Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

InJo 

všechny recenze uživatele

Po Stopařích možná nejlepší Fordův western s Johnem Waynem (i když český název "Přepadení" je - narozdíl od původního - trochu zavádějící). Postaveno především na postavách a jejich vztazích (na svou dobu docela pěkně zkonstruovaných), rozhodně ne na akci nebo dobrodružství (i když na ně samozřejmě také dojde). A stejně jako u Stopařů jsem si celou dobu představoval, jak dobře by mohl (za vhodných podmínek) vypadat a fungovat novodobý remake... Ideálně třeba od Coenů. ;-) 70 % ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobře načrtnuté postavy. Bohužel zůstalo jen u toho načrtnutí, což by stačilo pro klasický „přestřelkový“ western či pro konverzační komedii, ale ne pro film založený právě na postavách a třenicemi mezi nimi. Veškerý vývoj charakterů je, zda to ten či onen (ne)přežije. Tempo tomu však nechybí, dobré obsazení také ne a tak je na škodu pouze linie s Waynem. Jednak zbytečně natahuje stopáž a navíc uvěřit Dukovi touhou na pomstu sžíraného desperáta s dobrým srdcem snad ani není v lidských silách; on je prostě v každé roli "pouze" John Wayne. Někam to sedne, sem ne. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tento western zestárl s obrovskou grácií. Za závěrečnou naháněčku s Indiány by se nemusel stydět ani nějaký novodobý western. Jinak to má všechno, co má správný western mít. Dobře napsané a velmi rozmanité postavy, kde je zastoupený snad každý člen tamní společnosti. Je tedy postaráno o velice zajímavý a napínavý výlet dostavníkem přes indiánské území. Akčních pasáží je k vidění vskutku minimum, ale na svoji dobu jsou vynikající. Film hlavně skvěle funguje v dramatické rovině. [77 %] ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Solidně natočený western se skupinkou vyhraněných postav (fajn byl hlavně doktor), humorem, akcí a spoustou jiných žánrových znaků, které nesmí chybět. Některé situace vyzněly sice nechtěně komicky, stejně tak nechutně odfláknutá přestřelka zrovna nepotěšila, ale spolu s očekávaným koncem si tahle podívaná slabší 4* zaslouží. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. I přes stáří tohoto westernu jde o Fordův klenot - režií, výstavbou děje, vývojem různorodých charakterů lidí jedoucích v dostavníku, stupňováním napětí. Možná jde o černobílý fim (existuje v i v kolorované verzi), ale charaktery postav jsou celobarevné - z Waynova psance se stává hrdina, ze ctihodného bankéře zločinec, z Mitchellovy opilecké trosky moudrý a oslavovaný doktor, z děvky obětavá ošetřovatelka (C.Trevor), z Carradinova karbaníka gentleman,... Jen ti indiáni zůstávají jednobarevní, i když i to Ford ve svých pozdějších dílech změnil. A taky hudba hodně film dotváří, třeba jen zvukem polnice. Bojová scéna: http://www.dailymotion.com/video/xetxa6_stagecoach-john-ford-1939_shortfilms ()

Galerie (86)

Zajímavosti (30)

  • John Wayne hrál v té době v druhořadých westernech a vydělával 16 000 za film. Za Přepadení však dostal jen 6 000. Chtěl se zalíbit studiu Republic, toužil po nové smlouvě. (KIT.HL)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Stage to Lordsburg" Ernesta Haycoxe. (Hans.)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama