Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší Schaffnerův film, který jsem viděla. Válečné snímky nepatří mezi mé oblíbené a délka tohoto kousku mě už předem omračovala, avšak Generál Patton si mě dokázal získat. Válečné scény se střídají s těmi komornějšími a všechno dohromady tvoří působivý portrét jedné velké historické postavy. Oceňuji i edukativní potenciál, herecké výkony. Film mě bavil, nenudil, zaujal. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Parádní životopisný velkofilm, ve kterém se dá dozvědět spousta zajímavých informací a postupu spojenců v Africe i Evropě. Patton byl vulgární a arogantní hovado, ale přesně tenhle typ chlapa je potřeba k vyhrání války. A je škoda, že potom fakt netáhl až do Ruska. Na 90% jsme mohli mít od těch rudých šmejdů pokoj. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Básník mluvící slovníkem spodiny, geniální stratég s impulzivním jednáním a válečník, tak je v kostce vykreslen Patton. I přes poněkud delší stopáž film neztrácí na tempu, nepoužívá berličky patosu, když touží z diváka dostat emoce, zkrátka funguje přesně dle mého gusta. Vše je dokonale zahrané, zrežírované a český dabing je překvapivě dobrý především zásluhou Pavlaty. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Bojovali sme proti nesprávnemu nepriateľovi. Mali sme poslať Nemcov na Bolševikov." Vynikajúci film z kolekcie old school vojnových filmov. George S. Patton bol jeden z najlepších generálov, ktorí kedy stáli na bojisku a človeka tu zaujme mnoho vecí a tiež sa o Pattonovi dozvie veci, o ktorých možno ani nevedel. Vyobrazenie vojny je skvelé, ale s tým vojnové filmy nemali problém ani v tak skorých rokoch, v akom bol natočený aj tento. Na čo ospevovať a opisovať film, ktorý získal 8 Oscarov? Dovolil by som si teda napísať že mi chýbala vo filme Pattonova záhadná smrť a dokonca nebola ani spomenutá. Ale ak by náhodou bola vo filme spomenutá jedna z konšpiračných teórií, že za jeho smrťou stoja židia, kvôli jeho povojnových vyjadreniach o národných socialistoch, tak by asi tento film ani nebol v nominácií Oscarov. Odporúčam tento film všetkým fanúšikom vojnových filmov, ktorý aj pri jeho neskutočne dlhej stopáži vôbec nenudí. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • Když se generál Patton (George C. Scott) nachází ve svém sídle v Messině, tak si divák může všimnout lamp, které se nachází na skříni. Při detailnějším pozorování vidíme, že lampy mají stínidla vytvořena z přileb německých vojáků. (Jimmy15)

Reklama

Reklama