Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Dobře, je to nenápadný a místy záměrně ospalý a nudný film - nízké hodnocení na CSFD je ale jedno z největších faux pas místní komunity filmofilů. Zatímco do poloviny sledujeme vcelku standardní hořkou komedii, která ani není nijak násilně vtipná, postupně se vše začíná vybarvovat a posledních 20 minut je už naprosto ukázková filmařina. Zoufalý monolog Ivy Janžurové je pro mne zcela jednoznačně jedna z nejsilnějších scén nejen v její filmografii, ale v celém českém filmu. Vynikající práce, kterou mi trošičku kazí snad jen mírně otravné téma "girl/woman power", které Alice Nellis omílá ve všech svých filmech. ()

Luciášek 

všechny recenze uživatele

"A nebude to pitomý, když bude mít ten zajíc ty oči taky modrý?" - "Ale ne, pane Jemelík, to je přece normální, ne? Modrý voči. Podívejte, tady Jiřinka...No, tak ta ne zrovna... Pani Laskoňová, Vy máte jaký voči?" - "Hnědý. Kdepak já modrý. Ale pan Kitnar by moh. Kuk! Ne, tak ten by taky nemoh. Jani, ukažte! Jani! No kuku na tetu Květu! ... No, děvčata, to je modrá!" ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Největší devizou filmu jsou herecké výkony. Nemá smysl jmenovat. Všichni do jednoho jsou tu skvělí. A největším problémem jsou mnohdy dialogy, které nejsou natolik trefné, aby mě udržely u filmu stopovat scénu za scénou a kochat se skvělým filmařským zážitkem. Ene bene je určitě dobrý kousek s dobrým námětem, ale o dost mladší Vlastníci jsou podobného ražení a dokáží na diváka udeřit výrazně víc. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Voľby ako zbytočná inštitúcia, zbytočná strata času. Slúži len na zábavu volebnej komisie a pár exotov, dá sa pri nich precvičiť nohy a brušné svaly, zatancovať, baliť ženu, ale to len na najnovší model Astry dvojliter z roku 1999. Postavičky sú to kompletne zbytočné okrem Leoša Suchařípy, u ktorého som mal ale obavy, že nevylezie z pyžama. Jeho volebný podvod na manželke ho stál neuveriteľnú silu a pekne si nakoniec vyžerie jeho odhalenie. Volebné tanečné vyvrcholenie tiež stálo za to, ale bolo len pár svetlých momentov filmu a od Alice Nellis som zvyknutý na viac. –––– Dáš si mrkev? Je pěkně oškrábaná. –––– Takhle si ty představuješ demokracii? Co když chci volit republikány? ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu vesměs průměrnému hodnocení. FIlmy Alice Nellis mi padly do noty a skvěle se u nich bavím. Ene Bene není výjimkou, skvělý Suchařípa je skutečný vopruz, opět nezklame duo Janžurová a Remundová, přičemž všechny doplňuje Holubová a především Javorský, který patří k české herecké špičce, která je tak vysoko, že jen málo režisérů na něj vidí a obsadí jej. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Iva Janžurová byla nominovaná za hlavní roli na Českého lva. (cariada)
  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)
  • Eva Holubová získala Českého lva za vedlejší roli. (cariada)

Reklama

Reklama