Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Roztahaná válečná freska o osobnosti, která rozhodně stojí za pozornost. Bohužel mi to opravdu přišlo dlouhé a vlastně ne až tak zajímavé. Kdyby nebylo George C. Scotta - který odmítla převzít nejen nominaci, ale i Oscara za svou skvělou roli - tak mě film opravdu nebaví. Takhle jsou zde zajímavé scény, které nejsou tolik o válce samotné, ale o člověku a jeho místě ve světě. Pattonův pohled je zajímavý. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Já jsem svůj oblíbený generál!“ Oceňuji nezidealizované vykreslení hlavní reální postavy. Generál Patton má na svědomí v rámci vysoké politiky ve válce činy hodné zásluhy, jeho posedlost ve válčení v kombinaci s neustále tvrdě úpřimnou mluvou a nízkým slovníkem ho však výrazně posouvají do roviny značně rozporuplného hrdiny, jehož neutíchající sebestřednost příliš velké sympatie ve mě určitě nevyvolávala. Oceňuji i perfektní technickou stránkou tohoto velkofilmu a rovněž špičkový herecký výkon George C. Scotta v hlavní roli. To jsou 3 důvody pro minimálně 3 pěkné hvězdičky, obávám se, že tímhle jsem však vyčerpal většinu toho, co bylo pro mě na filmovém Generálovi Pattonovi pozitivní. Válečným filmům se určitě nevyhýbám, ale osobně mám raději ty, které se zaměřují na osudy lidí, než vysokou politiku, válečné operace a střelby na frontě. I na životopisné filmy o zajímavých osobnostech se rád podívám, ale i přes to zdařilé ztvárnění šel celý osud Pattonův často mimo mě. Od tohoto filmu jsem očekával velký zážitek a už dlouho jsem si ho odkládal tak trochu na speciální příležitost, bohužel moc mě neoslovil, prodívat se 3 hodinami válečného velkofilmu plného dlouhých bojových scén bylo občas skoro nad mé síly a s plnou pozorností jsem ho zvládl odsledovat jenom díky rozdělení na tři části. Přesto jsem si v tom našel i pár momentů, které mě oslovily nebo i vyloženě zapůsobily – nejvíc asi scéna v nemocnici, ukazující během krátké chvíly Pattonovo zcela odlišné konání k pacientovi ve vážném stavu a posléze k línému silmulujícímu vojákovi. [60%] ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pragmatickejší film, bez zbytočne prehnaného oslavného pátosu. Osobnosť, ku ktorej Američania vo veľkom vzhliadajú a je naozaj hrou osudu, že prežil vojnové útrapy, ale hneď po vojne zahynul pri autonehode. Bol svojrázny, má rôzne pamätné výroky a tak bol aj stvárnený v tomto filme. Tá jeho povaha nebola vždy slušná a hrdinská. Film bol ale natočený na propagáciu vojny vo Vietname. A tým pádom u mňa hodnotovo klesá. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Francis Ford Coppola, Edmund H. North .. “Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." ___ George Patton - nevymáchaná huba, pobožný historik a především milovník válek. Proč jen nedostal víc nafty a nezastavil svoji Třetí armádu až někde na Slovensku aneb kdo zná historii, jistě chápe, kam tímto povzdechem mířím. Politika není pro válečníky a Patton byl jednou z jejich obětí, což ukazuje film nejen v této zmíněné rovině. Skvěle natočený výpravný portrét velkého válečníka, který se ve své druhé polovině stává jedním z vrcholů válečných filmů. Vedle herce George C. Scott září přinejmenším herecky stejně i Karl Malden jako generál Omar N. Bradley. Nelze opomenou ani scénář Francis Ford Coppola, který se tímto počinem rozehříval na svoji nadcházející "dobu" slávy, která už byla za dveřmi a mimo jiné mu přinesl první Oscar. 90%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)
  • Když se generál Patton (George C. Scott) nachází ve svém sídle v Messině, tak si divák může všimnout lamp, které se nachází na skříni. Při detailnějším pozorování vidíme, že lampy mají stínidla vytvořena z přileb německých vojáků. (Jimmy15)
  • V jedné ze scén, kdy přijdou generála Pattona (George C. Scott) vzbudit jeho důstojníci, je záběr na rozečtenou knihu nesoucí název "Tankový boj od Erwina Rommela". Ve skutečnosti žádnou takovou knihu Erwin Rommel nenapsal. Podepsán je pouze pod knihou s titulem "Infanterie greift an", tedy "Pěchota útočí". (bejkovec)

Reklama

Reklama