Reklama

Reklama

Ten den pro Portera (Mel Gibson) nebyl jedním z nejlepších. Nejdřív se mu podaří ukrást slušný balík peněz, který by mu stačil na báječné doživotní prázdniny strávené na pláži s dostatkem vína, žen a zpěvu. Ale pak už se mu situace poněkud vymyká z rukou. Dostává se do šílené honičky s pohraniční stráží, na jejímž konci končí jeho auto na kapotě těsně za mexickými hranicemi. Pak už je zadržen mexickými úřady a po peprné výměně názorů je vržen do podivně drsného a nebezpečného světa zvaného El Pueblito, což rozhodně není pětihvězdový hotel, který si představoval pro svou zaslouženou dovolenou. Je to místo, které je symbolem násilí, korupce a promiskuity. V El Pueblitu Porter potká malého chlapce, který se ho snaží naučit přežít v tomto zvláštním světě. A díky němu nejen přežívá, ale potká i jeho krásnou maminku. Situace se však začíná vyhrocovat, všichni se dostávají do více než velkých potíží, protože gangsteři chtějí zpět své peníze. O tom, jestli se Porter se situací plnou honiček a přestřelek popere, a navíc si zachová i svůj pověstný sarkastický humor, se již brzy přesvědčíte v kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (452)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nesmíte se v tom rejpat a jen si to užívat. A to se dá, protože je to dost originální film. Něco jako třetí řada Prison Breaku - The Movie. Navíc je to dost drsný a takový mučení ženský elektrošokama ve studiovém Holywoodu neuvidíte. Gibson je super, prostě má charisma a baví a hrajou tam pořád nějaký mexický vypalovačky. Robert Rodriguez z toho musí mít vyloženě radost. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní film, skoro bych Melovi odpustil všechny ty kryptofašistické kecy a mlácení žen ... Samotný Gibson je ve filmu takový jako v traileru - tzn. jako by utekl z muzea a myslel si, že i v šedesáti může stejně lišácky divočit jako třeba v Maverickovi, což jaksi moc už nejde ehm. Ale jinak opravdu slušný - atmosféra, špína mexickýho "gheta", střílečky ... Hmmm vůbec ne trapný devadesátiminutový návrat o dvacet let. Pro tentokrát s přimhouřeným očkem říkám ANO. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí této ujetosti beru tento dokument s jistou rezervou, neboť Alcatraz je oproti El Pueblitu dovolená v Karibiku, nicméně se jedná v rámci vězeňských filmů o nepatrnou inovaci. Film vyčnívá od ostatních zejména svým celkovým pojetím (brutalita, sarkasmy, rozličné postavy). Technická stránka filmu je uspokojivá až na pár kiksů a Chmel Gibson je stále cool, nejen díky svému šarmu a vtipu. Vedlejší dějové linie dodávají na pestrosti a vylučují nulový zážitek z filmu. Originální je rovněž "voiceover" hlavní postavy, což také není často k vidění mezi vězeňskými filmy. Bohužel i přes tato pozitiva nelze přehlédnout určitá klišé, která z filmu dělají typickou hollywoodskou jednohubku. Jako večerní film dostačující, avšak touha po repríze bohužel nehrozí. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jsem jediná, kdo považuje Moje letní prázdniny za neoficiální pokračování Odplaty? Ačkoliv zahraniční filmoví kritici často hledají paralely s jinými Melovými filmy (Lethal Weapon my ass!) a ani tady na ČSFD mezi těmi prvními patnácti komentáři jméno Odplaty nezaznělo, společných znaků je až moc na to, aby se daly přehlédnout. Oba dva filmy mají stejný styl a snaží se smíchat brutální prostředí s docela vtipným, drsným hlavním hrdinou, který probíhající události komentuje. V obou případech je tento muž zločinec s tváří Mela Gibsona, kterému nekdo ukradl peníze a on je ochotný udělat cokoliv, aby je dostal zpět. A konečně stejně tak v Odplatě jako i Mých letních prázdninách se tento muž jmenuje Porter (minimálně podle české distribuce) a je to bývalý zaměstnanec americké armády. (Jediný rozdíl oproti dříve zmíněnému filmu je snad jen fakt, že Porterovi tentokrát záleží i na jednom klukovi a že se většina děje neodehrává v americkém velkoměstě, ale v jedné malé mexické vesničce plné dealerů drog nesoucí honosný název vězení.) A upřímně možná to není nejlepší, ani nejzapamatovatelnější film, co Mel Gibson kdy natočil, možná to není ani tak vtipné a cool jako Odplata a možná (respektive určitě) tomu chybí i ta krásná modrošedá vizuální stránka. Nicméně podobně korupcí prolezlých a brutálních filmů, které si přitom nehrají na vážné drama, se moc netočí. A ještě méně je těch, které i přes svůj jasný cíl nabízejí velmi hezky vypointovaný scénář, ve kterém všechny vedlejší zápletky nedokážete odhadovat s deseti minutovým předstihem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fajn akčná jednohubka, ktorá kombinuje drsný život vo zvláštne vedenom väzení, čiže rýdzu sociálnu drámu a bezmyšlienkovitú akčnú zábavu, kde je úplne jedno, kto všetko bude colateral damages, hlavne, nech to všetko hlavný hrdina úspešne dotiahne do konca. Keď sa to tak vezme, tak tu nie je jediný kladný charakter, čo je možno nakoniec aj dobre, aspoň aj tá bezcharakternosť Gibsonovej postavy až tak nekričí. Peter Stormare je iba reklamný ťah, všeho-všudy tu má zopár menších scén, keď už bol prítomný na pľaci, mohli ho využiť viac. Ako jeden z prvých comebackových Gibsonových dielok po bane ale Prázdniny slušne obstáli. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (7)

  • Film Moje letné prázdniny sa v USA do kín nedostal, vyšiel priamo na DVD, avšak na Slovensku alebo v Českej republike sa premietal. (ludovit14)
  • V úvodu filmu je vidět častý nešvar z natáčení automobilových honiček. Při leteckém záběru na auta blížící se k hraničnímu plotu jsou v trávě zřetelné stopy kol od předchozích pokusů o natočení této scény. (Babinicz)
  • Filmové El Pueblito vzniklo podle skutečné předlohy v podobě el Centro de Readaptacion Social de la Mesa, které vzniklo v roce 1956 v Tijuaně jako experiment, kde 2000 vězňům bylo dovoleno vzít se s sebou do vězení své ženy, děti, přítelkyně a celé své rodiny a integrovat je do prostor věznice, čímž vzniklo tzv. vězeňské ghetto. [Zdroj: Bontonfilm] (Krouťák)

Související novinky

Gibson hláškuje a střílí Rusy

Gibson hláškuje a střílí Rusy

29.01.2010

Jde samozřejmě o mediální masáž před dnešní světovou premiérou thrilleru Na hraně temnoty, ale stejně je to nejlepší filmová novinka za posledních několik... (dosaďte dle libosti). Mel Gibson po… (více)

Gibson a Mad Max? Že by přece?

Gibson a Mad Max? Že by přece?

04.01.2010

Jen klid, neradujte se předčasně. Jistá indicie tady ale je. Gibsonova společnost Icon Entertainment totiž podepsala smlouvu o spoluprodukování sequelu (prequelu? restartu?) zaprášené… (více)

Reklama

Reklama