (TV film)
1994 Bludiště (TV film)
1993 Jedna kočka za druhou
1992 Noc pastýřů (TV film)
1990 Dětinské hry dospělých (TV film)
1989 Sáňkování není povoleno (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1986 Hrdina (TV film)
Španělská paradentóza (TV film)
Tichá domácnost (TV film)
1985 Hrabě Luxemburg (TV film)
Jestli jednou odejdu (TV film)
Případ Platfus (TV film)
S Pydlou v zádech (divadelní záznam)
1984 Bandité (TV film)
Bohyně krásy (TV film)
1983 Naši furianti (divadelní záznam)
Tažní ptáci (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Jako bychom se ani neznali (divadelní záznam)
Lék (TV film)
Telegram (TV film)
Tři cesty k domovu (TV film)
Ze staré drogerie (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Netopýr (TV film)
Prodaná nevěsta (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Zkouška (TV film)
1980 Dopis psaný španělsky (TV film)
Nezralé maliny (TV film)
Skapinova šibalství (TV film)
Tvrdohlavá žena (divadelní záznam)
1978 Otec nebo bratr (TV film)
Polská krev (TV film)
1977 Ikarův pád (TV film)
Paličova dcera (TV film)
1976 Kateřina zlé pověsti (TV film)
Podnájemníci (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Lístek do památníku (TV film)
1974 Bližní na tapetě: Výlet do neznáma (TV film)
Egyptologové (TV film)
1973 Klobouk plný deště (TV film)
Volání o pomoc (TV film)
Země zlatých plodů (TV film)
1972 Bližní na tapetě: Belle-mére (TV film)
Bližní na tapetě: Embéčko (TV film)
Bližní na tapetě: Hračičkové (TV film)
Hříšníci (TV film)
Chlap pravdu unese (TV film)
Jako padlý sníh (TV film)
1971 Bližní na tapetě: Dívčí válka (TV film)
Bližní na tapetě: Tatínek (TV film)
Kat nepočká (TV film)
Marie Stuartovna (divadelní záznam)
1970 Bližní na tapetě: Muž v domácnosti (TV film)
Bližní na tapetě: Nevěra (TV film)
Bližní na tapetě: Obchodník (TV film)
Bližní na tapetě: Příživník (TV film)
Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Bližní na tapetě: Zeď (TV film)
1969 Bližní na tapetě: Nactiutrhač (TV film)
Odvážná slečna
Utrpení mladého Boháčka
Velká orgie (TV film)
1968 Černá hodinka s Rudolfem Hrušínským (TV film)
1967 Láska jako trám (TV film)
Lucerna (TV film)
Raději potmě (TV film)
Těžká srdeční komplikace (TV film)
1965 Hrdina má strach
Malér (TV film)
Noc na Karlštejně (TV film)
Žena ve smutku (TV film)
1964 Drahý zesnulý (TV film)
Favorit (TV film)
Příběh dušičkový
Tři chlapi po roce (TV film)
1963 Domácí víno (TV film)
Jak obelhat manžela (TV film)
První velký případ (TV film)
Zahrada královnina (TV film)
1962 Benátská vdovička (divadelní záznam)
Kočár nejsvětější svátosti (TV film)
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
V sanitce (TV film)
1961 Člověk z půdy (divadelní záznam)
Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Malá noční povídka: Štába Prišibejev (TV film)
Malá noční povídka: Z domácího života (TV film)
Malá noční povídka: Z Nerudovy trafiky (TV film)
Skapinova šibalství (TV film)
Tlouštík (TV film)
Úhel dopadu (TV film)
Zítra a pozítří (TV film)
1960 Duhu pro můj den (TV film)
Nejsme doma (TV film)
Záhady aneb s Karlem Čapkem v soudní síni (TV film)
1959 Radúz a Mahulena (TV film)
1958 Čertův mlýn (TV film)
1957 Růže v Arktidě (TV film)

TV seriály

2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Návrat (E12)
Dopis (E11)
Úpadek (E10)
další epizody (12)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
další epizody (12)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
Špalek (E12)
Podmínka (E11)
další epizody (13)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
Stopa stříbrných draků (E04)
Případ živého muže (E03)
další epizody (5)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
další epizody (11)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
další epizody (5)
1971 Bakaláři (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (7)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Staročeši proti Mladočechům (E09)
Živelní pohroma (E08)
Utopenec (E07)
další epizody (9)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1960 Ferda Mravenec (TV seriál)

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
Miloš Kopecký a Stella Zázvorková (E15)
1993 Černá hodinka s Jaroslavem Papouškem (TV film)
1992 Černá hodinka se Zdeňkem Mahlerem (TV film)
1967 Herec od Pánaboha - Medailon Jana Pivce (TV film)
1964 Černá hodinka s Janem Werichem (TV film)
1953 Ústřední loutkové divadlo

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)
1993 Když nemůžu spát (TV pořad)
1968 Jak se máte, co děláte? (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1963 Zahrada královnina (TV film)

Dokumentární

2015 Tajemství Josefa Laufera (TV film)
2013 Tělo slovem... (TV film)
2012 Legendy: Tajemství Radoslava Brzobohatého (TV film)
Tajemství Josefa Dvořáka (TV film)
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
2010 Příběhy slavných: Sukovitá duše (TV film)
Příběhy slavných - Tatíček profesor (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Bouše, Bendl, Cvach a další (TV film)
Sešívaný (TV film)
2007 Příběhy slavných: Kila hrajou (TV film)
2005 Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
Nesplněné desatero malujícího šašoura (TV film)
2003 Jári (TV film)
Pokračování příště (TV seriál)
Příběhy slavných:Štěpánka: "Těžší život je lepší" (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Nespoutaný živel (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
Příběh vypravěče (TV film)
To byl Jiří Sovák (TV film)
Život za lásku (TV film)

TV pořady

2013 Televizní legendy (TV pořad)
2012 TýTý 2011 (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1968 Hovory H (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(238)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace