Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl tento film, věděl jsem o něm jen jedinou věc - že tam hraje Elizabeth Olsen. Nevěděl jsem příběh filmu, nevěděl jsem, že to je režisérův debut, nic. A možná proto mě to tak překvapilo. Martha Marcy May Marlene je dost působivé komorní drama, které je neskutečně uvěřitelné, především díky hercům. Ne příliš známí (i když u Elizabeth se to změní a věřím tomu, že za pár let ji bude znát daleko více lidí) přesto hodně dobří herci tomu dodávají punc opravdovosti a divák se tak může více přiblížit postavám jako takovým. Navíc ta všudypřítomná temnota a paranoia, která prostupuje celým filmem… k plnému počtu mi chyběla snad jen nějaká opravdu zapamatování hodná scéna či více detailů o sektě jako takové a hlavně o hlavní hrdince. Jinak jsem hodně překvapen, ale co je hlavní, spokojen. A když si uvědomím, že to je režisérův debut, nezbývá mi než smeknout. 80 %. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2013] Sekce věnovaná společnosti Bordelines se letos mimořádně vydařilo a nabídla mnoho kvalitních a zajímavých snímků americké nezávislé tvorby. Martha Marcy May Marlene je drama o dívce, která svádí marný boj s normálním životem poté, co se ji povede uprchnout z komunity srocené kolem charizmatického vůdce (John Hawkes). Zkrátka labilní mladé děvče uchváceno životní filozofií naprosto se neslučující s tím co je v civilizovaném lídském světě normální. S lehkým tajemným nádechem. Opravdu skvěle natočené rychle ubíhající drama. ()

Reklama

Caminzind 

všechny recenze uživatele

On to není vůbec špatný film. Většina lidí ale nejspíš nezkousne absenci nějakého smysluplnější děje. Škatulka thriller je dobrý hoax, protože zde není žádný zvrat, žádné rozuzlení, ba ani žádný závěr. Příběh přešlapuje a mizí kdesi v dáli, tak jako pohled zbloudilé Marcy, jejíž osud a vnitřní pochody zůstanu utajeny už nejspíš navěky. Ikdyž ono "navěky" by nebylo vůbec zlé, pokud by šlo alespoň v závěru trochu víc cítit. Film totiž končí tak, že prostě a náhle jen přestane přešlapovat. Odnesl jsem si však poselství. A to, že žádná společnost není horší či lepší než ty ostatní, protože žádná vás nepřijme cele takového, jaký jste. Každá vás bude chtít zotročit přemírou norem a pravidel. A mně tohle poselství i docela stačí. 66% ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Díky precizně vybudované a tíživě znepokojivé atmosféře je divák neustále v nejistotě, obklopený pocitem blížící se tragédie. Pravidelné střídání různých časových rovin se po čase z důmyslného přecházení stává předvídatelným prvkem, který filmu spíše škodí, ale díky precizní vybudovaným záběrům a kamerovým jízdám jde o nadprůměrnou sondu do nitra zmatené, životem poznamenané ženy. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Ťažko pozerateľná a ťažko hodnotiteľná dráma (žáner thriller tu nemá čo robiť - odstraňujem ho), ktorá spôsobí depresívne stavy po jeho konci porovnateľné s pocitami hlavnej hrdinky v jej priebehu. Neschopnosť cítiť sa pohodlne v dobrej i zlej spoločnosti je veľmi aktuálna. Kamera a hudba skvele dokresľujú vnútornú disharmóniu a navodzujú nepríjemné pocity. Prelínanie minulosti a prítomnosti zvládol debutujúci režisér na jednotku, avšak stále ide o ťažko stráviteľný snímok a neexistujúca katarzia všetko len podčiarkuje. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Vo filme sa nachádza niekoľko odkazov na tvorbu speváka a skladateľa Jacksona C. Franka. John Hawkes hrá pieseň "Marcy's Song", zatiaľ čo pieseň "Marlene" zaznieva počas záverečných titulkov. Dá sa predpokladať, že Patrick (John Hawkes), vytvoril mená Marcy May a Marlene na základe týchto piesní. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama