Reklama

Reklama

Mandingo

  • Velká Británie Mandingo
Trailer

Obsahy(1)

Mandingo byl natočen v roce 1975 na motivy stejnojmenné knihy z pera Kylea Onstotta. Pojednává o otrokovi afrického původu, který žije ve 40. letech 19. století v Americe a jeho pán jej v touze po peněžitých výhrách vycvičí na zápasníka. Jeho majitel netuší, že jeho zanedbávaná manželka má s jeho nejlepším černým zápasníkem poměr, což také vede k tragickému závěru filmu. Film byl považován za kontroverzní kvůli znázornění rasismu, nahoty, incestu, sadismu a vražd dětí. Frontální nahé záběry Perrymu Kingovi vynesly velkou pozornost, což jeho kariéře nijak neuškodilo, ale ani nepomohlo. (bystroocko)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdykoli zazní na úvod blues (i když zrovna tohle je koncertní provedení a žádné zpívání v chaloupce strýčka Toma) víme, že se bude dít něco nekalého. A když potom spatříme jižanský palác, přičěmž i nepoučený obdivovatel architektury tuší, proč vypadá zrovna takto a k čemu slouží, je akční drama na snadě. Evropským desperátům (násilníci, sexuální abrevianti, žebráci) stojícím krok před propastí se podařilo prodloužit svůj poslední krok až přes oceán, a tam si za bukem založit své vlastní panství. Film Mandingo (v pidžin černoch s velkým penisem, tedy i velkou silou) se omezuje na pudový život (sex a násilí) bílých pánů jedné, dílem dvou, jižanských farem. Z mého pohledu je to škoda - a snesl bych i další půlhodinu -, kdyby, byl provázán s běžným žvotem. Jak tito lidé (a kde vzali na to čas) koncipovali osevní plán, projektovali sídliště, směňovali svoje výrobky,....? ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ve své době ve společnosti, kde sex byl několikanásobně větší tabu než násilí, kde stále přežívaly rasistické stereotypy, bylo téma mezirasového sexu asi vhodně namíchaný dráždivý koktejl obého - zřejmě dobrý marketingový tah, který filmu zajistil kontroverzní pověst a tím zřejmě větší výdělečnost. Přitom tam ten sex nakonec samozřejmě prakticky ukázaný není, zatímco násilí běžně a často. Ten souboj černých zápasníků na život a na smrt je každému, kdo viděl Tarantinova Djanga, nějak povědomý. Je to prostě komerční film, byť s vůbec ne špatnými hereckými výkony, takže i ta demytizace „starého dobrého Jihu“ je pojednána s přívažkem senzace. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná dráma z čias otrokárskych Spojených štátov. Surová, priama, neberúca si servítky pred ústa čo sa týka otrokárstva a jej zaužívaných princípov. Mason je vynikajúci, ako keby sa priam narodil niekde na americkom Juhu. Príbeh má dobre vykreslené charaktery, svižný dej a aj občasné súboje sú fajn zmáknuté. A záver ma dostal. Nechápem síce, čo mala vtedajšia cenzúra proti nahote vo filme, kedže tej nahoty nie je až toľko, pokojne by som privítal viac, hlavne biele paničky sú až príliš oblečené. 70. roky práveže takýmto odvážnejším počinom priali. Akurát, keď si pozriem tých černošských otrokov, tak podľa režiséra asi príliš nehladovali - všetci urastení, svalnatí. ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Pod slovem kontroverze si představuji sice něco jiné, ale uznávám, na tehdejší dobu to muselo zapůsobit. Film o době plné paradoxů a o tom, jak si bílý muž frkne semenem, kde se mu zlíbí, bílá žena však musí držet hubu a krok, neb století a postavení si to žádá. Bezpochyby jeden z počinů, který inspiroval Tarantina, aby natočil očekávanou pecku Nespoutaný Django. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Četl jsem několik recenzí a všechny se vesměs shodly na tom, že se jedná o explicitně brutální film, který by se v dnešní době nikdo neodvážil natočit, takže mi bylo jasné, že ho musím vidět. No a po závěrečných titulcích mohu konstatovat, že to rozhodně není nijak zvlášť brutální a také že v dnešní době jsou podobné filmy dokonce vítány. Vždyť je to především o zlých bílých plantážnících, kteří své otroky ponižují a týrají na každém kroku. A to je přece voda na mlýn mnohým aktivistům. Upřímně řečeno mě film víc než cokoliv jiného rozesmál groteskností místních záporáků, kteří si kromě jiného přikládali na nohy černošské děti, aby jim vytáhly revma. Pokud čekáte nějaká jatka, tak budete zklamáni. Pořádně se dočkáte nějakého toho mlácení přes zadek, jednoho bídného věšení a vrcholem má být zřejmě vařící voda v kotli. Za mě zklamání a nebýt kouzla nechtěného, tak bych to snad hodil i do odpadu. 20% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Okrem viacerých miest a dvoch plantáží v americkom štáte Louisiana pracovali filmári aj na ostrove Portoriko. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama