Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výborný thriller a ještě lepší komedie. Oba žánry se organicky mísí ve filmu režiséra Patrice Leconta Poloviční šance, kde se po sedmadvaceti letech, po snímku Borsalino, sešli Jean-Paul Belmondo a Alain Delon. Film se tak stal důstojným připomenutím jejich herecké a v neposlední řadě i kaskadérské kariéry; po scenáristické i režijní stránce je působivým holdem dvěma zářivým osobnostem francouzské kinematografie... Alice se dostala do vězení díky své životní vášni – luxusním autům, která ukradne, projede se v nich a pak je nechá spořádaně stát. Měsíc po smrti své matky dostane kazetu, ve které se jí matka svěří, že se ve svém mládí zamilovala do dvou mužů najednou, každý z nich tedy má poloviční šanci, že byl otcem její dcery. Po propuštění z vězení Alice postupně navštíví majitele autobazaru Léa Brassaca, bývalého legionáře, a zámožného lupiče klenotů Juliena Vignala. V první chvíli se oba brání, ale zakrátko je posedne otcovská láska, žárlivost a řevnivost. Alice je mladá a krásná, a tak netrvá dlouho a přivolá řadu problémů. Potíž je v tom, že se dostane do sporu zrovna s ruskou mafií, která se snaží ovládnout celou Francouzskou riviéru. Oba „hoši“ si tedy připomenou staré dobré časy, kdy používali svou sílu, dobrou mušku, odvahu a kdy se často velmi dobře bavili. (Česká televize)

(více)

Recenze (149)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vzpomínají. Při natáčení. užívají si ho, ví, že už jich moc nebude. Belmondo už je nyní zápasící o život. Delona to čeká. Ale tehdy, tady, když tohle natáčeli, tak to jen tušili a doufali, že to bude co nejpozději. Narodit se oba o sto let dřív, tak by si ve filmu ani neškrtli. Protože film byl ještě v plenkách. Takhle prožili život s filmováním. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

S očekáváním obyčejné francouzské akční komedie jsem si pustil Poloviční šanci.První scéna starý Belmondo který prodává auta a mladá holka?Celkem špatný začátek,ne?Ale vydržel jsem to a udělal jsem moc dobře.Porotože je Poloviční šance naprosto fantastická akční komedie která krásně zkresluje jak to mohlo vypadat v rodině a jak to asi bylo mezi mafií a policií.Já dávám čtyři hvězdičky a to nejen za hlášky ale i za akční scény a za všechno.Belmondo i Delon už jsou sice staří ale v tomhle filmu dokázali že jsou stále ve výborné formě.Film má ještě povedený dabing kde česká televize přesně obsadila dva hlavní dabéry herců Belmonda a Delona a to Jiřího Krampola a Pavla Trávníčka. ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Dvojice Belmodno/Delon mi svým způsobem připomíná dvojici Pacino/De Niro. Všichni zmiňovaní patří k největším hercům, hvězdám i sympaťákům historie filmu. V 70. letech, když byli mladí si spolu zahráli ve skvělých filmech (Kmotr 2, Borsalino... pro to, kdo by nevěděl) a v 90. letech v již pokročilejším věku chtěli dát vzpomenout na tuto spolupráci. Dvojici Pacino/De Niro se to povedlo skvělým "Heat". Měli bezpochyby výhodu, jelikož oba pánové točili v 90. letech jeden skvělý film za druhým a tak nebylo překvapení, že i Heat se stal kultem. Na druhé straně francouzská dvojice již bohužel v 90. letech spíše poběrkovala (Delon už docela i v 80.), a tak není divu, že poloviční šance skončila šancí nevyužitou i v zapomnění. Dalším, a nejspíše i pádnějším argumentem, proč se tak stalo je jistě scénář. Ano, je slabý, ale to bývá často i v úspěšných akčních komediích, ale není zkrátka pro tuto dvojici už stavěný. Nejvíce to skutečně připisuji věku a z toho plynoucí vizáži obou borců, kteří mají vlasy bílé jak sníh a po desetivteřinovém výklusu jim hrozí infarkt. Nechci se jim rozhodně vysmívat, to vůbec protože si obou nesmírně vážím, jen konstatuji fakt, no a když tohle zkrátka vidíte, tak vás i při dobrý vůli nemůže bavit, když dva důchodci vyřídí celou ruskou mafii. Ještě tak ta úvodní neakční část by šla, ale poté, co se rozjede akce, je to podle mě prostě děs a ani to není vtipné. Jedinkrát, co jsem se zasmál, bylo na konci, kdy Belmondo šplhal po žebříku do vrtulníku a má přitom výborné narážky. Takže dvě hvězdy asi jen z úcty, možná i to je moc. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Dát akčnímu filmu okouzlující šarm, to snad umí jen Francouzi. Nebo možná jen staré páky Belmondo a Delon, které se po mnoha letech opět sešly v jednom filmu. Nic moc jsem od něj nečekal, ale překvapivě jsem dostal nejen vrchovatě akce, ale navíc akce bohatě prokládané nadhledem, humorem, skvělými slovními přestřelkami a vzájemným hecováním, hláškami a také zábavnými odkazy na starší slavné filmy obou veteránů. Bebel i Delon jsou výborní, své role si užívají tak, jak jsem už dlouho neviděl, a Vanessa Paradis jim k tomu kupodivu zdatně sekunduje. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy francouzských kriminálek připomínají na stará kolena svoje eskapády průměrnou akční komedií (spolu si zahráli už v BORSALINOVI). Vanessa Paradis je sice rozkošná, ale chybí výraznější záporák, linie s policajtem je jakási nedomrlá, gerontofóry působí spíš improvizovaně, než vtipně a akce nabídne hlavně pyrotechnické orgie. Zdalipak se takového reunionu dočkáme i od Slye a Arnieho? P.S.: Tak jsme se dočkali a dopadlo to stejně neslavně. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Na konci filmu sedí oba hlavní hrdinové v parku v Kanadě a kouknou na velkou budovu kanadské banky. Ve filmu Bezva finta (1985) Belmondo coby hlavní postava filmu vykradl právě kanadskou banku. (Arnost.Dadak)
  • Scéna, kdy Léo Brassac (Jean-Paul Belmondo) odhalí svůj hangár plný zbraní Julienu Vignalovi (Alan Delon) a dvojice si bere zbraně, je podbarvena hudbou z filmu Borsalino (1970), kde si herci zahráli společně poprvé. Na film odkázuje Delon otázkou: "Dokážeme to ještě?" (Arnost.Dadak)

Reklama

Reklama