Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film  jsem už kdysi viděl ale všiml jsem si, že ho tady nemám ohodnocenej a tak jsem si dal repete. Tak jako tenkrát i dnes měl sílu ale popravdě ten konec jsem si už moc nepamatoval. Nevím jak bych to hodnotil před těmi roky co jsem to viděl ale myslím si, že 4hvězdami. Dnes tomu dávám jen lepší 3hvězdy. Proč? Do vzpoury nemám v podstatě výhrad. To co se dělo poté už mi tolik nevonělo. Pěkně to ve svým komentáři vystihl uživatel paascha. Cituji " Snad jen ten konec byl maličko zbytečně vyšponovaný". ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

První čtvrtinu filmu jsem se upřímně nudila a říkala jsem si jak proboha vydržím tu další hodinu a půl. Ale jakmile se přetrpí ten začátek tak to začíná být temné hutné a drtivé- jako moje prvotní představa. Poslední čtvrtina je naprostým opakem začátku- Plná akce a dramatu. To co nepochybně stojí za povšimnutí jsou herecké výkony a dokonalá hudba (která je podle mě vůbec nejlepší složkou celého filmu. To co by se dalo vylepšit je kromě slabšího začátku- který je pro diváka (jestliže sleduje film poprvé) zbytečně rozvleklý a nic neříkající také předvídatelný děj a jednoduchost některých vedlejších postav. Takže hodnotím film 4 silnějšími hvězdičkami i když můj emocionální dojem hned po shlédnutí by byl na pět hvězdiček.----"Jednou jsem viděl velrybu, jak plavala se třemi harpunami v sobě.Trvalo to celý den, než zemřela. Našli jsme ji znovu a přistoupili k ní blíže,než kdykoliv před tím. Byla slabší kvůli harpuně, s kterou jsem jí střelil. Pokryta šrámy ze všech zápasů, které bojovala."---- ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Seversky typicky chladné až mrazivé, herecky dobře zahrané a k tomu ještě opravdový příběh. Moje letošní premiéra s norským filmem dopadla na skoro výbornou. Král z ostrova Bastoy má všechny atributy filmu, který Vás chytne hned od začátku a pustí až úplně na konci. A k tomu ještě výborná hudba, dělá z tohoto snímku velmi nadprůměrný, divácký zážitek. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, jehož účelem bylo zřejmě vyvovolat katarzní efekt typu: hezcí, mladí a v podstatě nevinní chlapci jsou tu týrání jako dobytek, zatímco my, staří, škaredí a všemi mastmi mazaní darebácí si tady užíváme na druhé straně. Nicméně před sto lety se na mládež dívalo trochu (možná i docela hodně) jinak: buďto se zařadíš, buďto budeš hrát s kartami, které jsme ti rozdali, nebo pojdi. Z tohoto pohledu není život na ostrově Bastøy (Basťáku neboli Pasťáku) před příchodem Erlinga nijak zvlášť vyhrocený, následná spontánní vzpoura je přece jen hodně nadsazená... Obecně mám pocit, že neustálé přepisy literatury do filmu kinematografii příliš neprospívají. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Když už utěk trošku ho naplánovat a ne zjistit že je tam člun a mizíme je škoda že to on sám nedotáhl do konce i když se vzbouřily a dali jim na prdel i když je pochytali vyhráli každý sám za sebe, takových zařízení bylo mnoho a každý měl svoje metody na vráceni do normálního života, tohle bylo to silnější. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Na filmu se podíleli zástupci čtrnácti zemí. (akisha)
  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama