Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. I přes stáří tohoto westernu jde o Fordův klenot - režií, výstavbou děje, vývojem různorodých charakterů lidí jedoucích v dostavníku, stupňováním napětí. Možná jde o černobílý fim (existuje v i v kolorované verzi), ale charaktery postav jsou celobarevné - z Waynova psance se stává hrdina, ze ctihodného bankéře zločinec, z Mitchellovy opilecké trosky moudrý a oslavovaný doktor, z děvky obětavá ošetřovatelka (C.Trevor), z Carradinova karbaníka gentleman,... Jen ti indiáni zůstávají jednobarevní, i když i to Ford ve svých pozdějších dílech změnil. A taky hudba hodně film dotváří, třeba jen zvukem polnice. Bojová scéna: http://www.dailymotion.com/video/xetxa6_stagecoach-john-ford-1939_shortfilms ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na westerny moc nejsem a tohle jsem si pustil jen proto, že se děj měl odehrávat ve vlaku. Už nevím, jak jsem na to přišel, protože šlo o dostavník. Akce byla jedna, dějově průměr, lehké drama, trocha romantiky na pozadí, není o co stát, western. # [viděno: TV, 2.0] # příběh 5 | hudba 7 | humor 1 | akce 3 | napětí 2 | pustil bych si znovu 4 ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Velká klasika westernového žánru, která mě ale nijak extra nezaujala. John Wayne působí trošku úsměvným dojmem a jeho závěrečné vyřizování účtů mě pak už skoro ubíjelo nudou. Vztahy mezi postavami během cesty v dostavníku byly na celém filmu to nejzajímavější. Samotné přepadení se pak odehrálo už jen tak jakoby mimochodem a já už byl v té chvíli značně otupělý nudou. 5/10 ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Walter Wanger) (Čb. /// Produkce: Walter Wanger /// Scénář: Dudley Nichols podle povídky Ernesta Haycoxe /// Kamera: Bert Glennon /// Hudba: Louis Gruenberg, Richard Hageman, Franke Harling, John Leipold, Leo Shuken /// Oscar: Thomas Mitchell (herec ve vedlejší roli) /// Nominace na Oscara: Walter Wanger (nejlepší film), John Ford (režie), Bert Glennon (kamera), Alexander Toluboff (výprava), Otho Lovering, Dorothy Spencer (střih), Richard Hageman, Franke Harling, John Leipold, Leo Shuken (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Z pozice fantastického střelce, který dvakrát z pěti pokusů spolehlivě trefí stodolu zevnitř, mám hodně rád westerny. A od westernu obvykle očekávám osamělého hrdinu, zběsilé přestřelky a pořádnou pomstu. Přepadení všechny tyto ingredience nabízí, ale v neobvykle úsporné míře. Většinou se totiž věnuje dostavníku plnému zajímavých lidí - roztomile chlastajícím doktorem začínaje a ctihodně zločinným bankéřem konče. Já jsem si to mezi všemi těmi nejednoznačnými charaktery hodně užil a tak mi ani nepřišlo, že k prvnímu výstřelu došlo až necelou půlhodinku před závěrečnými titulky. Samotné přepadení pak vypadá naprosto fantasticky, hudba je během cesty naprosto dokonale pulzující a vyznění je krásně naivně optimistické. Takovou černobílou klasiku mám prostě rád. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (30)

  • Film byl zobrazen na jedné ze čtyř 25¢ amerických příležitostných poštovních známkách vydaných 23. března 1990 na poctu klasickým filmům uvedeným v roce 1939. Na známkách byly dále zobrazeny filmy Beau Geste, Čaroděj ze země Oz a Jih proti Severu. (Marek06)
  • John Wayne hrál v té době v druhořadých westernech a vydělával 16 000 za film. Za Přepadení však dostal jen 6 000. Chtěl se zalíbit studiu Republic, toužil po nové smlouvě. (KIT.HL)
  • Yakima Canutt, který v tomto filmu vystupoval, obdržel v roce 1966 zvláštní ocenění americké Akademie za svou mimořádnou kaskadérskou práci. (Pavlínka9)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama