Reklama

Reklama

Lov lososů v Jemenu

  • Velká Británie Salmon Fishing in the Yemen (více)
Trailer 1

Dr. Alfred Jones má mnoho důvodů ke spokojenosti. Přesto má pocit, že mu v životě něco chybí. Nečekaně je požádán, aby se zapojil do bláznivého projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu. Fred myšlenku zavrhne jako naprosto nesmyslnou. Projekt však upoutá pozornost několika zasloužilých britských politiků. Napadne je totiž, že by se tak dala odvést pozornost médií od nepříjemností, ke kterým na Středním východě došlo. Vládní soukolí se dává do pohybu. Fred je donucen, aby odsunul svou výzkumnou práci stranou a místo ní začal přemýšlet, jak přepravit deset tisíc lososů na poušť – a přesvědčit je, aby tam plavali. Celý bláznivý projekt se zrodil v hlavě jemenského šejka, zbožného a bohatého muže, jehož láska k lovu lososů a neotřesitelné přesvědčení, že lze vírou dosáhnout nemožného, nakonec Freda nadchnou. Potlačí v sobě všechny logické námitky – i námitky své nesnesitelné ženy. Když se pak setká s šejkovou elegantní a krásnou správkyní majetku, trhlina, která se objevila v jeho pečlivě organizovaném životě, se ještě zvětší. A když se společně vydají na neobyčejnou cestu víry, a rybolovu, nesmělý dr. Jones v sobě objeví zdroj důvěry, lásky a hrdinství, který zaskočí nejen jeho samotného... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (30)

Trailer 1

Recenze (504)

Radek99 

všechny recenze uživatele

V Lovu lososů v Jemenu se zrcadlí obvyklý průměr romantických melodramat, ona a on, nějaké ty překážky a cesta k šťastnému padnutí si do náruče a lásky na věčné časy, škoda jen, že je ona cesta tak okázale přímá a od začátku tak nepřehlédnutelně našrafovaná. V téměř čítankovém příkladu se utvrdíme ve známém faktu, že je Lasse Hallström patetik a romantik, každopádně čeho je moc, toho je příliš. Když se lososi obraceli v jemenské přehradě a začínali plavat proti proudu, měl jsem pocit, že se dívám na nějakou budovatelskou agitku z 50. let, stejně jako při zjištění, že romantická komedie mne poučí především o tom, že lidé se dělí na hodné a zlé, přičemž hranice mezi tímto dělením je až hollywoodsky jasná (jak paradoxní pro britský film), hodný šejk vizionář byl ovšem zase až cukrkandlově neautentický, tak sladce byl vykreslen. Co jediné celý film zachraňovalo, byl ten ryze britský odstín politické a byrokratické satiry, který vnesl trochu skutečného života do jinak až příliš vykonstruovaného filmu, a samozřejmě herci, protože na ně byla radost se dívat a britskou angličtinu radost poslouchat. (*** a ½) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Do tohohle filmu jsem šla, protože jsem měla chuť na nějakou prostou oddychovku. Nic jsem od toho nečekala a připravovala jsem se na nudných 111 minut, ale nakonec jsem dostala neskutečně příjemný film s úžasným scénářem a svěží režií. Jakmile začly titulky, tak jsem pochopila. Režie Lasse Halstrom mluví za vše. Jeden z nejupřímnějších a nejmilejších filmů, co jsem v poslední době viděla. 8/10 ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Vědecká reputace je důležitá, ovšem takové břímě ve formě (obří) hypotéky (společně s nátlakem vaší ženy a nadřízených) může sehrát určitou roli a tak se (vám) může lehce stát, že místo poklidného místečka v podobě klimatizované místnosti ministerstva rybolovu a zemědělství a vkládání „naučných“ fotek na youtube.com naberete (než by jeden řekl losos popř. (komu je milejší - Salmo) kurs Londýn-Jemen. Mám takové podezření, že úvodních 25min a samotný závěr psal (režíroval) P. Whitmore a ve zbytku poznávám věčného romantika Lasse Hallströma. Přičemž jít snímek po celou dobu ve šlépějích (z) úvodu, nemám nejmenších pochyb, „šel bych jistojistě do plnejch“. Takto, přestože co se romantických snímků (pohádek) týče i s notným přispěním ústředního sympatického dua E. McGregor-E.Blunt, vychází Lov lososů v Jemenu se ctí, nemůžu jít výš, než na (slabší) 4*. Popravdě, šel bych možná i níž, ale i vzhledem k faktu, že (jak píše uživ. verbal, snad pouze s absencí specifických nároků (požadavků) na „ideální parterku“) patřím k té podivné sortě lidí (byť si momentálně dopřávám(e) dlouhou pauzu), zůstanu na 70%. P.S. chtěl bych mít taky svůj oblíbený zámek. Možná bych se spokojil i s jedním. A NE, dost bylo skromnosti :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hallstrom ani tentoraz neopustil svoj typicky pokojný štýl rozprávania príbehu, no zdalo sa mi, že oproti minulosti sa snažil byť viac vtipný, čo sa mu sem-tam darí. Humor mala netradične na starosti K. S. Thomas. V úlohe sebavedomej poradkyne premiéra sa zdalo, že by dokázala vybaviť aj počasie. Pri budovaní love story sa akosi pozabudlo na manželské problémy E. McGregora, ktoré nedostali priestor a odbilo sa to tým, že to medzi nimi proste nefungovalo. Ryby, rybárčenie i humor na túto tému boli po love story druhá najvyťaženejšia téma príbehu. Poznám mnoho rybárov, občas s nimi vyrazím a je pravda, že jeden rybár je nevyspytateľný, ale banda rybárov, to je hotová Al-kaidá. Lososy v Jemene? Pre pracháča no problem...80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojici to náramně sluší, nicméně rybaření nikdy nebyl můj koníček. Ta britská nadsázka nicméně z filmu cítit je, takže hlavně zpočátku jsem film sledoval s mírným úsměvem na rtech. Kam až je ochotna zajít britská vláda aby odvrátila pozornost od neklidné situace na Středním východě. PS: Přál jsem si aspoň jednu trošku odvážnější scénu s Emily Blunt, ale herečka si to dobře ohlídala. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen na motivy knižní předlohy Paula Tordaye, která byla v České republice vydána pod názvem „Lov lososů v Jemenu“. (Willy Wonka)
  • Ewan McGregor se kvůli roli Dr. Alfréda Jonese musel naučit umění muškaření. (R´Hell)
  • Film sa okrem mesta Londýn a Škótskej vysočiny natáčal aj v Maroku, ktoré zobrazovalo Jemen. Skotské sídlo šejka se ve skutečnosti opravdu nachází ve Skotské vysočině a jedná se o Ardverikie Estate poblíž jezera Loch Laggan. (MikaelSVK)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama