Reklama

Reklama

Muž, který zastřelil Liberty Valance

  • Česko Muž, který zastřelil Libertyho Valance (více)
Trailer
USA, 1962, 118 min

Režie:

John Ford

Předloha:

Dorothy M. Johnson (povídka)

Hrají:

John Wayne, James Stewart, Vera Miles, Lee Marvin, Edmond O'Brien, Andy Devine, Ken Murray, John Carradine, Jeanette Nolan, John Qualen, Willis Bouchey (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Když se legenda stane faktem, platí legenda… Kariéra velkého amerického režiséra Johna Forda (1894–1973) začínala v době rozkvětu němého filmu a končila v šedesátých letech, kdy hollywoodský studiový systém procházel vleklou krizí a zástup mladých tvůrců čekal na svoji příležitost. Stálou součástí jeho rozsáhlé tvorby byl žánr typický pro americkou kinematografii jako žádný jiný – western. A jedním z posledních velkých Fordových westernů se stal film Muž, který zastřelil Libertyho Valance (1962). Snímek byl v době své premiéry většinou kritiky odmítnut jako mistrovo šlápnutí vedle, ale čas dal za pravdu těm, kdo v něm od počátku viděli důstojný příspěvek legendárního filmaře k pomalu se měnícímu žánru. Muž, který zastřelil Libertyho Valance je totiž poněkud atypický zástupce westernu. Černobílý snímek, natočený převážně ve studiu, bez širokých plání i bez režisérovy oblíbené lokace, jíž bylo Údolí monumentů, je vyprávěn jako vzpomínka na starou událost, kdy mladý právník Ransom Stoddard (James Stewart), který sice neuměl zacházet se zbraní, ale odvahy měl na rozdávání, zastřelil místního zločince Libertyho Valance (Lee Marvin), jehož se všichni báli. Že skutečnost byla jiná, to v té době věděl jediný muž, chovatel koní a zručný pistolník Tom Doniphon (John Wayne)… O rozpačitém přijetí filmu svědčí i jediná oscarová nominace (navíc neproměněná), kterou dostala legendární Edith Headová za černobílé kostýmy. V roce 2007 byl snímek pro své nepopiratelné kvality zařazen do Národního filmového registru při Knihovně kongresu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční western s kvalitním obsazením. Víc něž nějaké střílení se tam řeší politika. James Stewart jako mladý právník přijíždí do městečka na divokém západě. Věci se tam řeší dost jinak, než je zvyklý a to ho zaráží. Snaží se prosazovat zákon za každou cenu. Nakonec ale spolu s místním pistolníkem Johnem Waynem dojde k názoru, že jinak než kolty to řešit nepůjde. Film má dost zajímavý konec. Musím zmínit i půvabnou Veru Miles. "Toto je svobodná země!" ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

"This is the west, sir. When the legend becomes fact, print the legend..." Úvaha nad pravdivostí mýtu Divokého západu, která mě baví svým jemným humorem, politickou zápletkou a především hereckými matadory v ústředních rolích. Stewart i Wayne hrají opět své jasně vyprofilované herecké typy, které jsou ovšem na konci zajímavým způsobem relativizovány a posunuty do trochu jiné významové roviny. Muž, který zastřelil Liberty Valance je pro mě jedním z nejlepších hollywoodských westernů vůbec, tematizuje totiž jejich mýtickou rovinu a určitou falešnost, kterou s sebou jako nositelé americké historie nesou. 90 % ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Další western v podání Johna Forda a Johna Waynea. Wayne hraje stále totéž, což jej pasuje na mého neoblíbeného herce. Zato mu sekunduje (trochu nepřesně, protože hraje prim) Jimmy Stewart. Opět v roli právníka, který tvrdošíjně hájí právo (podobně jako v Pan Smith přichází nebo Anatomie vraždy). Zatímco všichni na onom Divokém západě znají pouze zákon pušky, Stewart třímá v ruce ústavu. Western, který má velmi slušný timing a místo střílení se více mluví, ale k dobru věci. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu není western jako každý druhý a třetí. Přináší s sebou něco jiného. Místo divokých přestřelek, hektolitrů krve či brutálních bankovních přepadání zde Ford servíruje i nějakou tu hlubší myšlenku, např. že zbraněmi nelze řešit každý problém. Slabinou snímku je jeho stopáž, kterou ovšem kompenzuje vynikající John Wayne, kterého je radost slyšet v originálním znění. Shrnuto: netradiční western s nadprůměrným koncem. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Je pero skutečně mocnější meče a může být psaný zákon silnější než zákon džungle i na starém dobrém divokém západě? Mladý právník hraný (starým) Jamesem Stewartem je o tom přesvědčen, zásadový drsňák John Wayne už méně. Kdo z nich má pravdu ukáží až volby a s nimi spojená konfrontace s Liberty Valancem, padouchem terorizujícím široké okolí. Do toho se připlete i menší aférka s dámou, která se oběma hlavním hrdinům líbí. A to vše je zpracováno v chytrém scénáři, který se neohlíží na tradiční pravidla westernových snímků - viz. již samotný název, který má ironický nádech, jak ukáže závěr. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Casting Waynea a Stewarta bol účelový, aby bol zdôraznený ostrý protiklad. Napomôcť k tomu mali aj ich hlasy, kde Wayneov hlas je hlboký a drsný, zatiaľ čo Stewart znie uplakane, ustráchane. (Biopler)
  • Poslední film Stuarta Holmese. (Kulmon)
  • Roku 2007 byl tento western zařazen do Národního filmového registru USA mezi hodnotné filmy, které je třeba zvlášť uchovávat. (Mariin)

Reklama

Reklama