Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Terminus 

všechny recenze uživatele

Opravdu máte čas na čtení Bible? - Jasně, každej zatracenej den! Tohle je jeden z multi-Oscarových filmů, které neprošly zkouškou času se ctí, ale zároveň si nezaslouží úplné zapomnění. Na základě faktografické literatury napsali Francis Ford Coppola a Edmund H. North kompaktní, ale poněkud teatrální portrét slavného generála, mimo jiné osvoboditele Plzně. Některé bojové scény působí nesmyslně (nikoliv realisticky chaoticky), Pattonovy sugestivní proklamace občas příliš strojeně a inscenovaně. Celkový portrét je však hodnověrný a to mimo jiné díky Pattonově vědomí toho, že pozemské sláva je sice pomíjivá, ale to není důvodem, proč si ji nedopřát a neužít. K dobovému přijetí snímku mohl přispět i kontext stále probíhající války ve Vietnamu. vp 19.5.2005 ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

už po úvodnom energickom proslove Pattona pred obrovskou americkou vlajkou je jasné, kto zaujme k tomuto filmu (a postave) aký postoj :) Ak máte radi vojnové filmy, kde sa autori snažia čo najviac priblížiť pohľadu bežného vojaka v poli, sťažujúceho sa na velenie, nespravodlivosť, krutosť, nezmyselnosť vojny, trpiaceho mindrákmi, píšuceho listy domov svojej milovanej žene, rodine, mamičke - nepozerajte to .... ak obdivujete pacifistický postoj Olivera Stonea (áno toho pacifistu Stonea, ktorý postavu Alexandra Veľkého obdivoval natoľko, že o ňom natočil film:) - nepozerajte to..... toto je totiž príbeh novodobého "Alexandra Veľkého" alebo "Napoleona", ktorí sa však v novej dobe musí prispôsobovať politikom, diplomacii, slušnému slovníku, kde čo povie médiám ...... jediné, čo by som filmu vytkol je trošku prehnaná karikatúrnosť Montgomeryho, a prílišné kladenie dôrazu na "obdiv" nacistov voči Pattonovi ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný historický velkofilm o americkém generálovi Pattonovi. Osobně mi připadá poutavější druhá část o dalších osudech George S. Pattona mladšího. Škoda, že film v televizi nevysílali dohromady. Co mě jinak zklamalo, že se tvůrci filmu omezili na jedinou větu o osvobozování Československa, ale na druhou stranu pokud by chtěli film pojmout věrohodně, museli by filmovat např. v Plzni, což jim v roce 1970 jistě nebylo umožněno. A dále mohla být zobrazena Pattonova smrt, která nastala v roce 1945, ale ta zase do hrdinského filmu příliš nezapadala. 90%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Bojovali sme proti nesprávnemu nepriateľovi. Mali sme poslať Nemcov na Bolševikov." Vynikajúci film z kolekcie old school vojnových filmov. George S. Patton bol jeden z najlepších generálov, ktorí kedy stáli na bojisku a človeka tu zaujme mnoho vecí a tiež sa o Pattonovi dozvie veci, o ktorých možno ani nevedel. Vyobrazenie vojny je skvelé, ale s tým vojnové filmy nemali problém ani v tak skorých rokoch, v akom bol natočený aj tento. Na čo ospevovať a opisovať film, ktorý získal 8 Oscarov? Dovolil by som si teda napísať že mi chýbala vo filme Pattonova záhadná smrť a dokonca nebola ani spomenutá. Ale ak by náhodou bola vo filme spomenutá jedna z konšpiračných teórií, že za jeho smrťou stoja židia, kvôli jeho povojnových vyjadreniach o národných socialistoch, tak by asi tento film ani nebol v nominácií Oscarov. Odporúčam tento film všetkým fanúšikom vojnových filmov, ktorý aj pri jeho neskutočne dlhej stopáži vôbec nenudí. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tady u mně zbývalo do absolutního hodnocení jen málo. Nejvíc mi vadilo, že si celý film vystačil s jedinou pořádnou bitevní scénou. Ale jinak má tenhle snímek tolik předností, že je zbytečné všechny je tady vyjmenovávat. Hlavně je to příjemná změna, vidět zase výborný válečný velkofilm z úrovně vyššího velitele a ne z onoho obyvklého a už dost únavného "pohledu prostého vojáka v poli". Navíc Patton byl skutečně výjimečná a mimořádně zajímavá osobnost. Super. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)
  • O roli generála Pattona usiloval i John Wayne, ale producent jej odmítl. (skinny9)
  • Pattonova báseň, ze které ve filmu cituje u Kartága, se jmenuje „Through a Glass, Darkly“. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama