Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se se svým 'Poirot maratonem' dostal až na úplný závěr (zbývají už jen rozlučkové Velká čtyřka a Opona) a jak vidno, to nejlepší jsem si nechal na konec. Vražda v Orient Expresu je (nejspíš spolu se Smrtí na Nilu) nejslavnější detektivka od královny Agathy Christie. Tudíž zaděláno na kvalitní film tu bylo. Filmaři naštěstí nezklamali, naopak, po všech těch epizodách, co měli za sebou, se vycizelovali, předloze dělají čest a mě radost. Protože tohle bylo vážně výtečné. Pro někoho možná málo humorné (rozhodně nejtemnější Poirot vůbec), ale jak atmosféra (Poirotovo morální dilema), tak herci, to je prostě symfonie. Vím, že nezůstane u jediné projekce (na rozdíl od verze z r. 2017), je několik dílů, ke kterým se budu rád vracet, a Vražda v Orient Expresu k nim bezpochyby patří. ()

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Ke shlédnutí na Youtube. No, od plného počtu mě odradila náhlá změna detektivova charakteru... k horšímu. Postupem času se začal Agátě její výtvor natolik protivit, že z něj udělala arogantního moralizujícího pedanta, který se povahou jejímu ranému detektivovi silně vzdaluje. Proč jen se Suchet musel tak striktně držet předlohy? ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zdařilá filmová adaptace tohoto knižního klenotu. David Suchet, ač stárnoucí je pořád ten nejlepší Poirot, který kdy chodil po naší planetě. Přesto všechno bych měla ke zpracování jednu výhradu. Na můj vkus působil Poirot příliš zlomeně a pánbíčkářsky. Do příběhu se to hodilo, to ano, ale k němu mi to nesedlo. Za mne 90%. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najobľúbenejších Poirotov. Rozuzlenie je tu ešte nečakanejšie a prekvapujúcejšie ako v ostatných dieloch. Ten záver, kedy sa to mení z obyčajnej detektívky na psychologickú drámu a ukazuje nám Poirotov súboj so sebou samým je skvelý. Najlepší výkon Davida Sucheta aký som videl, doplnený veľmi trefnou hudbou. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mála detektivek Agathy Christie, u níž si i po letech pamatuji pointu. V tomto filmu je Poirot zuřící, trpící a modlící se; tedy docela jiný, než obvykle. Nepřehlédnutelná je televizní lacinost, několik pěkných záběrů na vlak uhánějící zasněženým Balkánem dojem nezachrání. Poirotovské příběhy natáčené v posledních letech jsou postaveny na třech pilířích: příběhu Agathy Christie, Davidu Suchetovi a dobových anglických reáliích. Handicapem tohoto dílu je všeobecná znalost zápletky a absence staré dobré Anglie. 60%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Väčšina filmu bola natočená v štúdiách Pinewood v Buckinghamshire (Anglicko), kde bola vybudovaná verná replika vagónu Orient Express. (Petulinecko)
  • Námět románu se zrodil v roce 1931 během návratu autorky novely z Ninive domů na Vánoce. Někteří zajímavý spolucestující se tak stali předlohou pro literární postavy. (annes)
  • Pro natáčení exteriérů scén, odehrávajích se v Istanbulu, posloužila Valletta, hlavní město Malty. (a.kopecka)

Reklama

Reklama